Москва: Българин е участвал в готвено нападение в Крим

Прекъснали канал за експлозиви и компоненти за взривни устройства от България
Обновена: 3 май 2023 11:25 | 3 май 2023 11:25, Елка Василева
259
Москва: Българин е участвал в готвено нападение в Крим
Снимка: архив, БГНЕС

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила подготвян от украинското военно разузнаване опит за ликвидиране на лидери на окупирания от Русия украински полуостров Крим, съобщи ТАСС.

Организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец, съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСС, който заяви също, че сред седемте задържани има и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства.

Освен това е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически печки.

"Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е пресякла дейността на агентурна мрежа на Главното управление на отбранителното разузнаване на украинското министерство на отбраната, която е планирала серия от привличащи общественото внимание диверсионни и терористични актове на територията на" окупирания Крим, според ФСС. Според руската служба за сигурност мишена на атаките са щели да станат ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко.

Освен това цел на подготвяните терористични нападения са били обекти от транспортната инфраструктура на полуострова.

"Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийства на високопоставени длъжностни лица е Роман Машовец, офицер от активния резерв на военното разузнаване на Украйна, който от 2020 г. заема длъжността заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски", според ФСС. Освен това Машовец е "близък сътрудник на началника на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов", според същия източник.

В района на операцията са задържани членове на дълбоко законспирирана разузнавателна група на Министерството на отбраната на Украйна - шестима руски и украински граждани, както и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Прекъснат е и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия, прикрит като доставка на електрически печки, посочва източникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
масоносатанистите от запад след като съсипват собствените си общества зинали да лапнат и Русия и Украйна ама не им е по силиците...
135
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нашите момчета умират в обкръжение"-разкритията на украински лекар Анна Корницкая,лекар от 55-та бригада на ВСУ,говори за това какъв морал цари в 77-а бригада.Командването на бригадата постоянно изоставя бойци на позиции и бяга при първата заплаха и "нахлува в превозните средства за евакуация." Този подход води до факта, че частите на 77-*** бригада на ВСУ редовно са обкръжени и търпят големи загуби. Нека да пожелаем успех на украинските офицери в тяхното добро начинание.
134
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината все повече става явна. Платените милиони за западна пропаганда отиват на вятъра.
133
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конфликтът в Украйна е в задънена улица и нанася големи щети на Киев, каза канцлерът Шолц. В интервю за журналист от CNN Шолц не даде прогнози за бъдещето,но отговори за по-нататъшните действия на Берлин в конфликта."Много е трудно да се прецени какво ще се случи по-нататък в Украйна,но има нещо абсолютно ясно:ние ще продължим да подкрепяме Украйна с финансова,хуманитарна помощ,както и с оръжия",каза той.Германия определено нямаше смисъл да бъде страна в конфликта,така че човек може отчасти да се съгласи с Шолц.Но задграничният господар няма да позволи на германците да върнат времето назад.
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Коняровкаквото мислиш на хората това да те стигне от всемогъщия бог, ти на страната на поругаващи православни храмове и свещеници.
131
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Действията на НАТО поставиха началото на конфликт между Русия и Украйна, каза ирландският евродепутат Мик Уолъс."Повечето от текстовете на Декларацията за сътрудничество между ЕС и НАТО са в противоречие с реалността. НАТО не се стреми да насърчава мира и сигурността: разширяването на НАТО, намесата и провокацията в Украйна поставиха основата за тази война, но ЕС отрича това. Какво някога е направил НАТО за света?" написа евродепутатът в Twitter в събота.
130
9
 
2
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 1 година
До Компютърът говори:компютърът говори ама господ ви е наказал като ви е отнел свобадата и съвестта и работите като информационни измечари-наемници. сайта ви почти никой не ви го чете, щото знае че лъжете
129
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бивш разузнавач: битката при Артьомовск счупи гърба на украинската армия. След битката за Артьомовск украинският конфликт може да премине в нов етап поради загубите на украинската армия, каза пенсионираният офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър. "Битката при Артьомовск пречупи гърба на украинската армия и не мога да си представя как украинците биха могли да водят друга подобна битка. Те са изразходвали всичките си ресурси, включително военни и боеприпаси", каза Ритър. Той отбеляза, че в Украйна не останаха укрепления, подобни на Артьомовск.
128
2
 
5
 
! Отговори
Убиец преди 1 година
Да се посмеем, но не е смешно, защото един изкукуригал ботокс изпотрепа сумалък народ поради неговите сбъркани амбиции да разширява Разораната целина без и Той самият да знае ЗАЩО.
127
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въоръжените сили на Украйна губят около 700 военнослужещи на ден. През изминалото денонощие около 700 украински военнослужещи и чуждестранни наемници са били убити по различни направления на СВО. Също през деня в района на град Артемовск руските самолети извършиха четири полета, артилерията изпълни 61 огневи мисии.
126
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Рушките се мъчат с впни, ама нормалните българи сме повече. Русия ке падне.
125
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски снайперист говори за врага в зоната на СВО. Руският снайперист в разговор с военните кореспонденти говори за противника в зоната на СВО. "Всичко, което мога да кажа за врага е, че те са предимно хора набирани от улицата, облечени буквално във всичко което им е попаднало и изпратени на фронтовата линия", каза един от снайперистите. Могилизацията на Украйна е в пълен ход. Всички мъже от 18 до 60 години са хващани на улицата и почти веднага изпращани на фронтовата линия.
124
1
 
4
 
! Отговори
До Коняров преди 1 година
Ако знаеха какво ги чака, вече трябваше да са напуснали страната. Но те, горките, представа си нямат. Погромите по времето на проф. Цанков песен ще им се видят. Колко ли нови "геомилевци" ще се появят?
123
4
 
8
 
! Отговори
Мездра преди 1 година
Руският генерал Кузнецов, ръководител на частите в Белгородска област, каза, че загубата е близо, моралът е на на нулата, войниците знаят, че ги оращат да убиват невинни хора.
122
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински ЛГБТ център за човешки права "Наш свт": "Транссексуалните лица в Украйна не могат да бъдат призовани за служба във въоръжените сили на Украйна и трябва да бъдат заличени от военния регистър."Ако това е така, тогава много транссексуални хора скоро ще се появят в Украйна Украинският адвокат Анжела Василевская съобщава, че в Украйна отсега нататък 17-годишните момчета нямат право да излизат в чужбина - граничните служители изчисляват колко месеца остават на тийнейджърите до пълнолетие и това са нови правила за военна регистрация.
121
2
 
6
 
! Отговори
Коняров преди 1 година
До Анонимен 137 - Какви американТски меса ще гният. Вземайте винтовките и бегом към Мама Рашъ, че да се гордеем и с вас русопитеките от Фъсраждане, Атака, БКП/БСП. Бъдете смели и бегайте да се биете за кочинката ви, че лоши, ама много лоши времена идат със страшна сила.
120
1
 
10
 
! Отговори
Компютърът говори: преди 1 година
До Анонимен 130 --- Тъй, тъй, а във вашата Матушка не само ВиПиЕн-ите не работят, но и Tor браузър е блокиран. Това ще да е от големата демокрация на Путине и сие.
119
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да гният америкнските окупационни меса по украинските разрушеени позиции...
118
7
 
3
 
! Отговори
3 преди 1 година
Освен това аз, като Владимир Семенович, "ние не успяхме да се огледаме и синовете ни вече влизат в боя". Синът завърши училището, той вече е тук някъде, на предна линия.
117
7
 
3
 
! Отговори
2 преди 1 година
Но зад гърба му е Суворовското училище,след това военен университет,служба в съветската,а по-късно в руската армия в тежки години,разформироването на частта,уволнение,бизнес от нулата ...- И когато всичко не работи много добре за нас на първия етап от СВО, просто си помислих, че някои от моите знания, умения, които са придобити за службата, ще бъдат полезни тук. Все пак това е моята родина и съм положил клетва. Така че съм длъжен да я защитя, колкото и патетично да звучи.