Съмнения в САЩ, че Украйна може да си върне Крим от Русия?

"Политико": Блинкън с колебание за украинска офанзива за Крим
16 фев 2023 09:30, Елка Василева
251
Съмнения в САЩ, че Украйна може да си върне Крим от Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Опитът на Украйна да си върне Крим ще бъде червена линия за Владимир Путин, която може да доведе до по-широк руски отговор, е заявил държавният секретар Антъни Блинкън в разговор с група експерти вчера, съобщи изданието "Политико“.

Руският президент смята Крим за пълноценна част от Русия, а не от Украйна, и не би искал полуостровът да бъде изтръгнат от ръцете му.

Още по темата
Коментарите на висшия дипломат, които със сигурност ще разочароват Киев, дойдоха, след като някой от участниците в частния разговор пита дали САЩ са готови да помогнат на Украйна да осъществи дългосрочната си цел да си върне заграбената от Москва територия.

Според четирима души, запознати с отговора на Блинкън, той е казал, че САЩ не насърчават активно Украйна да си върне Крим, и че решението е единствено на Киев. Основният фокус на администрацията е да помага на Украйна да напредва там, където се води борба, главно на изток.

Тази оценка повтаря коментарите на служители на Пентагона от последните седмици, които говориха за мъчителна борба, която все още се води в Донбас и в южната част на страната, и които поставиха под въпрос способността на Украйна да превземе Крим в близко бъдеще.

Според двама от хората Блинкън е оставил впечатлението, че САЩ не смятат, че стремежът за връщане на Крим е мъдър ход в момента. Той не е казал тези думи изрично, подчертават те.

Други двама души не са възприели коментарите на Блинкън по този начин. Секретарят отбелязал, че решението за това какво ще се опитат да вземат със сила е единствено на украинците, а не на Америка. Това им подсказало, че Блинкън е по-отворен към потенциална украинска игра за Крим.

Макар че дипломатите и военните служители на САЩ и НАТО никога да не са се отклонявали от публичното заявяване, че Крим е част от Украйна, от 2014 г. насам те не направиха почти нищо, за да оспорят нахлуването на Русия и окупацията на полуострова, коментира "Политико".
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Никола СтефановЗасега от трите дни в които воювате и още не са изтекли не сте "освободили" нищо пък да видим
194
0
 
0
 
! Отговори
Адски Умен от БГ преди 1 година
И ко прайм сега?
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки военнен експет от САЩ, дето съм случйа, кото не е бил диретно подинен под Байдън, го казва това от години...
192
6
 
16
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Че Украйна няма да може да си върне Крим, дори и с директна военна намеса на НАТО - то е ясно. Въпроса е - колко от Украйна Русия ще реши да освободи от укронацистите? И колко украинци и поляци ще бъдат изтребени?
191
7
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Чета мненията и ми става весело. Изводите са много прибързани, а и когато американец ти каже, че нещо се случи или няма да се случи, то не винаги си мисли за това по същият начин и не винаги прави това, което е казал. Не познавате психологията на щатските ръководители. ;) Много от тях са живи, ходещи на два крака калкулатори. Заб. Това не важи за средната класа и подкласата.
190
3
 
20
 
! Отговори
ЗаПознат преди 1 година
Крим е руска военна база от край време. Няма да го подарят на НАТО без ядрена война.
189
19
 
4
 
! Отговори
мурзи бурзи преди 1 година
едно е извън съмнение - скоро ще изловим всички мypзилки
188
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Разделяй Владей САЩ - ко? кви глупсоти приказваш у лек
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия си има икономика, има си военен комплекс, дава си танковете против Русия ... хммм ... липсава само дясна вълна ... хммм какво стана на кметсите избори?
186
14
 
4
 
! Отговори
времена преди 1 година
Украйна никога няма да си върне Крим Русия ще им я подари след Путин
185
3
 
4
 
! Отговори
Разделяй Владей САЩ преди 1 година
Червените марксически комунистически САЩ..............онзи чернокожия САЩ спортист победил на Олимпия във Берлин като се прибрал в САЩ защо е казал:"Хитлер ме поздрави и се ръкува с мен а истинските расисти са белите американци".......Журналистката Ви Опра Уинфри защо публично заяви:"Хитлер е бил приятел на чернокожите и враг на славяните"..През 1946 в САЩ имахте над 100 000 000 евентуални гласоподаватели за Ку-клус-клан и докато ги разгромявахте умишлено Западна Европа на Адолф Хитлер от ЦРУ
184
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 199 - Може ли, да се вклщчат и хора от други страни?
183
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питаш Камилата, всичко е възможно ...
182
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Русия като колониален суровинен придатък на "запада" е свършено, това е верно. Вече си функционират като независима корпорация. И като фактор в световната политика, изобщо не е свършено. На някои им се ще да беше така.
181
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е обявил нещо като турнир с награди за унищожаването на танковете, които украйна ще получи от запада.
180
28
 
5
 
! Отговори
да преди 1 година
С русия е свършено , каквото и да говорите
179
3
 
15
 
! Отговори
Татул до 447 преди 1 година
Да си анексират областите с преобладаващо руско население.? Това означава, че трябва да си вземат Запорожието, Одеса, Харков да не кажа и Киев.
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, това е така, допуснал съм грешка -- като президент на Съединените щати, Доналд Тръмп вероятно беше най-богатият човек, обитавал Белия дом и неговото нетно състояние остава тема за дебат.През 2015 г. Доналд Тръмп заяви в прессъобщение, че притежава повече от 10 милиарда долара, но нетната му стойност към 2022 г. се оценява на 3 милиарда долара.Forbes оценява нетното състояние на Доналд Тръмп на 3 милиарда долара.
177
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп, който беше президент на сащ преди бай дън има състояние от около 8 - 9 $ млн. Андрю Тейт, когото арестуваха в Румъния миналия декември по скалъпено обвинениена някакви тайни служби -- около 350 $ млн, по негови думи той не знае колко точно му е състоянието.
176
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джо бай дън, блинкен и всякакви други чиновници са кукли на конци, последните се дърпат от властови центрове в сянка. В един момент те "загубват" интерес по дадена тема и сигнализират на чиновниците повече да не се занимават с нея.