Ще се присъедини ли Приднестровието към Русия?

Сепаратисткият лидер Вадим Красноселски свиква конгрес на 28 февруари
25 фев 2024 21:07, Анисия Иванова
177
Ще се присъедини ли Приднестровието към Русия?
Снимка: БГНЕС

Сепаратисткият лидер на Приднестровието Вадим Красноселски обяви, че свиква официално депутатски конгрес на 28 февруари - нещо, което не се е случвало от 18 години. Американският Институт за изследване на войната предупреди, че на форума може да бъде взето решение за провеждане на референдум за присъединяване към Русия на сепаратисткия регион, който според международното право е част от територията на Молдова. Молдова и Украйна обаче засега не допускат, че може да се стигне до ескалация.

Конгресът на депутатите от всички нива на Приднестровието ще се проведе в Тираспол, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС. В него освен членове на парламента, участие ще вземат и общински делегати, а плановете предвиждат да бъде обсъдена политическата и социално-икономическата ситуация. В съобщението за форума пише, че той се организира на фона на "натиск от страна на Република Молдова".

За разлика от американския Институт за изследване на войната, Молдова и граничещата с Приднестровието Украйна не очакват напрежението в региона да се увеличи, отбеляза "Ди Цайт".

"Не виждаме причина да смятаме, че регионалната ситуация ще се влоши", увери молдовската служба за реинтеграция на територията, цитирана от "Радио Молдова".

По сходен начин звучи изявлението, направено от украинското военно разузнаване. Пред "Украинска правда" говорителят му Андрий Юсов е заявил, че по негова информация намерението на приднестровското ръководство да поиска присъединяване на територията към Русия не може да бъде потвърдено. Според портала Euromaidan Press публикациите в молдовските медии за евентуалното присъединяване се базират на изявление на приднестровския депутат Генади Чорба. А той само е спекулирал, че може да се стигне дотам, предаде DW.

Твърди се, че Чорба се е позовал на изявления на Сергей Лавров. В средата на февруари руският външен министър обвини Молдова във водене на "антируска политика" и посочи, че там живеят 200 000 руски граждани. Лавров каза, че няма да се допусне те да станат "жертви на поредната западна авантюра", твърди приднестровска медия, цитирана от "Ди Цайт".

Руският президент Владимир Путин е планирал реч към нацията за 29 февруари. В нея той би могъл да се позове на събранието в Приднестровието, предполага Институтът за изследване на войната. Институтът дори описва възможен сценарий за анексиране на Приднестровието от Русия, съобщава списание "Шпигел". В такъв случай руският президент Владимир Путин би могъл да обяви анексията в насрочената за 29 февруари реч пред Федералното събрание на Русия. Експертите обаче смятат това за малко вероятно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин продължава да си търси боя.
78
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Естествено,а след това и Молдова.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 105. Няма никаква опасност кога ревеш от диванчето по други държави и народи. Освободил си нервозната система и кеф. Друго си е да се опиташ тук да вземеш инициативата в свои ръце. Малииииииии страх.
76
0
 
2
 
! Отговори
Бункер 2224 преди 2 месеца
До Анонимен 88.... Да. И ти ще си щастливеца останал жив и здрав.
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен104. Кви шамани та бият по глъвътъ бе кви демони в какво мракобесие живееш бе ?
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обичам българи да пищят срещу други народи, докато са опънати с комунистическо-мафиотски отзад. Нямат смелост да си отвоюват държавата от мафията, тръгнали други да учат как се живее.
73
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейки, защо вашия идол психопат вкара тенгриянския шаман Сергей Габишев в лудница. Човека още преди Нахлуването искаше да изгони демоните от Путин, нищо друго. Един ритуал даже на червения площад не му позволиха кремълските сатанисти ами го вкараха в лудница . Защо бе , копейки?
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реално територията около Китай и Северна Корея няма да бъде ударена с ядрено оръжие. Около Финландия също няма да бъде ударена с ядрено оръжие, то това са около 1 милион кв.км, 3 пъти колкото Германия. Отделно централна Русия също е защитена и е много трудно да се постигнат добри локации за удари. Единственият добър вариант за бой по Русия са Черно море и от Балтийско море с кораби и евентуално от Украйна да се пробва с балистична обстановка. Но разстоянието е максимум 600 км навътре.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя Русия има толкова ядрени оръжия, че то от Америка нищо няма да остане. А Русия с тази територия все ще има едни 300-400 000 кв.км незасегнати.
69
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Там му е мястото...
68
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко, Америка ще атакува първа с ядрено оръжие, пък който може да отвърне.
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако Русия вкара и Молдова във война Западът ще е тотално поставен на колене. При все дадени пари и оръжие на Украйна в последните десет години за Молдова нищо не е останало.
66
4
 
1
 
! Отговори
Историческо колело преди 2 месеца
Като Хитлер с Австрия, Чехословакия преди 1941г. и т. н..... А Европа ,както винаги стои със скръстени ръце.Щатите са същите.акат светофарът да светне по-зелено....
65
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
***, няма такова нещо като пюПреднестровие! Това е всичко Молдова! Проледнете през Google maps къде е Тираспол и Биндери! 40% болгарски села, 30% украински и 30% молодвски.
64
9
 
7
 
! Отговори
Грозната истина преди 2 месеца
Много моля, копейките да си запишат някъде, чу никой в Молдова никога не е тероризирал и палил рускоезичното население. Защото ако Путин нападне Молдова във всички руски сайтове ще пише как от години някой тероризирал руснаци и копейките , разбира се ще повтарят като папагали.
63
11
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Аз вярвам,че путин е луд и самозабравил се военнопрестъпник. Затова почти съм уверен,че този убиец обмисля за лапне и приднестровието. Ако това стане....нека всички да разберат,че луд умора няма....животът на путин си отива и той иска да си отиде като изверг,....
62
10
 
4
 
! Отговори
Поредният преди 2 месеца
опит на лудото кремълско джудже да прилапа чужди територии
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боли ме оная работа за тия скъсаняци в приднестровие некво там
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бонго Бонго 69. Шнорхел, не ти излязват нещата както винаги.