Путин наредил на Герасимов да превземе Донбас до март?

Русия се готви за дълга война
17 яну 2023 08:09, Нели Христова
256
Путин наредил на Герасимов да превземе Донбас до март?
Снимка: БГНЕС

Представител на украинското военно разузнаване каза, че руският президент Владимир Путин е наредил на новия командващ т. нар. специална военна операция в Украйна генерал Валерий Герасимов да превземе Донбас до март, предаде УНИАН, цитирана от БТА.

Андрий Юсов от Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна заяви, че Путин не обръща внимание какво всъщност се случва на фронта. Руският президент иска да унищожи украинците като отделен народ и нация, а Украйна - като независима държава, предупреди той.

Юсов не даде подробности за тези свои твърдения. Представителят на украинското военно разузнаване обаче отбеляза, че Русия вече много пъти е променяла сроковете за изпълнение на свързани с войната задачи. По-конкретно те искаха "да превземат Киев за три дни", подчерта той и прогнозира, че окупаторите няма да успеят и този път.

Юсов потвърди, че украинското разузнаване разполага с информация, че руските въоръжени сили може да подготвят настъпление в южната Запорожка област.

През последните дни министърът на отбраната Олексий Резников и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов казаха, че е възможно Русия да опита да проведе голямо настъпление напролет. Поверяването на "специалната военна операция" лично на началника на руския генерален щаб също може да е признак, че Кремъл подготвя сериозна инвазия.

В събота украинското военно разузнаване вече предупреди, че Русия се готви за дълга война.

В оценка, публикувана в неделя на сайта му, Институтът за изследване на войната пише, че Кремъл със закъснение пристъпва към мобилизация на персонала, реорганизация и мерки за индустрията, които е трябвало да предприеме още преди инвазията в Украйна през февруари миналата година. Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст Русия е на път да започне да провежда "специалната военна операция" като голяма конвенционална война.

От началото на миналия месец Путин дава публично сигнали, че кампанията в Украйна може да е "дълъг процес". В няколко изказвания през декември той очерта косвено своите цели: да подобри процесите на мобилизиране на руските военни усилия, да съживи отбранителната промишлена база на страната, да централизира контрола на Кремъл върху руското информационно пространство и да възстанови авторитета на министерството на отбраната.

Смъртоносният руски ракетен удар по жилищен блок в източния украински град Днепър показва необходимостта от по-бързи и по-добре координирани решения за доставяне на оръжия за Украйна, заяви междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Най-малко 40 души са загинали по последни данни при атаката в събота, а 25 остават в неизвестност.

В редовното си вечерно видеообръщение Зеленски посочи като друг аргумент "факта, че Русия подготвя нови опити да вземе инициативата във войната".

Той похвали изрично Великобритания, която току-що обяви, че ще изпрати на Украйна оръжия, от които има нужда. "Обявен бе нов пакет отбранителна помощ - точно каквото е необходимо: тежки бойни танкове, други бронирани автомобили и артилерия", посочи Зеленски.

Украинският президент изрази очакване нови оръжейни доставки за страната му да бъдат огласени на Световния икономически форум в Давос, който започва по същество днес, и на заседанието на контактната група за Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И луната да превземете, нямате какво да я правите, неандерталци. Вече имате 120 000 000 лв. км. и освен да точите ресурси, друго не сте научили. Синеоки бушмени. Позор за вас
139
11
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Всичко върви по план,първо Украйна изчезва от картата на света след тях ЕС умира от глад и накрая Америка умира като куче от руските ракети който са във Куба и Венецуела ...а България си преминава във турско владение и СЮННЕТИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ СЕГА!!!
138
0
 
4
 
! Отговори
анономен преди 1 година
Да бе наредил. В тая ситуация там даже и да си мият зъбите редовно не може да им нареди!
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 129 - а какъв ще е отговорът на далекобойните ракети - ако имаш малко мисъл ще проумееш
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мужик 138 - ами помисли дали на негово място няма да дойде някой от военолюбците и 3-тата СВ ни е в кърпа вързана - ама за това трябва мисъл, каквато явно не притежаваш. ако сащ бяха нападнали укрите сега цяла окраина щеше да е едно изгорено поле
135
9
 
5
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Много коментари трием господа! И то все с обратната гледна точка... Обаче все още има хора, които не вярват на дойчевеле и техният глас все повече ще се чува. И песента на лена взе в тубата от 2 млн гледания стана изненадващо на 500к, но народа си прави изводите и тези платени медии се слушат и гледат докато хората са в тоалетната. Всичко прочетено и чуто се отива за секунда с пускането на водата!
134
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бре, това не е ли "строго секретна информация" ? ама явно Путин чрез фейсбук е дал тази заповед :)
133
9
 
10
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Както казва една народна мъдрост, пази се от дребен човек, а не от голям. Това джудже е пълно психо
132
8
 
14
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Русия нападна *** и щеше да я прегази за 2-3 дни, но цялото НАТО скочи да я пази на живот и смърт което ще промени само времето. Ще е доста по дълго от 3 дни но резултата ще е същия, само че ако беше за 3 дни нямаше да има човешки жертви а сега ще измрат милиони украинци, хиляди Натовски наемници , също така и доста Руснаци...Общо взето един и същи резултата но СатаНато реши да го направи много ама много кървав...
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шойгу инспектира щаба на групировката войски "Восток" в зоната на СВО.РИА Новости: притокът на наемници в Украйна е причинен от недостиг на мобилизационни ресурси.ВСУ започнаха изграждането на укрепителна линия в района на Запорожие. Секретарят на СНС и отбрана на Украйна Данилов е обявил подготовката на украинското общество за война още преди началото на СВО.Guardian: За контранастъпление Киев се нуждае от седем пъти повече танкове, отколкото осигурява Западът.
130
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е обречен, каквито и кадрили да прави с генералите си. Загубата на Русия е гарантирана.
129
11
 
8
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Ами дълга, дълга, колко да е дълга таз война, най много докато се гътне жужето. Сигурно доктора му казал че ще изкара до Април и той натиска за да го изпратят с почести, не с пcyвни.
128
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това турският омбудсман предложи да се отвори "хуманитарни коридор" през Истанбул, който уж ще бъде предназначен само за ранени войници, възрастни хора, жени и деца.Припомняме, че съвсем наскоро Татяна Москалкова, комисар по правата на човека в Руската федерация, публикува доказателства (https://***/readovkanews/50708) за изтезания на пленени руски войници от въоръжените сили на Украйна и изнудване на техните роднини.
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турският омбудсман Шереф Малкоч каза, че по време на преговорите с представители на Русия и Украйна е договорен триетапен план за размяна на затворници. В същото време CNN Turk подчертава, че Москва е поставила списък от 200 души, а Киев от 800 души.Не е достатъчно само да се говори, трябва да се предприемат стъпки. Говорете с вашите лидери, за да създадете механизъм, каза Малкох съответно на Москалкова, представляваща Русия, и Лубенец, съответно от Украйна.
126
4
 
7
 
! Отговори
на Герасимов снимка- преди 1 година
-- та показва мноого водка на екс !
125
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрепленията в Донбас бяха строени и планирани няколко години от украинските фашисти и западните им спонсори. Тази система е дори по-укрепена от прочутата линия "Мажино" която се смята за непрвзимаема. Освободят ли Донбас, пътят на руските освободители е открит на запад.
124
25
 
13
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
До Факт. Три години, четири, колкото трябва. Руснаците не бързат. Те си имат ресурси всякакви, оръжия, горива бол, войници колкото искаш. Затворници готови да се бият също половин милион, всичко си имат. Да му мисли Европа, която нито има войници готови да умират за Украйна, нито горива а и оръжията привършват. Бай дъ уей, депуати от украинския парламент събират подписи за да могат да остранят от длъжност президентския съветник Арестович, който призна, че срутения блок е от украинска ПВО.
123
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали си вярва, че ще стане?! Европа и Щатите въоръжават Украйна до зъби, не спят....до март не се знае какво ще е съотношението на силите!
122
7
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Малко трудно може да се повярва. Соледар го мъчат от Юни. Даже последната офанзива продължи почти месец, започнаха преди Нова година. В Донбас има повече от 30 града, по-големи от Соледар, които ще трябва да превземат. С тая скорост ще им трябват около 3 години.
121
12
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Руснаците нямат интерес към Киев и Западна Украйна. Интересува ги само черноморското крайбрежие и разбира се Донбас с огромните си залежи на полезни изкопаеми. Украйна без Донбас става изцяло аграрна държава, която ще разчита само на зърното за да преживява. То и това не е малко и трябва да се радват, че кремълския джудист ще ги остави да си развиват земеделието. Той иска само залежите от вългища и т.н. Тази война е за пари, каквото и друго да ви казват не вярвайте на лозунги украински или руски