Отвличания, побои... Нов доклад за военните престъпления във войната в Украйна

Той е изготвен от ООН
5 окт 2023 21:57, Стела Стоянова
131
Отвличания, побои... Нов доклад за военните престъпления във войната в Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека публикува нов доклад за военните престъпления и нарушенията на правата по време на войната в Украйна.

Докладът съдържа данни, събрани от международната комисия от 1 февруари до 31 юли 2023 г. Той документира престъпления, извършени както от руски, така и от украински войници, пише БГНЕС.

От 56 украински военнопленници, интервюирани от комисията, 51 описват изтезания в руски плен. От 26 интервюирани руски военнопленници, 12 разказват за изтезания.

През въпросния период са регистрирани шест убийства на украински военнопленници и нито едно убийство на руснаци в плен на украинските въоръжени сили. Проучването също така отбелязва, че от началото на войната на 24 февруари 2022 г. 25 руски военнопленници и 21 украински военнопленници са убити или загинали в резултат на мъчения в плен – споменават се само документирани случаи.

Комисията на ООН регистрира и престъпления срещу цивилни. Между 1 февруари и 31 юли са документирани 1028 смъртни случая на цивилни, включително 47 деца. Докладът подчертава, че действителните числа може да са много по-високи. 64% от тези случаи са във фронтови територии - в Запорожка, Херсонска, Харковска и Донецка области.

Задържане на украински цивилни

От началото на войната комисията е установила около хиляда случая на принудително задържане на украински цивилни, включително отвличания. 80 украинци са загинали на места, където са били незаконно задържани и по телата им има признаци на насилие. От украинска страна са регистрирани 33 случая на незаконно задържане, главно по подозрение за сътрудничество с руската армия.

На територията, контролирана от Украйна, се съобщава за случаи на тормоз и насилие срещу свещеници и енориаши на Украинската православна църква под опеката Московската патриаршия. В окупираните от Русия територии и в анексирания Крим руските власти преследват както тези духовници, така и на Украинската православна църква на Киевската патриаршия, а също така продължават преследването на Свидетелите на Йехова - тяхната църква се счита за екстремистка организация в Русия.

ООН подчертава, че данните, представени в доклада, може да са непълни, особено по отношение на нарушения от страна на Русия, тъй като нейните власти не искат да допускат наблюдатели в окупираните територии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз мисля, че Русия ще загуби войната.
76
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо не пишете за разследването на Ню Йорк Таймс за украинската ракета, която приписаха на русия, и която уби 15 цивилни в украински град?Нещо май мисирстваме?
75
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма по-нагло и кръвожадно животно от украинец!
74
10
 
6
 
! Отговори
Максим Горки преди 7 месеца
Ние сме жесток звяр,във вените ни тече тъмна и зла робска кръв - отровно наследство на татарското и крепостното иго. Няма думи с,които не може да се смъмри руският човек. В руската жестокост се усеща дяволската изтънченост, в нея има нещо фино , изтънчено.Кой е по - жесток бял или черен . Сигурно са едни и същи , защото и двамата са роснаци. Максим Горки
73
6
 
16
 
! Отговори
Младенов Ив. преди 7 месеца
Гнусното е, че "демократичните" властови режими на САЩ и Европа вкарват смъртоносни оръжия с ясното съзнание, че това не са играчки, а средства за убиване на хора!!!!
72
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Две години от началото на конфликта и Киев още си съществува....даже и мостовете са си там. леле какво търпение има Путин!
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 84А Украйна какво са бе ***, до преди 30 години са били Русия
70
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво търпение има Путин и съвсем скоро когато се промени всичко нашите евро-атлантици ще трябва да сменят посолството но дали ще бъдат приети. Снощи в Редактед :Сателитни снимки показват и те никога не лъжат.:В Украйна предстои нещо голямо. Предстои ли Путин да започне предзимна офанзива сега, когато Украйна е изчерпала всичките си ресурси? Логистичните знаци показват новопостроени железопътни линии и големи движения на войски от руската страна. Също така множество доклади през последните 48 часа показват увеличен брой млади украински мъже, които се надпреварват да избягат от Украйна.
69
38
 
7
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Странно, в Украйна жив американец няма , но ордите на Путин били нахлули,че да борят американския империализъм! Само от Кремъл могат да измислят такава глупост!
68
30
 
5
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 7 месеца
Фашистка Руси се опитва отдавна да унищожи всички украинци първо Сталин чрез гладомора уби 7 милиона украинци сега негови приемник Путин като ПолПот се опитва да довърши делото на своя идол ако светът му разреши.да изтрие от земята през 21 век. цял един немалък40 милионен народ.
67
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бърза да реагира, след като ООН призна в официална декларация, че украинците извършват зверства. Да не би да няма връзка?
66
27
 
3
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Когатоо махнат Мумията на най- великият Гей на миналият век, когато видите Путин с жена/този двойник/, когато видите Митрофанэва да заприлича на жена,тогава тръгвайте за депедерализация! Иначе ,всичко това е лъжа,като всичко останало!
65
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само да уточни, кои си служат с тези прийоми-украинците, нали? С лъжите си Зеленски иска да спечели още малко време съчувствие и да оправдава ставащото. Но колкото и да се мъчи да изкарва черното бяло, времето му изтича.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 77.z.....ами честито тогава... сигурно си много щастлива...
63
2
 
39
 
! Отговори
Сина преди 7 месеца
Пълна денацификация на руските украйнини и пълна депедерастизация на Европа! Един вид кирчовците, плевнелиите, хрисоивановците и другите от третия пол ВЪН!
62
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То да видиш, това ООН страшна работа. Къде е докладът за милион дечица, избити в Ирак от обилните демократично-освободителни американски бомбардировки? Или не са го писали,, защото е некоректно по политически причини
61
1
 
33
 
! Отговори
Z преди 7 месеца
А защо не пишете и показвате как мобилизират хохлите. Мъж да не си по йлиците!минава кола слизат 2-3 в униформи и айде на фронта.Just over half of these exiled Ukrainian citizens - 4.8 million - fled to an EU Member State and the UK. In absolute numbers, Poland (1.5 million) and Germany (1 million) host the most Ukrainian refugees in 2023.
60
1
 
31
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Очевидно е, че зад тези "красиви" думи се крие намерението на екипа на Ze не само, в съответствие с препоръките на МВФ, да остави хората с увреждания без никаква материална подкрепа, но и да скрие от обществото чудовищния брой украинци осакатени на фронта и да снемат от себе си всякаква отговорност за тях. И накрая, новият подход ще даде възможност някои хора с увреждания да бъдат използвани като пушечно месо за втори път.
59
0
 
26
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Министърът на здравеопазването на Бандера, Виктор Ляшко обяви, че нацисткият режим ще използва "оценка на загуба на функционалност" вместо инвалидност. Министърът обяви, че това се случва в рамките на общата декомунизация и отказ от "постсъветския модел". Така че хората "да не преследват увреждането" като ключ към "облаги и компенсации", а да се стремят към връщане на здравето и "икономическата функционалност".
58
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Киевският наркокартел загуби девет от най-добрите си бригади на фронта. "Украйна се изправи пред такъв колосален брой загуби в жива сила, че от 12 бригади, обучени от алианса, това е някъде между 45-60 хиляди души, девет изчезнаха напълно, те бяха унищожени", каза бившият агент на ЦРУ Лари Джонсън в YouTube канал Freedom. Бившият анализатор на Централното разузнавателно управление изчислява, че на Запада ще му трябват поне още шест месеца, за да обучи нова украинска армия със същия размер.