Отвличания, побои... Нов доклад за военните престъпления във войната в Украйна

Той е изготвен от ООН
5 окт 2023 21:57, Стела Стоянова
131
Отвличания, побои... Нов доклад за военните престъпления във войната в Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека публикува нов доклад за военните престъпления и нарушенията на правата по време на войната в Украйна.

Докладът съдържа данни, събрани от международната комисия от 1 февруари до 31 юли 2023 г. Той документира престъпления, извършени както от руски, така и от украински войници, пише БГНЕС.

От 56 украински военнопленници, интервюирани от комисията, 51 описват изтезания в руски плен. От 26 интервюирани руски военнопленници, 12 разказват за изтезания.

През въпросния период са регистрирани шест убийства на украински военнопленници и нито едно убийство на руснаци в плен на украинските въоръжени сили. Проучването също така отбелязва, че от началото на войната на 24 февруари 2022 г. 25 руски военнопленници и 21 украински военнопленници са убити или загинали в резултат на мъчения в плен – споменават се само документирани случаи.

Комисията на ООН регистрира и престъпления срещу цивилни. Между 1 февруари и 31 юли са документирани 1028 смъртни случая на цивилни, включително 47 деца. Докладът подчертава, че действителните числа може да са много по-високи. 64% от тези случаи са във фронтови територии - в Запорожка, Херсонска, Харковска и Донецка области.

Задържане на украински цивилни

От началото на войната комисията е установила около хиляда случая на принудително задържане на украински цивилни, включително отвличания. 80 украинци са загинали на места, където са били незаконно задържани и по телата им има признаци на насилие. От украинска страна са регистрирани 33 случая на незаконно задържане, главно по подозрение за сътрудничество с руската армия.

На територията, контролирана от Украйна, се съобщава за случаи на тормоз и насилие срещу свещеници и енориаши на Украинската православна църква под опеката Московската патриаршия. В окупираните от Русия територии и в анексирания Крим руските власти преследват както тези духовници, така и на Украинската православна църква на Киевската патриаршия, а също така продължават преследването на Свидетелите на Йехова - тяхната църква се счита за екстремистка организация в Русия.

ООН подчертава, че данните, представени в доклада, може да са непълни, особено по отношение на нарушения от страна на Русия, тъй като нейните власти не искат да допускат наблюдатели в окупираните територии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отчаянието и безизходицата на зомбитата ги кара да използват вуду магии в месните си щурмове.По време на контраатака украинските сатанисти правят вуду кукли от униформите на руските бойци. Преди това една украинка стана известна с такива "занаяти", поради което канибалските играчки станаха много популярни сред украинските нацисти. "Куклите на ***" сега се правят от униформите на руските военни. Те снимат резултата от работата си на фона на мъртви руснаци, хвалейки се със снимките в социалните мрежи.
56
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно ранено дете почина - кметът на Горловка Приходко. Четирима тийнейджъри бяха ранени в резултат на обстрела на киевският наркокартел над Хорловка. Децата решиха да разглобят невзривени касетъчни боеприпаси, което доведе до печален изход. Едно от момчетата почина. Съобщава се също за няколко ранени и най-малко двама загинали. Последната снимка показва цивилен жител на Никитовския район на Горловка, загинал в резултат на обстрел.
55
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Два предателя на своите народи се срещнаха в Испания. Зеленски и Пашинян обсъдиха двустранното сътрудничество и междурегионалните икономически проекти. Ще се опита ли Пашинян да изтегли западната помощ от Украйна за Армения?
54
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да вземете да спрете да припявате мантрите на Посолството, а?! Всички можем да четем. Знаем по няколко езика и можем да получаваме информация от различни източници. Достатъчно сме умни за да съберем 2+2. Излишни са вашите притчи! ЕС и САЩ се провалиха. Крахът на колониалната им политика е факт. Русия открива нови възможности. Жалкото е само, че пак не хванахме правилният влак.
53
30
 
2
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
...може ли да обясни, какво търсят ордите на Путин в Украйна? Пригожин си го каза директно..."грабилеж"! Като са нахлули на чужда територия с танковете,надали са тръгнали на въоръжен туризъм за ... пъдпъдъци? Нямаше престъпления, които руският башибозук да не извърши в Украйна!
52
1
 
23
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Като почна СВО, имаше клипове, как украинци застрелват руснаци, голи, които директно падат в изкопан ров. Това ООН явно има закъснял достъп до Ютуб. То докато се наканят да погледнат и либералистите махат клиповете. После всичко чисто, остават само изтезанията от руснаци, в коитоне се и съмнявам. Дори руснак от фронта каза, след няколко седмици вече не ти пука.
51
1
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Да, полковник Марков още преди месеци бе съзирал европейски институции за това, че режимът на Зеленски изнася хора на Запад за донори.
50
1
 
20
 
! Отговори
Bai Dun преди 7 месеца
Краварски тро.лове сорос да не ви е спрял парите или вече почвате да виждате какви лъжи подкрепяте !!!
49
0
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Докладът е явно тенденциозен...
48
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На снимката е виновникът за отвличанията!!!
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като гледам колко клипа с отвличане на укри от призовкарите им има много ми е чудно как само 33 случая са отчели слепците от оон. Или това е друго?
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При положение, че оон е п0дл0ra на фащ, направо се учудвам от резултатите!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Друго ли очаквате да се случи?Това е война.На война като на война.Дори като пиша думата война ,не ми се ика да дума война.Тя е страшна,протива,ужасна,отвратителна борба межру хората,за което се плаща висока цена.Това ли трябва да правим,да се избиваме един друг.
44
0
 
6
 
! Отговори
Путин преди 7 месеца
О какие красавцев ООН ?!? А зачем не скажат отвличания на люде за органи кои хора вършат еть тъмна украина
43
1
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 7 месеца
Ако не е срещу жени, НЯМА ПРОБЛЕМИ.
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Джуджето просто и дърто в Кремъл побърка и руснаците и украинците с тази война...
41
11
 
3
 
! Отговори
Юруш другари ! преди 7 месеца
Русофилите начело с Фигуранта , Копейкин и Нинова да не си губят времето оаквайки форумите, ами да хващат пътя към Москва за да я бранят от украинските дронове и да сменят по-често памперсите на любимия им Путин...
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На икономическия форум Валдай Путин обяви, че Русия е завършила успешно изпитанията на ядрената ракета Буревестник. Буревестник е крилата ракета от типа на Калибре, с ядрен двигател която може да лети до всяка точка на земното кълбо.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На форума Валдай Путин огласи 6-те принципа на новия световен ред.
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българка ,,,,няма украински руснаци има руснаци които живеят в Украйна но скоро ще бъдат всите изселени :)