Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ

Тя е причината самолетът на Лавров да не прелети над България
30 ное 2023 09:01, Нели Христова
1005
Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ
Снимка: БГНЕС

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, ако тя самата е на борда.

Още по темата
"Не става въпрос просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя предписва територията на държава трябва да се разбира като "сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води." Въздушното пространство не е включено в термина "територия". В този смисъл незаконните и без това санкции на ЕС не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата", написа Захарова в телеграм канала. По думите й за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето, тъй като според нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на руското МВнР му беше позволено да прелети.

"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? ...Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Самолетът е летял през Гърция, като преди това се очакваше маршрутът да минава през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да пусне самолета на руския външен министър, ако на борда е Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: "Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката … Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“.

Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1005
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
654
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ също не ги арестува в Скопие въпреки че има заповед на съда и Махницки. Само бг евроатлантици се прават на евро и цру ченгета.
653
11
 
19
 
! Отговори
СМЕХ... преди 5 месеца
ПИЯНАТА ТЕТКА , ПАК СЕ ИЗЦЕПИ ...ха,ха,хаааа...че и обижда суката..!!!!
652
14
 
13
 
! Отговори
Паметник на летците преди 5 месеца
Пред посолството на САЩ в София (но отвън, на наша територия) има паметник на американските летци, които са бомбардирали София по време на Втората световна война. По официални данни при бомбардировките загиват 1243 жители на столицата, 1355 са ранени, а разрушените сгради са над 5300, главно в центъра на града. По същото време са бомбардирани и други селища на страната - Драгоман, Враца, Карлово и военното летище там. А за нас да има такъв паметник в столицата ни е позор.
651
13
 
17
 
! Отговори
big meech преди 5 месеца
злобна бабке ко стана ?
650
14
 
15
 
! Отговори
Да си припомним преди 5 месеца
Предният път, когато Лавров искаше да прелети над България за да отиде в Белград, Киро каза "Той няма да мине. Толкова е п'росто". А че е п'росто само за евроатлантически слуги които хал хабер нямат от дипломация, това сигурно не му беше минало през ума. Но и Денков демонстрира същият евроатлантически слугинаж.
649
3
 
7
 
! Отговори
БЕН преди 5 месеца
Сърдетесе на себеси,вичесайби особи.
648
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
34 години и 20 дена *** те може да бъде съборен или поне преместен в Музея на тоталитарното изкуство и ГОРДО стърчи над главите ни...
647
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха ха ха!!! Тъз изтрезнява ли някога!
646
10
 
8
 
! Отговори
Какво може и е редно преди 5 месеца
До its me: Хайде не се напъвай толкова да казваш къде можел да лети Лавров и къде не. Не ти стига пипето за толкова. Прочети, помисли и тогава пиши. Лавров лети и за САЩ когато участва в сесии на ООН. Това че нашите управляващи се правят, че не знаят какво може и какво е редно в дипломацията и какво не просто няма да им донесе признание от никъде.
645
0
 
1
 
! Отговори
its me преди 5 месеца
викториту е някакъв римско-турски диалект, if you know what I mean :D :D ахаха
644
1
 
2
 
! Отговори
its me преди 5 месеца
Александр е какво име, това някакъв разпутински ли ми пише сега?
643
3
 
7
 
! Отговори
its me преди 5 месеца
А те всъщност нали фалираха миналата седмица, след като в един ден поискаха заем от Дойче банк 13 пъти, за 1/2 час, както и поне 2 пъти дори от Федералния резерв, наблюдавани от Дойче банк ахаха, Захаринова прави изявление, тя твърди, че българия е по-фалирала от Руските разпътински, докато ползват български ток, от АЕЦ Козлодуй ахах, това е много нахално
642
2
 
7
 
! Отговори
its me преди 5 месеца
явно руската медицина не помага, поне не и на тях с тези халюцинации за война между разпътин и Александр, по страниците на руското външно
641
1
 
4
 
! Отговори
its me преди 5 месеца
Те в русия не са наясно, че Александр е типично руско име, сигурно имат халюцинации от години, и са си написали на сайта на външни, че ги управлява разпътин, какви лаврови венци, халюцинации
640
3
 
2
 
! Отговори
its me преди 5 месеца
лавров няма право да лети над Балканите, понеже лети ли, сега ще му обясним с тези неразбирателства с Александър какво става, разпутинистки лавров венец, венец-болестейДа, точно за това сме му забранили, но щом прави така, сега разпътинство и лаврови венци, едва ли? Те имат обиди към гръко-ратинските имена и не могат да има лаврови венци, този никъде не може да лети, буквално, освен това трябва да се разкара тези излияни на сайта на Външно министерство, Александр е типично руско име
639
1
 
2
 
! Отговори
its me преди 5 месеца
четох, сега в русия всички били в женски род, явно, това заради свадата с Александър ли е?
638
12
 
6
 
! Отговори
И какво спечелихме? преди 5 месеца
Самолетът на Лавров прелетя през Турция и Гърция. Те се оказаха повече европейци от нас.
637
2
 
3
 
! Отговори
its me преди 5 месеца
Тази съм й чела излиянията на сайта на Руско външно, Разпутин срещу Александър, това е continuous war, наречена на Захарин или Zuckero, Zuckerburg, за да има популярност в facebook, който е фреймуърк взет от clubs.dir.bg, значи кръстена на "крадла на clubs.dir.bg код" на снимка на картинката, до мода, ти си си я качил горе на снимката, като те дразни защо я качи?
636
3
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 5 месеца
До Анонимен 692: Стига г'лупости наистина. Според теб СВО (т.е. специална военна операция) трябва да се спретва на своя територия а не на чижда, така ли? Като това да бият мирни демонстранти на протест в София. Да, това нашата полиция го може.
635
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кога шЪ сЪ състои РОТАЦИЯТА на Премиерите фъф Бг ?Ще има ли обявяване на национален празник за ротацията , какъвто е НАЦ. ПРАЗНИК , за ''НЕЗАВИСИМОСТТА'' ..., ако ме разбрахте !