Масови антитерористични операции в Москва след бунта на ЧВК "Вагнер"

Политическите реакции на Запад към събитията в Русия са предимно сдържани
24 юни 2023 18:10, Йоана Цонева
47

Напрежение в Русия след опит за въоръжен метеж. Това е обвинението към ръководителя на частната военна компания "Вагнер". Евгений Пригожин от своя страна обвинява руското военно ръководство за избиването на негови бойци в Украйна при удар по лагер в тила. Малко по-късно Пригожин обяви, че групировката му е установила контрол върху военни обекти в руския град Ростов на Дон. Според източници на "Ройтерс" "вагнеровци" са завзели и Воронеж.

Скоро след първите действия на Пригожин Федералната служба за сигурност издаде обвинения и предприе антитерористични операции в Москва, цялата Московска област и в други региони. Включително беше блокирана сградата на компанията "Вагнер" в Санкт Петербург, предаде Bulgaria ON AIR.

"Нож в гърба на държавата и народа" - така президентът Владимир Путин определи случващото се в извънредно телевизионно обръщение. Той каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

"Всички , които съзнателно са поели по пътя на предателството,  подготвяли са въоръжения метеж и са поели по пътя на шантажа и терористичните методи, ще понесат неизбежно наказание. Ще отговарят пред закона и пред нашия народ", каза Путин.

Руският президент обеща да направи всичко, за да защити страната, конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите. Путин потвърди, че гражданската и военната администрация в град Ростов на Дон е практически блокирана.

Евгений Пригожин обяви по-рано в публикувано видео, че той и бойците му държат под контрол военните обекти в Ростов.

"Намираме с в щаба в 7:30 сутринта. Под контрол са военните обекти в Ростов, в това число и летището. За самолетите, които се отправят за изпълнение на задачите си, няма проблеми. Взехме контрола, за да не може щурмовата авиация да нанася  удари по нас", каза ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин.

В изявление по-късно Пригожин поиска среща очи в очи с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герсимов. И допълни: "Ако не, оставаме тук, блокираме Ростов и сме готови да тръгнем към Москва".

Във връзка с действията на Пригожин още редица руски области обявиха режим на контратерористична операция, отменени са масови събития. От руското военно министерство се обърнаха към бойците от "Вагнер" с уверение, че твърденията на Пригожин за удари по тях са провокация и предложиха те да влязат във връзка с представители на официалните структури като гарантират безопасността им.  

Политическите реакции на Запад към събитията в Русия са предимно сдържани. Общото е, че ситуацията се следи внимателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вовата се е съгласил да изстреля посейдончетата и Пирожката се е кротнал. Сега военно положение, пълна мобилизация и скоро Червената армия в Берлин.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вагнер приключи. Пригожин заминава за Беларус. Засега ще се крие там, но кат се сетиш как оперират руските служби, едва ли ще е живее много дълго.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съобщиха, че след преговори с Лукашенко, Пригожин е взел решение да прекрати похода към Москва и да се върне на позициите си. Не трябвало да има кръвопролития в Русия.
32
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тоя Пригожин май се продал на Зеления и ФАЩ
31
3
 
6
 
! Отговори
Историк преди 10 месеца
Обещаваш свобода на затворниците,ако се бият на фронта ,ама после вместо свобода пак ги връщаш в пандиза до следващия път,обвиняваш ги в нещо например.Най-добре би било в държавна измама.Така ги поставяшТипична КГБеиска игричка
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Казачокът е на мода
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсурдна ситуация.Все пак не вярвам,че Пригожин е изперкал дотолкова,че ще тръгне насериозно срещу Москва с 25 000 бивши престъпници-затворници.Има някакъв план тука.Дали пък не са намислили да ги утилизират тия 25 000 бивши затворници вместо да ги правят на герои.
28
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Току що съобщиха, че Пригожин е убит. Застрелян е от вагнеровците си. В челото с 3 куршума, както се разстрелват предателите.
27
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ направиха Майдана в Украйна с по 5 милиона долара на ден. Колко ли милиона плащат, за да има Майдан и в Русия? Може би 50 или 100 милиона долара на ден ...
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И революцията през 1917 така започна ,никой не вземаше на сериозно бандите от крадливи комунисти ,а тс каква станаа!
25
7
 
10
 
! Отговори
_-_- преди 10 месеца
Колко ли гущера му дадоха на тоя ***?
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този е ходещ труп!
23
7
 
14
 
! Отговори
Стефан Цанев преди 10 месеца
Мръсни комунисти да *** гадове долни ,40 г трябваше до един да ви изтрепят......то скоро ще стане ....
22
4
 
6
 
! Отговори
Отец Петър преди 10 месеца
Само на Господ да се молят ,той ще спаси Русия.Анатема на тези безбожници....
21
15
 
3
 
! Отговори
До Bg преди 10 месеца
Няма такова нещо като руснак срещу руснак.Има набожен суеверен Скот - белогвардеец и гражданин на НРБ или СССР свободен уверен в себе си и науката кого и с какво сравняваш.
20
5
 
13
 
! Отговори
бг преди 10 месеца
Разни бг *** пишат глупости !!! Руснаците няма да воюват срещу Вагнер, които воюваха за тях !!! Вагнер не стреля срещу руснаци !!! Руснаците знаят за всичката корупция либерализъм и предателство на Путиновците, които опозираха Русия и армията й. За всичко си има разплата и военните няма да пазят престъпници, които всички натед обявяват за такива и греховете си обявяват за такива. Путин е слабак, който не може собствените си кръгове да разчисти, не може един патриарх да свали за грехове !!!
19
7
 
13
 
! Отговори
хаха преди 10 месеца
а медведев като чул какво е казал пригожин сложил памперс :)
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поръчал съм огромно количество пуканки и гледам с удоволствие по всички социални мрежи и медии как мypзилките се пукат през гърба, мноо яко ))))))))
17
4
 
10
 
! Отговори
Red hardliner преди 10 месеца
Абсурдна ситуация.Все пак не вярвам,че Пригожин е изперкал дотолкова,че ще тръгне насериозно срещу Москва с 25009 бивши престъпници-затворници.Има някакъв план тука.Като Пунта Марата на ЧЕКМЕДЖЕТО.Дали пък не са намислили да ги утилизират тия 25000 бивши затворници вместо да ги правят на герои
16
3
 
7
 
! Отговори
Bg преди 10 месеца
Провеждат операции какви ?!? Операция по изнасяне на парите и ценностите и купуване на билети за Дубай ли ??? Пожелавам на Пригожин да ги декорумпира, делъжеризира и да им въздаде по делата, който каквото заслужава !!! Никой руснак да не стреля по руснак !!! Нека си платят коримпираните началници виновни за всичко !!!