ISW: Москва провежда религиозна кампания срещу окупирана Украйна

Русия е затворила, национализирала или насилствено преобразувала поне 26 места за поклонение
10 апр 2023 22:30, Йоана Цонева
322
ISW: Москва провежда религиозна кампания срещу окупирана Украйна
Снимка: БГНЕС

Руските окупационни власти вероятно провеждат кампания на системно религиозно преследване в окупираната Украйна. 

Института за изследване на войната (ISW) публикува специално издание за оценка на руската военна агресия и религиозната свобода в окупираните територии. В този доклад се разглеждат религиозните репресии на Русия в цяла окупирана Украйна от началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

От пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. руските войници или окупационните власти са извършили най-малко 76 акта на религиозно преследване в Украйна.

Руските власти са затворили, национализирали или насилствено преобразували поне 26 места за поклонение в контролираната от Кремъл Руска православна църква на Московската патриаршия, убили са или са заловили поне 29 духовници или религиозни лидери и са разграбили, осквернили или умишлено унищожили поне 13 места за поклонение в окупирана Украйна.

Тези случаи на религиозни репресии вероятно не са изолирани инциденти, а по-скоро са част от целенасочена кампания за систематично изкореняване на "нежеланите" религиозни организации в Украйна и за популяризиране на Московската патриаршия.

Още по темата
Русия продължава да използва религията като оръжие в стремежа си да дискредитира Украйна на международната арена и използва информационни операции за религията за постигане на военни цели, въпреки че самата тя извършва груби нарушения на религиозната свобода в окупирана Украйна.

Русия може да използва предстоящия православен великденски празник на 16 април в опит да забави украинските контрадействия, като призове за прекратяване на огъня от уважение към православната религия, въпреки че Русия не е показала такова уважение към религията в районите, които нейните сили са окупирали.

Руските религиозни гонения вероятно са и част от продължаващия руски културен геноцид и кампания за етническо прочистване, целящи да унищожат идеята за независима украинска народност или Украинска православна църква.

Руските власти системно потискат религиозната свобода в Русия като въпрос на държавна политика. През 2016 г. руският президент Владимир Путин ратифицира закона "Яровая", който изисква всички религиозни организации и църкви в Русия да бъдат регистрирани от руското правителство.

Законът забранява "мисионерската дейност", широко дефинирана като проповядване, молене, разпространение на религиозни материали и дори отговаряне на въпроси за религията извън официално одобрените от държавата места под претекст за предпазни мерки срещу "екстремизма" и "тероризма".

От 2016 г. насам руските власти използват широкообхватните разпоредби на закона "Яровая", за да преследват американски баптистки и петдесятни мисионери, работещи в Русия, да забранят повечето мисионерски дейности на мормоните и да изгарят разпространяваните в чужбина Библии, които не са надлежно регистрирани в държавата.

Руските власти преследват и редица други руски религиозни малцинства, включително членове на Международното общество за Кришна съзнание, членове на Фалун Гонг, адвентисти от седмия ден, Свидетели на Йехова, римокатолици, презвитериани, методисти, старообрядци (поморийска старостилна църква), лютерани, Украинската реформирана православна църква и клон на Руската православна църква извън Русия (РПЦЗ).

През 2022 г. руските власти вкараха в затвора най-малко 48 руски Свидетели на Йехова, през 2019 г. арестуваха и депортираха двама американски мормонски мисионери, а през 2019 г. глобиха будистки лидер от Сочи за организиране на "колективна медитация" за "около десетина" души.

Руските власти също така са се насочили към руски мюсюлмани за "незаконна мисионерска дейност", въпреки факта, че ислямът е законно признат за една от "традиционните религии" на Русия (заедно с руското православие, юдаизма и будизма).

Русия изнася държавната си политика на системно религиозно преследване в окупираната от нея Украйна. На 30 септември 2022 г. Кремъл анексира контролирани от Русия части от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, признавайки ги за руски федерални субекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
4
 
1
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Както във всяко отношение РПЦ е кремълска пропаганда, страна затвор!Ама какво да очакваме от тях при положение ,че главата на църквата е КГБ агент като президента !В едно са добри -продажбата на страхове!!!Деспотизма е на лице навсякъде, и В България шепата рудофили ,путинофили не са по назад!Срам и позор!!
228
0
 
5
 
! Отговори
Пак двоен аршин преди 1 година
И то точно тогава, когато от Киев прогонват свещеници от Киевско-Печорската лавра и забраняват службите на руски език.
227
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пълномащабно нахлуване на Русия " няма но има подкрепа за Донбас - ДЛНР а относно този институт за изучаване на войната мисля че това е неправителствена организация или техен институт. Всеки фа си прави изводите.
226
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби сложих ти минус по погрешка защото не разбрах че цитираш. Сори.
225
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 272 "Украинските оперативно тактически балистични ракети САПСАН" Прекрасно само дето има един мъничък дребничък проблем. Къде се намира химическото предприятие което да произведе ракетния двигател? Нали се сещаш че ракетните двигатели се ИЗЛИВАТ(буквално) в самия корпус на ракетния двигател.
224
5
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Какво може да се очаква от комунист кгб-еец освен бездушие!!!
223
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неизвестен мъж е пребил Ивано-Франковския и Коломийския епископ Никита (Сторожук) в Черновци, съобщи каноничната УПЦ. През последната година Киев организира най-голямата вълна от преследвания на УПЦ, към която се причисляват милиони вярващи, в съвременната история на страната. С подкрепата на властите разколническата ПЦУ нахлува в църкви, националисти и разколници нападат духовници и вярващи в църкви и манастири, свещеници и епископи са издирвани и обвинявани в "антиукраинска дейност".
222
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските оперативно тактически балистични ракети САПСАН, с далекобойност 500 км и радиус на действие до 10 км навлизат през 2023г. на въоръжение в украинската армия. Преди няколко месеца имаше мощни взривове на военна авиобаза в Крим.
221
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе мааму стара Русия държи източните райони , а арестите , гоненията незнайно как са в централните и западните райони на окрайната. Да не съм пропуснал веселбата? Кога Русия е взела цяла окрайна? Къде е спала героичната натовска войска наречена ВСУ???
220
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хареса ми Един с Една. Мнение право в десятката.
219
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да сме благодарни на Русия. Но защо трябва да сме неблагодарни ето това не го разбирам . Нарочно да се насажда омраза и злоба .
218
1
 
10
 
! Отговори
1960 преди 1 година
А някакво изследване за американските и английски гадости в Сърбия, Либия, Ирак и т.н Да не говорим за издевателствата на укрите 2014-15-16 над руси, българи и други нации . А ?
217
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за четмото и писмото е една доста отдавна експлоатирана сорроска опорка която усърдно се експлоатира от по необразованата прослойка. Все едно Гърция да чака благодарност че ни е дала православието.
216
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Неблагодарна..........се оказа България и това го казвам с болка в сърцето си. Русия ни освободи той за писменост седнал да пише с че ние забравихме Освобождението !!! Факт.
215
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския взик се ползвал масово в украйна според колегата. Ами че той е майчин на хората. Освен това хиляди тонове руска литература бяха показно изгорени за какво говорим изобщо. Хората в Донбас са избивани Осем години И това продължава нали затова е важна авдеевка щото може от там да се обстрелват жилищните райони в Донецк. Виждали са лицата на пилотите толйова ниско са лятяли които са пускали бомби по спирки и по пазарища нарочно хайде спомни си
214
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, побеждавате ли? Давайте смело напред! Мега победи ви чакат.
213
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писмеността е написана от Кирил и Методий. Тя е общо културно достояние. Не е ли неудобно да чакаме благодарност след като ние сме неблагодарни . .
212
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен цитатчика написаното от теб вече не е вярно то е от едни отдавна отминали времена.
211
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Налагаме санкции на Русия , гоним дипломатите , участваме във войната със оръжия муниции оборудване на армията им обучители тоест жива сила , събаряме паметници и развявате украинско знаме правим селфи със Зеленски добре но ти какво очакваш от Русия. Ясно е че те са огорчени от нас меко казано. Ние сме едни неблагодарници. Поне за сега така изглежда.
210
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименБългарски език е изучаван само в неделни училища...............................Невярно. Дори украински учебници на български език се ползват в седмичната училищна програма.И сега, по време на войната, продължава обучението на български език. В Русия има ли подобно нещо? Признат ли е нашият принос за писмеността? Или там няма българско малцинство?