ЕС: Атаките на Русия срещу украински градове показват, че тя не иска мир

Те са военно престъпление
2 фев 2024 22:03, Стела Стоянова
277
ЕС: Атаките на Русия срещу украински градове показват, че тя не иска мир
Снимка БГНЕС, архив

Продължаващите руски атаки срещу инфраструктура из цяла Украйна представляват военно престъпление, но освен това доказват липсата на ангажимент от страна на Москва за постигане на мир.

Това се казва в изявление относно руската агресия срещу Украйна, направено от ЕС. То се случва по време на заседанието на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи кореспондент на Укринформ.

"Преднамерените и целенасочени атаки срещу граждани и цивилни обекти представляват военно престъпление и всички отговорни лица трябва и ще бъдат подведени под отговорност", заявиха дипломатите от Евросъюза. "Постоянството на тези атаки, засилването им и увеличаващия се брой жертви са ясни признаци за пълната липса на ангажираност от страна на Кремъл към постигането на мир, както и за незачитането му на международното право", осъдиха те руските удари по украински сгради.

Освен това ЕС изрази безпокойството си от ситуацията на украинските територии, които са временно и незаконно окупирани от Русия, информира БТА. Обстановката там продължава да се влошава с приближаването на края на втората година от началото на руската инвазия в Украйна.

ЕС също така призова Москва незабавно да прекрати систематичното малтретиране на украински военнопленници и цивилни заложници.  

Европейските дипломати обърнаха внимание и на факта, че в началото на тази година Русия е направила законодателни промени, които отново разпалват страховете за съдбата на близо 20 000 украински деца, депортирани от домовете им.

"Указът на президента Путин от 4 януари, с който се дава възможност за предоставяне на руско гражданство на сираци и деца, лишени от родителски грижи, показва намерението на Русия да узакони тяхното депортиране или принудително прехвърляне ", пише в изявлението.

"Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна и нейния смел и издръжлив народ толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна с право да се защити от бруталната агресивна война на Русия и да спечели справедливия и траен мир, който заслужава", заявяват дипломатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: УкрайнаРусияЕСатаки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лгтб пропаганда, ама няма кой да им вярва!
165
5
 
25
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
И педдерунгел, не ми викай слава Украине, че ще ти еаа птката маa *** пдраст долен!
164
4
 
28
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Русия атакува военни обекти в Украйна, както и хотели с натовски офицери. Това е, колкото и да ви влиза в гззза. Цивилни обекти се засягат заради нескопосаната ПВО на НАТО, от която и чeеп за зеле не става.
163
15
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 месеца
Путин не иска мир. Иска цяла Украйна.Щял да въстанови СССР с оръжие .Войната се води в петте спорни области , а руснаците постоянна бомбандират градове в цялата страна и Киев , но не желаят да се атакуват гражданска инфраструктора на територията на Русия.Как да стане това ?Война като война.
162
2
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
А заключенията на ЕС показват, че ни управляват ***. Трябва да разкараме тия *** на евроизборите.
161
2
 
15
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
До Слава УкраиниТова ли измисли лъснибастунковец. Дай си парите дето мама и тате ти дават на Украйна и отивай там.
160
2
 
5
 
! Отговори
Юлиян преди 3 месеца
И да завършим:До всички "евроатлантици".Дано ви остане и на вас нещо "главно".И се опипвайте от време на време,да не ви пораснат "цици".
159
3
 
10
 
! Отговори
Юлиян до 198-5 преди 3 месеца
Оттук нататък работата е ясна.За производителите на оръжие-печалбите.За Русия денацификацията и демилитаризацията на бившата Украйна.За Европата-бай Ганьовото"...имал си бол пари,платил си.За самата Украйна-каквото остане.Поне "главната буква да и остане???За нас какво...какво ли ни чака... с тези винаги "ненаучени уроци".
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малеее как па познахте бе продаж.бг, даже и според вас единственото официално предложение за организиране на преговори е от Китай, Прочетох ви статията тогава, как били съюзници на Русия искащи тя да има бърза победа.
157
3
 
10
 
! Отговори
Юлиян до 198-4 преди 3 месеца
В подготовката и режисурата на този конфликт те са вложили много пари и искат да си ги върнат с очакваната печалба.Неслучайно избягаха така позорно и на бърза ръка от Афганистан.Бързаха,защото бяха заложили "фитила" в Украйна и чакаха неизбежния"взрив"-специалната военна операция на Русия.Тпзи конфликт трябваше да се случи,даже ако трябваше да накарат армията на Зеленски сама да тръгне към Донецк и Луганск.
156
5
 
18
 
! Отговори
амриканско зомби преди 3 месеца
америка колко войни започна тая година,русия не е агресора,америка може да фърга бомби русия не може ай сиктир
155
1
 
13
 
! Отговори
Юлиян до 198-3 преди 3 месеца
На всички предупреждения и опити за намиране на компромисно решение се реагира високомерно и с пренебрежение.Защо?Защото се очаква Русия да реагира по начина,който очакват,да тръгне срещу Украйна и по този начин да постигнат главната си цел-военен конфликт по границата на Русия.Конфликт,който ще донесе пари за производителите на оръжие и евентуално икономическо отслабване на Русия.Съдбата на Украйна и украинците-това за тях е последна грижа...
154
4
 
4
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 3 месеца
колко нахални са украинците да защитават страната си от монголоидни рушкиФашизоиди....
153
2
 
3
 
! Отговори
Юлиян до 198-2 преди 3 месеца
В същото положение като моето е и Русия.Всички я обявяват за агресор и уж всеки момент чакат да ги нападне.Затова,за по- сигурно според тях,вместо да се оградят по-далеч от нея и да се окопаят,решават да влязат в"двора"и и там да разположат оръжията си.На нейните аргументи,че не тя,а те са влезли в двора и,отговорът е,че това се прави от съображения за собствената им сигурност.Затова се разширяват,затова и разполагат в Украйна,на четири минути време за летеж до Москва ракетните си комплекси...
152
1
 
2
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 3 месеца
До руска мъка Украинците сме на всеки километър." Маниии... Такива като теб сте мъката на психиатъра
151
2
 
7
 
! Отговори
Юлиян до 198 преди 3 месеца
Представи си.Аз-"агресорът" си стоя в къщата,в двора.Съседите реват-бил съм заплаха за тях.Искал съм да"онодя"комшийката.Другият съсед и той:бил съм заплаха за неговото психично здраве и семейно щастие.Всички около мен реват и напират с всичкото налично у тях оръжие към моят двор и къща.На думите ми,че нямам нищо общо и изобщо не съм мърдал от прага навън,казват,че няма значение.Те били сигурни...че съм щял да го направя и затова ще вземат мерки,като влязат в стаята ми и ще ме пазят с оръжията..
150
2
 
7
 
! Отговори
Юлиян до 198 преди 3 месеца
Не вдяваш ли какво ви казва Путин?Първо:Ние-(Русия),няма начин да бъдем победени.При наличието на най-големия ядрен потенциал и най-модерните стратегически ядрени оръжия.Даже и до стената не можете да ни притиснете,защото светът,паричките ви и вие самите ще си отидете не заедно,а малко преди нас.И бъди сигурен,че тези,които дърпат конците на Байдън го знаят.Чакай второто...
149
3
 
10
 
! Отговори
Юлиян до 198 преди 3 месеца
Болни тези казваш.Кое не е истина.Украйна вече наистина не е държава и няма да бъде и да я бъде.Пътник е към небитието.Кой друг освен Русия може и би трябвало да защитава руснаците,ако не Русия.Това да не ти е България.Естествено,че ще ги защитава и "евала" и за това..
148
2
 
3
 
! Отговори
Юлиян преди 3 месеца
Толкова нарядко.Малко сте,не стигате.Или може би имаш пред вид забегналите в Европа и Русия.Че вие тук в Европата сте били повече отколкото останалите в месомелачката.Е,трябва да ви се признае,че излязохте по-умни от онези,които останаха.
147
7
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Войната е трагедия, но за путин и кликата му е начин да докажат пред света абсурдни тези а именно...1. Украйна не е държава. 2. Русия и само тя,има първо да защитава руснаците където и да се намират. 3. Цитат...за какво ни е света,ако Русия я няма.... Без коментар за болните тези на някакво джудже,трагедията е в това,че както немците повярваха на Хитлер,така и руснаците възторжено крещяха...Крим наш.... е,сега вече не викат.....но светът страда....