Русия модернизира ядреният си бомбардировач Ту-160М

Той е известен като "Белият лебед"
Обновена: 11 юли 2023 06:18 | 11 юли 2023 06:15, Нели Христова
222
Русия модернизира ядреният си бомбардировач Ту-160М
Снимка: БГНЕС

Русия тества модернизирана версия на най-големия си свръхзвуков бомбардировач, носещ ядрени ракети, "Белия лебед", според държавни медии.

Подобрен модел на стратегическия бомбардировач Туполев Ту-160М се изпробва в Москва, съобщи държавната информационна агенция ТАСС. Самолетът ще бъде оборудван с по-модерни оръжия и системи за електронна война.

Тежкият бомбардировач е подложен на съвместни изпитания от руското министерство на отбраната и Обединената авиостроителна корпорация, руска аерокосмическа компания, до голяма степен собственост на правителството.

Ту-160 е описан като "най-големият и най-мощен свръхзвуков военен самолет в света с променлива стреловидност на крилото". Самолетът може да променя позицията на крилата си по време на полет. Това е най-тежкият съществуващ боен самолет, според производителя Tupolev.

Ту-160 - известен също с името си за докладване на НАТО "Блекджек" и прякора си "Белият лебед" - е проектиран да поразява цели на дълги разстояния в изолирани райони както с конвенционални, така и с ядрени оръжия. Наред с руските бомбардировачи Ту-95МС, те формират ключова част от възможностите на Москва за удари на далечни разстояния.

Това беше последният стратегически бомбардировач, пуснат в експлоатация от московските военни в епохата на Студената война, според военното издание The Drive. Първият полет на Ту-160 се състоя през декември 1981 г. и руските власти възобновиха производството през 2015 г. Нова версия на Ту-160 беше построена през 2017 г., като за първи път се издигна в небето в началото на 2018 г.

Ту-160 с четири екипажа може да носи до 12 крилати ракети с ядрени възможности, като Kh-55, които имат максимален обсег от 3000 км, според AirForceTechnology.com. Съобщава се, че обхватът на самия самолет е около 7800 мили.

Русия разполагаше с девет Ту-160, оборудвани с ядрени крилати ракети Kh-55SM за наземно нападение в началото на 2023 г., плюс допълнителни седем модифицирани версии на самолета, според мозъчния тръст на Международния институт за стратегически изследвания.

Моделите Ту-160 често се сравняват с тежкия стратегически бомбардировач B-2 Spirit на ВВС на САЩ или B-1 Lancer, свръхзвуков тежък бомбардировач с променливо стреловидно крило. Според някои доклади Ту-160 може да лети по-бързо от 2 Маха или два пъти повече от скоростта на звука.

Продължаващата война в Украйна доведе до нов фокус върху въздушната мощ на Русия, като нито Москва, нито Киев успяха да установят превъзходство във въздуха в месеците на ожесточени битки.

Според данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Русия е загубила 315 самолета от началото на пълномащабната война през февруари 2022 г. Украинската армия обаче не уточнява моделите на тези самолети.

Холандското разузнаване с отворен код Oryx обаче регистрира загубата на само 83 руски самолета от началото на конфликта. Това се счита за консервативна оценка, тъй като този брой включва само визуално проверени загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
8
 
! Отговори
Евклид преди 9 месеца
"Променлива стреловидност на крилата"?!?!?!Променлива ГЕОМЕТРИЯ на крилата, "журналяги"!Как ще променяш геометрията ве пич, аз тия теореми за кво се хабих да ги пиша
123
9
 
21
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
След модернизацията, бордовият компютър на Ту-160 вече предлага комбинирани програми за пране с центрофуга с гласови команди.
122
6
 
10
 
! Отговори
Баба Вуна преди 9 месеца
Треперим от страх.
121
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зазка с парашут
120
5
 
18
 
! Отговори
Деди преди 9 месеца
Ало, Хубавелке-Нелке, да ти имам "речника" в публикацията ... Фокусирай се върху него, а не да пишеш врели-некипели като "нито Москва, нито Киев успяха да установят превъзходство във въздуха в месеците на ожесточени битки". Та те, укрите останаха без фърчила и обикалят като гладни хрътки да молят за такива ...
119
9
 
8
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 9 месеца
Мда, и с два безаналогови самовар-комбустори в двигателите (за да дестилира самальота пресен самагон за нальотчналите се льотчици), прецизно сметало с 20 реда, безаналогов компас, астролаб, карти от кримската война etc. etc. за навигация. Парната машина гори най-качествените въглища, които могат да се изровят от безкрайните блата.
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 137 жалък си, с тая изцепка. Моля те я кажи B-52 какво са - дали са каруцата на самолетите???
117
2
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
"Променлива стреловидност на крилата"?!?!?!Променлива ГЕОМЕТРИЯ на крилата, "журналяги"! -----///------ Едно и също е.
116
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
това е Ладата на самолетите.
115
1
 
4
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ преди 9 месеца
ДО ТРИЯЧИТЕ: МИ НАПИШЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА "blackjack or white swan" И ЩЕ ОТКРИЕТЕ ТОПЛАТА ВОДА...
114
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НСИ- НАПУСНАЛИ БГ ЗА М. МАЙ- В РУСИЯ- 94, В ЕВРОПА И ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ НАД 500 000...ЩО БЕ НАЛИ ОБЕДИНЕНИЯТ ЗАПАД БИЛ ОПАСЕН, НАЛИ ЩЯЛ ДА НИ ДЖАНДАРОСА ДЕЦАТА...
113
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ОПАСНИ ЛИ СА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОВИД- ВЪЗРАЖДАНЕ ВАКСИНИРАХА ЛИ СЕ?
112
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НОРВЕЖЦИТЕ ЧАКАТ ЛИ ОЩЕ НА ГРАНИЦАТА ДА НИ ОТКРАДНАТ ДЕЦАТА?
111
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТРОВЯТ ЛИ НИ ОЩЕ БЕЛИТЕ СЛЕДИ НА САМОЛЕТИТЕ?
110
5
 
16
 
! Отговори
Няма виновен преди 9 месеца
Това нещо може да гръмне някъде над Московската околия...
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Зозо - Спокойно може да се транслираш в Анадола и да усетиш времената от 17-18 век, щом толкова искаш. Нема нужда да ни мелиш тука тъпоотии
108
3
 
8
 
! Отговори
Пълни глупости преди 9 месеца
"Променлива стреловидност на крилата"?!?!?!Променлива ГЕОМЕТРИЯ на крилата, "журналяги"!
107
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Авиатор - Тая бракма, като излети, само като се е вдигнал във въздуха и всички велики страни от Карпатита до Ламанша, че и малко след него преминават в повишена бойна готовност ))))
106
5
 
14
 
! Отговори
.?. преди 9 месеца
бе на един москвич колкото и да го модернизираш то си остава москвич! :))))))))))))))) ама се чудя щоо след като тополи кинжали джобни чикийки и не знам си кви ракети, та що и е на рашистан бомбандировач!? Нали уж имаха ракета дето 10 пъти обикаляше земята и след това отиваше до марс и се връщаше и още 10-15 обиколки на земята правеше!? Та ко стана!? :))))))))))))))))))))) Дан свършиха иранските дронове!? :))))))))))))))
105
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма лошо. Нека си модернизират съветските бараки. Ама малко и към военните сателити да погледнат, че имат около 50, а САЩ- 50000. И малко към 5тото поколение самолети, че имат 1 брой Су-57. Малко и към лазерните оръжия, че докато НАТО ги монтира наред на пето поколение изстребители и ядрени самолетоносачи, нашите си играят с Кинжалчета с крадени от НАСА технологии от 60те и падащи като круши, свалени от 1ва ревизия Пейтриът на 35 години.