ЕС: Атаките на Русия срещу украински градове показват, че тя не иска мир

Те са военно престъпление
2 фев 2024 22:03, Стела Стоянова
277
ЕС: Атаките на Русия срещу украински градове показват, че тя не иска мир
Снимка БГНЕС, архив

Продължаващите руски атаки срещу инфраструктура из цяла Украйна представляват военно престъпление, но освен това доказват липсата на ангажимент от страна на Москва за постигане на мир.

Това се казва в изявление относно руската агресия срещу Украйна, направено от ЕС. То се случва по време на заседанието на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи кореспондент на Укринформ.

"Преднамерените и целенасочени атаки срещу граждани и цивилни обекти представляват военно престъпление и всички отговорни лица трябва и ще бъдат подведени под отговорност", заявиха дипломатите от Евросъюза. "Постоянството на тези атаки, засилването им и увеличаващия се брой жертви са ясни признаци за пълната липса на ангажираност от страна на Кремъл към постигането на мир, както и за незачитането му на международното право", осъдиха те руските удари по украински сгради.

Освен това ЕС изрази безпокойството си от ситуацията на украинските територии, които са временно и незаконно окупирани от Русия, информира БТА. Обстановката там продължава да се влошава с приближаването на края на втората година от началото на руската инвазия в Украйна.

ЕС също така призова Москва незабавно да прекрати систематичното малтретиране на украински военнопленници и цивилни заложници.  

Европейските дипломати обърнаха внимание и на факта, че в началото на тази година Русия е направила законодателни промени, които отново разпалват страховете за съдбата на близо 20 000 украински деца, депортирани от домовете им.

"Указът на президента Путин от 4 януари, с който се дава възможност за предоставяне на руско гражданство на сираци и деца, лишени от родителски грижи, показва намерението на Русия да узакони тяхното депортиране или принудително прехвърляне ", пише в изявлението.

"Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна и нейния смел и издръжлив народ толкова дълго, колкото е необходимо, за да може Украйна с право да се защити от бруталната агресивна война на Русия и да спечели справедливия и траен мир, който заслужава", заявяват дипломатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: УкрайнаРусияЕСатаки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 151Е като не ти харесва марш обратно в Урколандия престоя тук не е задължителен
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 152Уйраински *** Русия искаше да начупи кофите на бандеровците и за това вкара 155000 армия ,а Борис Джонсън се намеси в преговорите и чак тогава се заговори за анексиране на територии .Така ,че се сърди на него или той подаде оставка пък ти се жалвай сега на арменския поп .А определения ще даваш в Урколандия щото тук ще изядеш шута
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 150И що да не е като казва истината.Сега зелето се чуди как дa могилизира още 500000 и хленчи ,че не му стигат оръжията ,а къде изчезнаха предните оръжия и могилизирани.Те за това се изпокараха в Украйна и Кличко говори за някакви грешки и кой щял да ги плаша.Пък Залужни искаше да се изтегли украинската армия от Бахмут, сега иска същото и за Авдеевка
123
6
 
1
 
! Отговори
Българските примати преди 3 месеца
все още не могат да разберат, че Русия не иска мир, а и не иска повече територии от Украйна. Тя просто иска да си воюва и тества новите си оръжия, които действително имат интересни параметри! А тези бълнуващите по комунизма на Русия действително не са психично здрави!
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 1230Е има меморандум,в които е записано ,че Русия ще спазва границите на Украйна и никой няма да се намесва във вътрешната и политика ,а какво прави Виктория Нюланд на Майдана щото това промиване на мозъци не става за година или две даже 10 са малко
121
2
 
4
 
! Отговори
Юлиян преди 3 месеца
Данните да от Шойгу.Не знам дали цензурата ще ги "пропусне",но даже и да е не на 100% точна,бройката е горе-долу такава,плюс,минус максимум сто човека.Ако официалните власти в Русия преувеличаваха,нямаше да се налага да "мобилизират" украинските мъже със всякакви способи,навсякъде където ги мернат на открито и закрито и винаги насила да ги свалят на земята като прасе за клане.
120
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Юлиян до 134... Ако данните ти са от докладите на Конешенков, да ти напомня, че според него руснаците за първите 2 месеца война бяха унищожили 1500 Байрактара, а компанията Байрактар тех беше произвела за целия свят общо около 500. Та тия данни си ги пази за тебе.
119
1
 
1
 
! Отговори
Юлиян преди 3 месеца
Точната бройка е 23000 убити украински войници и над 3000 единици военна техника,включително западна.
118
6
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
До Юлиян до 123. В кой договор точно пише, че НАТО няма да се разширява??? Ако ми покажеш такъв договор ще ти дам 20 кинта. Дай нещо - име на договора, дата на подписване, квото и да е и ти пращам 20 кинта веднага Не знам на колко години си но някъде около 1995 -7 *** Русия имаше статут на наблядетел в НАТО, имаха постоянни представители в НАТО и ако психопата Путин не беше дошъл на власт отношенията НАТО - Русия щяха да са приятелски и до ден днешен.
117
3
 
0
 
! Отговори
Юлиян до 134... преди 3 месеца
Данните не са от две години,а от днес.Официални данни.И никой не казва,че руснаците са безсмъртни.Сега ще проверя каква точно е бройката на унищожената военна техника и ще те "зарадвам".
116
4
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Побеснял дзвер/сибирска Мечка/ с добро не се лекува.Само тоягата помага.Отвличането на украински деца е съвременно еничарство.Развитието на Блатная е спряло някъде в 18-ти век.
115
4
 
9
 
! Отговори
Юлиян до 123 преди 3 месеца
Точно обратното.Единствено Русия е тази,която спазва договорите си,за разлика от Запада.И в политически и в икономически аспект.СССР изтегли военните си части от Германия и Източна Европа,а НАТО наруши обещанието си да не се разширява и на инч към руските граници.Щом НАТО нарушава своите договори,оттам нататък Русия логично има неоспоримото право да се погрижи за своята сигурност,както намери за добре.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Юлиян до 123. Момче вземи чети преди да пишеш. Меморандума от Будапеща е подписан 1994та , след като СССР вече не съществува. И е много след отделянето на Русия и Украйна от СССР. Меморандума касае прехвърлянето на ядрения арсенал на Украйна към Русия и най добре вземи го прочети, че пишеш глупости.
113
6
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
До Юлиян до 123. Абе вия копейките верно мразите да мислите. Я ми кажи Украйна в кой точно военен съюз е влезнала и кога. Баси май трябва да спра да ви се връзвам на глупостите щото може да е заразно
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прекрачва червената линия, неговите могат и ще го приключат , тъй като не е добре с главата.
111
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия ще освободи народа на Украйна от нацистката напаст.
110
2
 
5
 
! Отговори
Планът преди 3 месеца
Планът беше ясен - ако Русия направи нещо в Украйна - санкции, изолация, икономическа блокада, медийна война, разкол вътре в Русия ще доведат до крушение на режима на Путин. А това не се случи, и въобще не се предвижда да се случи.
109
4
 
2
 
! Отговори
Късата памет преди 3 месеца
До Юлиян до късата...Това го слушам от две години. Украйна освен това никога не е имала 3000 танка. Нямам предсатава , както и ти какви са жертвите, но съм сигурен, че и руснаците не са безсмъртни. Та я помисли , ако единствената полза на Русия е , че измират украинци, какво им е ползата да измират и руснаци. Не се опитвай много, че май е над възможностите ти
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дипломатите казват че ще подкрепят колкото е нужно,ама протестиращите в европейските столици друго мислят.Да не стане дипломатите на ЕС да бягат във украйна
107
4
 
7
 
! Отговори
Юлиян до 123 преди 3 месеца
Лицемерничиш!Русия винаги е била гарант за териториалната цялост на Украйна,но ти премълчаваш,че в съюзният договор с който Украйна се отделя от бившия СССР е ИЗРИЧНО записано,че тя няма да влиза в никакви военни съюзи враждебни към Русия,ще остане неутрална държава и няма да предоставя територията си за агресия срещу Русия.