Русия модернизира ядреният си бомбардировач Ту-160М

Той е известен като "Белият лебед"
Обновена: 11 юли 2023 06:18 | 11 юли 2023 06:15, Нели Христова
222
Русия модернизира ядреният си бомбардировач Ту-160М
Снимка: БГНЕС

Русия тества модернизирана версия на най-големия си свръхзвуков бомбардировач, носещ ядрени ракети, "Белия лебед", според държавни медии.

Подобрен модел на стратегическия бомбардировач Туполев Ту-160М се изпробва в Москва, съобщи държавната информационна агенция ТАСС. Самолетът ще бъде оборудван с по-модерни оръжия и системи за електронна война.

Тежкият бомбардировач е подложен на съвместни изпитания от руското министерство на отбраната и Обединената авиостроителна корпорация, руска аерокосмическа компания, до голяма степен собственост на правителството.

Ту-160 е описан като "най-големият и най-мощен свръхзвуков военен самолет в света с променлива стреловидност на крилото". Самолетът може да променя позицията на крилата си по време на полет. Това е най-тежкият съществуващ боен самолет, според производителя Tupolev.

Ту-160 - известен също с името си за докладване на НАТО "Блекджек" и прякора си "Белият лебед" - е проектиран да поразява цели на дълги разстояния в изолирани райони както с конвенционални, така и с ядрени оръжия. Наред с руските бомбардировачи Ту-95МС, те формират ключова част от възможностите на Москва за удари на далечни разстояния.

Това беше последният стратегически бомбардировач, пуснат в експлоатация от московските военни в епохата на Студената война, според военното издание The Drive. Първият полет на Ту-160 се състоя през декември 1981 г. и руските власти възобновиха производството през 2015 г. Нова версия на Ту-160 беше построена през 2017 г., като за първи път се издигна в небето в началото на 2018 г.

Ту-160 с четири екипажа може да носи до 12 крилати ракети с ядрени възможности, като Kh-55, които имат максимален обсег от 3000 км, според AirForceTechnology.com. Съобщава се, че обхватът на самия самолет е около 7800 мили.

Русия разполагаше с девет Ту-160, оборудвани с ядрени крилати ракети Kh-55SM за наземно нападение в началото на 2023 г., плюс допълнителни седем модифицирани версии на самолета, според мозъчния тръст на Международния институт за стратегически изследвания.

Моделите Ту-160 често се сравняват с тежкия стратегически бомбардировач B-2 Spirit на ВВС на САЩ или B-1 Lancer, свръхзвуков тежък бомбардировач с променливо стреловидно крило. Според някои доклади Ту-160 може да лети по-бързо от 2 Маха или два пъти повече от скоростта на звука.

Продължаващата война в Украйна доведе до нов фокус върху въздушната мощ на Русия, като нито Москва, нито Киев успяха да установят превъзходство във въздуха в месеците на ожесточени битки.

Според данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Русия е загубила 315 самолета от началото на пълномащабната война през февруари 2022 г. Украинската армия обаче не уточнява моделите на тези самолети.

Холандското разузнаване с отворен код Oryx обаче регистрира загубата на само 83 руски самолета от началото на конфликта. Това се счита за консервативна оценка, тъй като този брой включва само визуално проверени загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
7
 
6
 
! Отговори
баба ви преди 9 месеца
От друга страна, Китай обяви, че в разработката и производството на CR929, самолет от класа на А330, няма да разчита на Русия.
143
10
 
15
 
! Отговори
Някой си преди 9 месеца
Ако си модернизира политиците, начина на мислене и държавата може и втори Дубай да бъде , и украинците сами сигурно щяха да искат да са с Русия.
142
6
 
12
 
! Отговори
Треньор по бокс преди 9 месеца
Укрешен золдатен них капитулирен!!! Само трепен за укрешен вермахтен!!! ДА СЕ ГОТВИ ОДЕСА..............
141
18
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
по добре да си модернизира моргите и ще има ядрена зима в Русия.. те си го търсят и ще го получат.
140
13
 
8
 
! Отговори
Петракиев преди 9 месеца
Тази статия трябва да е в раздел "Вицове за деня ".Гигантоманията в съветско,а днеси и в руско време продължава.Това уголемено копие на В 1 и естествено като копие нищо не струва.Американците още преди 40 год се усетиха,че това е глуха линия и овреме прекратиха произвоството на В1 и В1В.В момента руснаците плашат куче със салам.
139
8
 
5
 
! Отговори
Антикомунист преди 9 месеца
Щели да му пуснат повече пара в свирката - като при развитото социалистическо общество...
138
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имам едно име относно "руската" авиация: Асен Йорданов. Кой разбрал - разбрал.
137
1
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
Един от тези ли го бяха окрали на летището?
136
6
 
7
 
! Отговори
До Мунчо преди 9 месеца
***, чети руските форуми. Промишлеността на рашките няма проблем да бълва патрони и снаряди, ама се оказа, че танковете им нямат нощни визьори, заради ембаргото на електроника. Иначе нямаше да изкарат Т-62 от резервите. Същата и работата с ракетите Калибър, дето нещо много не се напъват да ги ползват - единия вариант е с ядрена глава, а другия е противобункерен, а в момента им трябва нещо по средата. Те не случайно купуват дронове от Иран в момента.
135
6
 
8
 
! Отговори
Майната Ви преди 9 месеца
Страхотна модернизация сменят параджиите и им дават по-големи лопати за въглища. Няма само Кузя да пуши!
134
3
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 9 месеца
Бих го нарекъл "полярната бела мечка" - символ на ядрената зима;))) Първом ша е супер горещо лято, в което сичку ша са изпари и след туй ша е дълга полярна зима, в която сичку ша замръзни!;)))
133
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пияните руснаци пробваха ли го колко голяма дупка прави като падне на земята.
132
3
 
6
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ преди 9 месеца
The Tu-160 airframe holds 44 records and is the fastest and heaviest bomber to enter service worldwide with a speed exceeding Mach 2. It is also the only variable swept wing combat aircraft in production anywhere in the world today and has more powerful engines than any other combat aircraft. А МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ И МНЕНИЕТО НА Chris Morehouse Aerospace Engineer at U.S. Air Force (2017present)Upvoted by Steven Wingrove, Military Intelligence at U.S. Air Force (2002-present) and Victor Ramea
131
10
 
12
 
! Отговори
Гофи преди 9 месеца
Пребоядиса ли са го и оп хайде модернизация. Знаем в руската техника,мерси
130
10
 
11
 
! Отговори
Слава кокаине! преди 9 месеца
Те бандерофашугите свалят и по 15 от 10 изстреляни ракети.
129
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До @ @ @ САЩ се редат за тоалетна хартия че не стига.
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И как точно сравнявате B-2, който е стелт и не е свръхзвуков с Ту-160, който не е стелт и е свръхзвуков?
127
13
 
25
 
! Отговори
@ @ @ преди 9 месеца
Русия да започне да произвежда тоалетни чинии, че войниците и крадат чуждите като военни трофеи !!!
126
9
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 9 месеца
Истината е, че в момента военната индустрия на Русия работи с пълна мощност. Много ми е интересно, ако украинците ударят с касетъчни бомби, с какво ще им отговори Русия. А не е тайна, че разполагат с огромно количество от тези бомби.
125
4
 
21
 
! Отговори
МАНИПУЛАЦИЯ преди 9 месеца
Защо всяка статия за Русия се използва за МАНИЛУПАЦИЯ и дори за пласиране на ЛЪЖИ? Ето това пише /Продължаващата война в Украйна доведе до нов фокус върху въздушната мощ на Русия, като нито Москва, нито Киев успяха да установят превъзходство във въздуха в месеците на ожесточени битки/. - АКО РУСИОЯ НЯМАШЕ ПРЕВЪЗХОДСТВО ВЪВ ВЪЗДУХА НЯМАШЕ ДА ПУСКА АВИОБОМБИ ПО УКРАЙНСКИТЕ СИЛИ В ТИЛА. СЪЩО И КОНТРАНСТЪПЛЕНИЕТО НА ВСУ ЩЕШЕ ДА ВЪРВИ ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН.