Русия се е запътила към абсолютен финансов колапс през 2024 година

Как Кремъл прикрива тежкото си положение?
19 май 2023 20:08, Нели Христова
282
Русия се е запътила към абсолютен финансов колапс през 2024 година
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на икономиката на Русия прогнозира, че западните санкции заради войната в Украйна ще тласнат страната във финансова криза през следващата година.

70-годишният Андрей Нечаев предупреди бизнесмени, присъстващи на финансовия форум в Екатеринбург тази седмица, че финансите на страната са "в лайна". "А по-лошото е, че решихме да се установим трайно там", каза той в рядка критика на високо ниво към политиката на президента Путин.

Коментарът предизвика нервни усмивки и беше аплодиран от един член на публиката.

Нечаев добави, че докато хранителните франчайзи като "Макдоналдс" могат да бъдат заменени с блини (руски палачинки), високотехнологичните продукти не могат".

Бившият министър, който заемаше поста от 1992 до 1993 г. след падането на Съветския съюз, каза, че Русия вече е надхвърлила планирания си бюджетен дефицит за годината през първите четири месеца на 2023 г. Докато икономиката разполага с достатъчно парични резерви, за да премине през оставащите месеци, то тя ще трябва да започне да взема заеми през следващата година, за да оцелее, на мнение е той.

Тези проблеми се усложняват от масовата емиграция, изтичането на капитали и намаляващите приходи от петрол и газ, добави той, цитиран от The Times. Съединените щати, Обединеното кралство, Европейският съюз и техните съюзници наложиха строги санкции на Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна, които се затягат на редовни интервали, докато Кремъл ескалира атаките си срещу украински цивилни.

Западните компании са замразили руските си активи в чужбина и има планове да ги конфискуват, за да изплатят на Украйна военни репарации. Широка гама от руски компании е забранена от западните пазари и финансови институции, руските кораби не могат да навлизат в европейските пристанища, а континентът силно ограничи зависимостта си от руски петрол и газ.

Секторите, разчитащи на западните технологии, бяха особено тежко засегнати. Руските авиокомпании се борят с безопасността на самолетите, като за повече от 2000 полета миналата година са използвали части извън препоръчителния им срок на годност, каза във вторник Виктор Басаргин, ръководител на руския транспортен надзорен орган, след поредица от непланирани проверки. Органът установи недостиг на компоненти, защото е  "просто невъзможно да се внесат определени продукти", каза той.

Руските медии съобщиха, че "Аерофлот" е наредил на персонала да не докладва за грешки в самолета, тъй като не може да ги отстрани. Отчаяните руски авиокомпании се обърнаха към престъпни мрежи в САЩ, предлагайки да заобиколят санкциите, за да закупят части на стойност милиони долари, съобщи The New York Times тази седмица.

Русия започна поредица от ответни мерки срещу западните санкции, често предназначени да облагодетелстват съюзниците на Путин. Кремъл прие закони, позволяващи национализацията на чуждестранни активи, а Путин издаде укази, поставящи активите на европейските енергийни компании Uniper и Fortum под държавно управление.

Икономистите бяха изненадани от устойчивостта на руската икономика пред тези мерки, като БВП беше леко засегнат, храната все още беше лесно достъпна и заплатите се изплащаха редовно. Безработицата е най-ниска от 30 години. Западните продукти, изтеглени от страната, изглежда са заменени от местни алтернативи или продукти, заобикалящи санкциите, като пътуват първо през Турция и Централна Азия.

Някои анализатори обаче смятат, че Кремъл е използвал набор от "индикатори на Потемкин", за да прикрие пазар, който върви към колапс. Има по-малко безработни руснаци, защото стотици хиляди са напуснали страната, воюват в Украйна или са убити. А повече от един милион работници са технически заети, но в неплатен отпуск, като 25% от работната сила в производството изпитва някаква форма на "скрита безработица", каза икономистът и опозиционен лидер Владимир Милов в статия за Insider.

"Всички настоящи методи за стабилизиране – драконовски регулации като премахването на свободната конвертируемост на рублата, заместване на вноса, обръщане към Азия, паралелен внос, заобикаляне на санкциите през трети страни – са само временни полумерки и не могат да създадат устойчива икономическа система", пише той. "Човек не бива да се заблуждава от това, което в момента изглежда като стабилизация."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДО 188 Блатните ссвиннчета като тебе фалират ли
172
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Блатная не може да фалира защото е във фалит от 1917 насам.
171
9
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Рашките са скучни.Предлагат едно и също.СССР фалира.Русия следва същия път.Умните не допускат една и съща грешка два пъти.При рашките е различно.Там се залага на мускулите и затова настъпват една и съща мотика по няколко пъти.
170
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не мога да го разбера това ваше русоробско пионерство с което са ви отроволи. Защо не вземете да си прочетете истинската история, не онази фашиската на червените окупатори.
169
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Абе То и СССР през 1988 беше уж много добре, а през 1989та взе , че умря.
168
21
 
7
 
! Отговори
Абе преди 11 месеца
Тя Русия умира от 2014, ама още е жива. Не че процъфтява, ама и не се срива, както се очакваше. Виж с враговете и стават странни неща, съвсем неочаквани. И накрая печели Китай, точно обратно на търсения ефект.
167
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 176. В Русия може и да има места където е 3 пъти по евтино от България, но вярвай ми там не искаш са стъпваш. Иначе в Москва и Петербург е около 7 пъти по скъп живота от в София. Тия глупости с евтиния живот в Русия важат за места където не само няма да искаш да живееш, а ако случайно попаднеш там пари ще даваш да се измъкнеш.
166
5
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 11 месеца
И България също, само че тоя път наистина, а не като 3те лъжливи пъти през социализма, дето плямпат подлизурковците по нова всяка сутрин!
165
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На практика САЩ е фалирал, вижте им дълга, те тръгнали за Русия да мислят!
164
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички цивилизовани демократични медии от една година вече всекидневно обявяват фалита и рухването на Русия, и целия цивилизован свят верва, но пpocтите русофили си живеят в некаква паралелна реалност и не могат да го разберат това нещо, да поверват, че Русия е фалирала.
163
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С русофилите е напълно безсмислено да се спори, защото изопачават (лъжат) всички факти. А се старая само да ги обиждам като животни.
162
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Русия 50 000 000 живят с по малко от 200 евро на месец - 2 милиона пенсионери са 30% от 6,5 милиона население на България, средната пенсия за 2022 година е 300 евро на месец, цените на основните стоки в Русия са 3 ПЪТИ по-ниски от българските, така че руснаците живеят по-добре от българите. 50 милиона бедни в Русия също са 30% от 150 милиона население.
161
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ей. Първо Русия тръгна назад още през 2014та. Тия санкции дето не действали причинаха спад на БВП от 2.3 трл долара през 2014 да 1.6 трл през 2022ра. Русия има БВП на човек по малко от България. В Русия средната заплата е по малка от минималната в България , 30 000 000 души в Русия живеят в домове без канализация, 50 000 000 живят с по малко от 200 евро на месец. Малко си се объркал, бедна България е 100 пъти по добре от Русия.
160
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спокойно,ще качат тавана на дълга
159
16
 
15
 
! Отговори
ей преди 11 месеца
как не ви досрамя да пишете такива глупости?...и кой ще ви повярва бе, амсалаци?....русия назад да тръгне не можем да я стигнем!
158
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
напротив - от 2024 г. Русия ще започне да се оправя - износът на нефт и нефтопродукти ще нарасне по новите логистични маршрути, износът на газ също ще се увеличи. автомобилната промишленост ще заработи на пълни обороти, ще започне серийно производство на пътнически самолети - МС 21, ИРКУТ, ТУ-144, Русия произвежда злато, брилянти, платина, паладий, сребро - това са приходи от 30 млрд долара, изнася торове, алуминий и мед, пшеница, военна продукция и т.н. Русия ще фалира на куково лято
157
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз се чудех ние кога ще фалираме или вече е станало. От всякъде се чува няма пари. Инфлацията сами я виждаме.
156
10
 
16
 
! Отговори
987 преди 11 месеца
Бюджета на Русия беше на дефицит 4 000 000 000 рубли през март и Путин забрани да се публикува финансова информация.
155
7
 
17
 
! Отговори
mn преди 11 месеца
Имаме напредък - първо щеше да фалира до март 2022, сега са се подсигурили чак с 2024-та.
154
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези виждали ли са трилионните дефицити на САЩ и целият им дълг?