ЕС все още е транзитен център за руския петрол към Китай

Кремъл започна да използва морето край Сеута като база за трансфери
6 фев 2023 21:40, Анисия Иванова
37
ЕС все още е транзитен център за руския петрол към Китай
Снимка: БГНЕС

Новите правила, наложени от нахлуването на Владимир Путин в Украйна, родиха нов център за търговия с петрол: град Сеута – малък испански анклав в Мароко на Средиземно море.

Там, в спокойни морета, далеч от любопитни очи, Русия сменя петролни танкери, техника, която ѝ позволява да намали разходите за корабоплаване, да заобиколи ограниченията и да улесни логистиката за останалите си клиенти. Резултатът? Руският петрол все още тече на световния пазар в големи количества, малко по-ниски от предвоенните нива, въпреки санкциите на САЩ и Европейския съюз. Да, Кремъл трябва да продава своя петрол с отстъпка, но все още доставя много от него.

Докато не нахлу в Украйна, Русия рядко използваше водите близо до Сеута като междинна спирка за петрола си. Тогава Москва доставяше суровия петрол директно до европейските рафинерии с малки танкери. Но Кремъл започна да използва морето край испанския град като база за трансфери от кораб на кораб, първо спорадично, а сега рутинно.

Маршрутът работи по следния начин: Русия товари суров петрол в малки танкери, наречени Aframax, на своите експортни терминали в Балтийско море, като Приморск и Уст-Луга. Корабите са подсилени, за да пробият арктическия лед през зимата, и превозват суровия петрол към Сеута. Близо до града съдовете Aframax, които превозват около 700 000 барела, чакат, докато пристигне гигантски т.нар. "много голям превозвач на суров петрол" или VLCC. Афрамаксите се приближават до VLCC и прехвърлят товара от кораб на кораб. Обикновено са необходими до три от тези операции, за да се зареди един VLCC, който може да транспортира най-малко 2 милиона барела. След това VLCC започва своето пътуване към Азия, обикаляйки Африка.

От декември шест VLCC са направили точно това, вземайки суров петрол от повече от 15 Aframax. Някои от тях са ветерани на черния пазар на петрол, като в миналото са превозвали ирански и венецуелски суров петрол, според Vortexa Ltd., консултантска компания, която проследява танкери. А Русия и Китай изглежда подготвят повече спирки за обмяна на товар в Сеута. В момента два VLCC са там и чакат да пристигнат танкери-совалки.

Изглежда, че Москва не нарушава международното право: танкерите остават до голяма степен на 12 морски мили от брега, границата на териториалните води - въпреки че понякога изглежда, че са се приближили до Сеута, в това, което Испания счита за свои териториални води, според данни за проследяване на съдовете на Bloomberg. Руснаците също спазват международните норми, като държат маяците на корабите включени. Но това е рискован бизнес; повечето от танкерите, посещаващи Сеута от декември, са виждали по-добри дни. Най-възрастният е на 26 години, което в човешки план се равнява на човек на 70 години. Собствеността е предимно руска и китайска, а застрахователното им покритие е в най-добрия случай мъгляво. Рискът от разлив е голям.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако дизелът е 3лв/л, руският петрол си тече по европейските страни. Когато стане 3.50-4, тогава явно ще е спрял. Честно казано, колата ми не прпви разлика откъде е горивото.
31
0
 
0
 
! Отговори
През преди 1 година
Гренландия не е ли по - пряко?
30
0
 
6
 
! Отговори
има ли желание... преди 1 година
Има ли желание - намира се и начин! Не може да се спре свободната (СВОБОДНАТА!) търговия !!!
29
2
 
5
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 1 година
ПАК СИ ПИШЕМ ГЛУПОСТИ, ЗА ДА НИ ПЛАТЯТ НЯКОЙ ЛЕВ ОТ "КОЗЯК". ПОНЕ НЕ ПИШЕТЕ ЗА НЕЩА КОИТО МОГАТ ДА СЕ ПРОВЕРЯТ В НЕТА ЗА ПЕТ МИНУТИ.
28
1
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Вие сериозно ли, сте транзитен център.
27
4
 
10
 
! Отговори
однако преди 1 година
"За Русия победа и успех на СВО означава връщането на НАТО в границите от 1997г. Всичко друго ще бъде само частична победа, временнен етап към целта" __________ Арестович започна да ме разочарова. Вчера каза, че Украйна можела да повтори корейския сценарий. Не може, Арестович. Има една основна и непреодолима разлика. Корея е разделена по 38-я паралел, а Украйна /ако Путин разреши подялба/ ще бъде разделена по 26-я МЕРИДИАН.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо великия европейски съюз трябва да ми слага демократична надценка?
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи. Как ги измисляте тия неща в Блумберг-а, направо не е истина. Доколкото помним географията, това си е околосветско пътешествие с танкери, три пъти претоварени. Даже повече, щом обикалят и Африка, след това ще трябва да заобиколят и Индийския п-в. Подигравате се със зрителите си читателите.
24
6
 
17
 
! Отговори
Няма смисъл да преди 1 година
споделяте тук мокрите си сънища и болни фантазии русофоби неграмотни! САЩ като Империя на злото завършва с разпад и забвение.
23
0
 
8
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Няма смисъл да: Проблема е доколко на теб ти стига пипето за да определяш кой е империя на злото и кой не. Накратко - празни приказки по опорна точка.
22
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Русия победа и успех на СВО означава връщането на НАТО в границите от 1997г. Всичко друго ще бъде само частична победа, временнен етап към целта.
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МВФ прогнозира ръст на икономиката на Русия през следващите две години. Това е всичко, което трябва да знаете за санкциите.
20
16
 
3
 
! Отговори
санкциите не работят преди 1 година
Приходите в руският бюджет за януари са паднали с цели 35% на годишна база според Централна банка на Русия! Това е официално, а реалното число сигурно е доста по-голямо.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитниците на Зе от ЕС май се побъркват .. айде спрете ги тия танкери ...
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загубите на ЕС чрез тия глупави " санкции" тепърва ще се броят! За сега Корумпираният ЕС си ближе раните само! Ето че най силната икономика в Европа Германия,констатира и своите Загуби през изминалата 2022 г! Последствия ще има з ЕС и те ще са трайни!!!
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дръжте се бaндеровци. Колкото повече скимтите - повече ще отлетят при бандера. Средно по 4 часа живот имат новите попълнения в Бахмут .250 000 мераклии за европейско бъдеще за окрайна се срещнаха с хероя.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свежа порция мисирчи мисли, най-възрастния танкер бил на 26 години, което се равнявало на 70 човешки. Ми какво от това, тези танкери се експлоатират средно около 30 години. И що пък решихте да ни съобщите годините на най-стария, а не на най-новия или да кажем средната възраст на въпросните 6 танкера. И какъв е проблема че не са застраховани в Лондон, ми има си застрахователи в Индия и в Хонконг които с удоволествие ще вземат този бизнес от англичаните.
15
26
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Ей Рашки,тук в България никой не ви иска вече нито газ нито петрол:):):)Отървахме се от вас:):):)Зимата сме си на топло и светло и не ни занимавайте бе:):):)
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България си заработи удари на възмездието за смъртта на руските войници от снарядите с които снабдява украинските бандити. От Болград или Измаил до заводите на Арсенал са само няколко стотин километра.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петата статия гарантира само, че страните започват консултации и обсъждане съвместни действия за защита на страна от НАТО. Но петата статия не действа когато няма какво да се защитава, когато например една България вече не съществуват физически, от какво да се защитава купчина кирпич където само тук там са останали хора в мазетата?