ЕС бил на път да прекрати зависимостта си от руски горива

Очаква се троен спад тази година
Обновена: 24 окт 2023 15:50 | 24 окт 2023 15:50, Стела Стоянова
55
ЕС бил на път да прекрати зависимостта си от руски горива
Снимка Ройтерс

ЕС е на път към осъществяване на целта да прекрати зависимостта си от руските изкопаеми горива през това десетилетие, заяви Европейската комисия.

Континентът се насочва към втората си зима с оскъдни доставки на руски газ, след като Москва ограничи доставките миналата година след нахлуването в Украйна – причинявайки енергийна криза с рекордно високи цени на газа в Европа.

В нов доклад Брюксел обяви, че ЕС очаква вносът на руски газ да спадне до 40-45 милиарда кубически метра тази година, в сравнение със 155 милиарда през 2021 г., годината преди войната в Украйна, съобщи "Политико", цитирана от БГНЕС.

Блокът от 27 държави наложи санкции върху вноса на руски въглища и нефт по море.

„Най-лошите последици от кризата може вече да са зад гърба ни, но няма място за самодоволство“, се казва в съобщенитето на Комисията. „Енергийните пазари остават уязвими, субсидиите за изкопаеми горива се увеличиха по време на кризата, инфлацията все още е висока и критичната ни инфраструктура трябва да бъде защитена, включително от саботажи.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: ЕСруски горива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 6 месеца
Абсолютни смешници говорещи за зависимост енергийна
43
0
 
5
 
! Отговори
Хм.... преди 6 месеца
Още в началото на войната беше казано че САЩ ще направи всичко възможно да се вмъкне между търговията на Европа и Русия която беше оценена на около 500 МИЛИАРДА ДОЛАРА годишно.... Е, планът изпълнен.... Европа вече търгува със САЩ и активира вече ПЕТНАДЕСЕТИ пакет със санкции , като стокооборота и с Русия клони към НУЛА ..... За разлика от САЩ , които още миналата година декларираха МИЛИАРДИ стокооборот с Русия въпреки спадането на цената на всички ресурси които Русия изнася. ГОЛЯЯЯМА далавера.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЗА ДА СА ЗДРАВИ, ЩАСТЛИВИ И БОГАТИ, БЪЛГАРИТЕ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА И ДА НЕ СЛУШАТ ПРОПАГАНДА ! ПАЛЕСТИНЦИТЕ СЕ ПОВЕДОХА ПО ПРОПАГАНДАТА НА ТИЯ И ОНИЯ И СЕГА ПЛАЩАТ ЗА ТОВА СКЪПО И ПРЕСКЪПО !
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
откажете се колкото може по бързо всичко поскъпва и после ще вините русия че инфалауцията е висока да ви ........ м.... аиката
40
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
И не ревете про'с'таци неграмотни! На 2 Април 85% гласувахте за Урсулата!
39
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 25 "Канабиса е забранен за внос и отглеждане в Нидерландия," - ц. От 3-4 години е държавен монопол.
38
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 33 "Кухи кратуни се оказаха в ръководството на ЕС!" - ми кухи кат про'с'таците дето ги избирате.
37
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
С три думи: таковахме ***-мата на икономиката.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ. Пускаш климатика, ама ядреното гориво на АЕЦа е до 2024 г., а и Мариците удариха кепенците. Ще чакаш слънцето да огрее, та да се стоплиш.
35
0
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 месеца
Европа ще се моли да грее слънце и да духа вятър, та дано се произведе ток.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските горива закупени от САЩ, стават автоматично американски и Европа ще може да се възползва от демократична енергия на 30% по-скъпа цена. Русия продава ресурсите си, америка печели като прехвърля горивото само по документи. Всички са доволни, освен обикновените европейци. Деиндустриализацията на Европа е необратима.
33
0
 
7
 
! Отговори
чук-чук! преди 6 месеца
зимата идва...и не се знае каква ще е! не слагай тигана преди да си хванал рибата!
32
6
 
1
 
! Отговори
Чичо Бляд преди 6 месеца
Много рубладжии пишат бре.
31
6
 
0
 
! Отговори
Чичо Бляд преди 6 месеца
Много рубладжии пишат бряг.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Де да продължи да прави Глупости още ЕС!-:) Кухи кратуни се оказаха в ръководството на ЕС! Освен Русия и ОАЕ е Европа,друг Не внася Петрол! Капише??? Значи искат без петрол и горива? Европа отхвърля Русия но е зависима от ОАЕ! За петрол!-:)) Ще видим ,ще видим Емирствата,до кога ще държат тези " цени"!-:)
29
0
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 6 месеца
Ами да , защо не? Европа спира изцяло вноса на руски горива . Вече ще купува горивата си от американски и индийски компании..... търгуващи с РУСИЯ . Е, малко по-скъпи са , ама няма да са директно руски. А бълнуванията на разни "зелени" маллоумници как промишленоста на една държава минава изцяло на вятър, мъгла и слънчеви панели .... бахахахаха, умре още в зародиш. То и затова Европа се връща към въглища и атомна енергия , горивото за която идва от ..... Русия .
28
6
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 6 месеца
ЗАМРЪЗНА ЛИ ЕВРОПА, ручки?Пускам 4 климатика на 26, жега е. На масата луканки и коняк 12 годишен. Ко праим?Дано в окопите да има Интернет, да четат. И да мрът.
27
5
 
0
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Слънце и вятър - бол. Газ отдругаде - също. И фирми, които се занимават с възобновяема енергия не са малко и трябва да печелят. Колко време ще издържим, времето ще покаже.
26
0
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 6 месеца
Трябва да се разпадне! Не може един да съсипва всички с глупавите си решения.Нали бай Дрън обещаваше по-евтин от руския петрол КЪДЕ Е ?
25
0
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРНАТА ПРИЗМА преди 6 месеца
И КРРИВИТЕ ОГЛЕДАЛА: ПРАЗНО В ПРИРОДАТА НЯМА - ЩОМ СЕ ОТВОРИ ДУПКА НА ЕДНО МЯСТО, ТЯ СЕ ЗАПЪЛВА ОТ ДРУГО МЯСТО. ТЕКСАКО,БРИТИШ ПЕТРОЛИЪМ,ШЕВРОН,ЕКСЪН МОБАЙЛ ЩЕ ЗАПЪЛНЯТ ДУПЧИЦИТЕ И ЩЕ СИ ОБЛИЖАТ ПРЪСТИТЕ,А ВИЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ. CHEERS!!!