Ще се присъедини ли Приднестровието към Русия?

Сепаратисткият лидер Вадим Красноселски свиква конгрес на 28 февруари
25 фев 2024 21:07, Анисия Иванова
177
Ще се присъедини ли Приднестровието към Русия?
Снимка: БГНЕС

Сепаратисткият лидер на Приднестровието Вадим Красноселски обяви, че свиква официално депутатски конгрес на 28 февруари - нещо, което не се е случвало от 18 години. Американският Институт за изследване на войната предупреди, че на форума може да бъде взето решение за провеждане на референдум за присъединяване към Русия на сепаратисткия регион, който според международното право е част от територията на Молдова. Молдова и Украйна обаче засега не допускат, че може да се стигне до ескалация.

Конгресът на депутатите от всички нива на Приднестровието ще се проведе в Тираспол, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС. В него освен членове на парламента, участие ще вземат и общински делегати, а плановете предвиждат да бъде обсъдена политическата и социално-икономическата ситуация. В съобщението за форума пише, че той се организира на фона на "натиск от страна на Република Молдова".

За разлика от американския Институт за изследване на войната, Молдова и граничещата с Приднестровието Украйна не очакват напрежението в региона да се увеличи, отбеляза "Ди Цайт".

"Не виждаме причина да смятаме, че регионалната ситуация ще се влоши", увери молдовската служба за реинтеграция на територията, цитирана от "Радио Молдова".

По сходен начин звучи изявлението, направено от украинското военно разузнаване. Пред "Украинска правда" говорителят му Андрий Юсов е заявил, че по негова информация намерението на приднестровското ръководство да поиска присъединяване на територията към Русия не може да бъде потвърдено. Според портала Euromaidan Press публикациите в молдовските медии за евентуалното присъединяване се базират на изявление на приднестровския депутат Генади Чорба. А той само е спекулирал, че може да се стигне дотам, предаде DW.

Твърди се, че Чорба се е позовал на изявления на Сергей Лавров. В средата на февруари руският външен министър обвини Молдова във водене на "антируска политика" и посочи, че там живеят 200 000 руски граждани. Лавров каза, че няма да се допусне те да станат "жертви на поредната западна авантюра", твърди приднестровска медия, цитирана от "Ди Цайт".

Руският президент Владимир Путин е планирал реч към нацията за 29 февруари. В нея той би могъл да се позове на събранието в Приднестровието, предполага Институтът за изследване на войната. Институтът дори описва възможен сценарий за анексиране на Приднестровието от Русия, съобщава списание "Шпигел". В такъв случай руският президент Владимир Путин би могъл да обяви анексията в насрочената за 29 февруари реч пред Федералното събрание на Русия. Експертите обаче смятат това за малко вероятно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бонго Бонго 67. Никъде няма да одим. Спрете се с това изпращане бе плиткоумци. кой си ти бе плондер да ни изпращаш някъде ?
58
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние от Възраждане настояваме за незабавно присъединяване на България към Русия !
57
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
До Анонимен 54. Не е зле да чегеш преди да пишеш. Според последното преброяване в Русия има 16 000 човека които се определят като българи. От тях нито един на териториите на които векове наред е Волжка България. Коренното население на Крим са татари, които случайно руснаците избиват и разселват. Та не ми обяснявай колко е хубаво да си малцинство в Русия. А и още нещо В САЩ и Канада в момента живеят 5 000 000 иднианци, интересно как след като според тебе са избити.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ИСТОРИЯТова не и пречи да изнася стоки с кораби по море. Малко по-сериозно.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бонго Бонго. Лъжа ли? Бонго, не си ли слязъл още от клона? И кои от изброените от теб народи са загинали? Нещо повече! По време на войната Сталин издава заповед малочислените народи да бъдат освободени от нея, за да не изчезнат.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бонго,Бонго ти си изброил държави които не са изобщо във РФ. хаха.И е прав човека под теб дори са повече от 150 националности във федерацията.
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 46. А ти знаеш ли страна, в която при революция царското семейство не е избито? В Англия ли, във Франция ли? Но те, по някаква причина, не подлежат на критика.
52
0
 
5
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 2 месеца
България е ощетена от Великите Сили , но Молдова ни надминава - България е на 15 километра от Средиземно Море , Молдова е на 5 километра от МОРЕ .
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 123 49. В състава на Руската федерация има 150 националности. Нито един народ в нея не е загинал през цялата и история. В Северна Америка, обаче, някой изби цялото коренно население.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо Одеса че пречи да стане свръзката с Преднистровието
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Приднестровието както и в Молдова и в Украйна и Крим живеят много българи. Защо не пишете за тях. Всъщност вие знаете ли за тях или не са ви задали тази тема.
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да! Защо не. Аз бих присъединил и Варна и Бургас към Русия барем почнем безвизово да пътуваме до Москва
47
8
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Е под тая страна се видя колко изтрещели са вички русофили. Един мечтае за сме част от Русия, друг обяснява, че целия свят е руска територия, според трети Русия има право да избива който си иска народ. На четвърти па Русия му била историческа родина.
46
3
 
13
 
! Отговори
НН преди 2 месеца
З5 съгласен съм с теб за много неща. Най-малкото, защото аз няма да воювам за интересите на българските политици. Емигрирам със семейството. Така, че прав си - мнозинството българи не са толкова *** да *** за парите и имотите на някой си. Само не разбирам по коя причина мислиш, че в момента сме суверенна държава. Заповедите се издават от нашите "партньори". И преди беше така.
45
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
После Копейкин ще проведе конгрес и ще реши, че България се присъединява към Русия.
44
4
 
8
 
! Отговори
Е, и? преди 2 месеца
Лвов на немски е Лемберг и е бил австрийски. От 800 служители в градската управа 600 са били немци. Сега да си го искат и Австрия? Въобще, осъзнавате ли с това кой град какъв и на кого е бил какво подкрепяте? Путин започна интервюто си с история от 862 г? Ами Турция, ако каже България в последните 700 г 600 е била наша и само 100 България? Според вас, ще има право. Това подкрепяте. Франция и Германия са водили стотици войни. Страсбург е във Франция, но и досега е предимно немски!
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приднестровието е стара българска земя и е време да се върне в майка България.
42
15
 
5
 
! Отговори
Русопрост преди 2 месеца
Явно гоблина от Кремъклия е толкова наритан от Украйна, че вече го е страх да се бие с по малки държави и скача на могъщи титани като Молдова, Гана, Сомалия. Вижте си могъщият идол бе русопрости, ще се бие с могъщата Молдовска Империя, само и там да не го наритат в канчето и да го пратят да спи ка при мумията на Ленин.
41
9
 
10
 
! Отговори
Скоро ще сме Едно преди 2 месеца
с Историческата си Родина - Русия!
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 36Да не би Лвов да е украински град. И от кога така.)))От както Данило Галицки крал на Рус основал града през 13век.градът е кръстен на синът му.Всъщност Лвов е полски по-малко от век.В повечето време е в Хетмашчината, Австро-Унгария и Русия.В градът се заселват и поляци през 16 век. Областа около Лвов винаги е била с преобладаващо украйнско население.Дори сега в Полша има коренно украйнско население около 300хил.които заедно с беларусите са организирали Полска Православна църква.