В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна

Очаква се Путин да обяви нова вълна на мобилизацията
26 фев 2024 07:00, Нели Христова
316
В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Подкрепата в Русия за войната, започната от Владимир Путин, е спаднала с една четвърт през последните 12 месеца, на фона на нарастващото безпокойство сред населението относно предстоящата мобилизация, установи проучване на независим руски социолог.

Официалните резултати от общественото проучване в Русия твърдят, че отговорите на въпроса за подкрепата за войната отразяват настроенията на хората. Въпреки това изследователската група Chronicles, основана от Алексей Миняйло, руски опозиционен политик, и екип от социолози, казва, че това не е вярно. Допълва се, че хората отговарят с "да" не само от искрена подкрепа, но и като знак на лоялност или от страх от репресии.

На фона на ограничаването на несъгласието от началото на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна през февруари 2022 г. Chronicles казва, че неговите анкети вземат под внимание отговорите на поредица от въпроси и така предоставят по-точна снимка на общественото мнение за войната.

Проучването на Chronicles сред 1602 респонденти между 23 и 29 януари беше публикувано в събота на втората годишнина от войната. Установено е, че "последователната" подкрепа за войната е намаляла през последните 12 месеца, спадайки от 22% през февруари 2023 г. до 17%.

"Постоянни" поддръжници на войната са тези, които едновременно са изразили подкрепата си за инвазията (не искат войските да бъдат изтеглени от Украйна без да бъдат постигнати военните цели на Кремъл) и смятат, че приоритет на бюджета трябва да бъдат въоръжените сили.

Броят на "последователните" поддръжници на мира - т.е. тези, които не подкрепят войната (искат изтегляне на войските) и казват, че социалните разходи, а не военните, трябва да бъдат бюджетният приоритет на Кремъл – остават приблизително същите през последната година, на 19% днес в сравнение с 20% през февруари 2023 г. Проучването споменава, че може да има 2,44 процента грешка.

След две години тежки загуби на войски, които към събота бяха 409 010, според Киев, макар и непроверени от Newsweek, се очаква Путин да обяви нова вълна от мобилизация след изборите, започващи на 15 март.

В събота руската полиция задържа най-малко четирима души на седмичен протест пред Кремъл от съпругите на мобилизирани войници, които настояваха мъжете им да се върнат у дома. Путин обяви частична мобилизация през септември 2022 г.

Проучването на Chronicles установи, че сред руснаците има съпротива срещу нова мобилизация. Само 17% подкрепиха този ход, а 29 % се противопоставиха на набора и вярваха, че вече мобилизираните трябва да се върнат у дома. Двадесет и шест процента подкрепят статуквото.

"Това е знак колко са уморени хората от войната и че са наясно, че това не отива към добро", казва Миняйло пред Newsweek.

Анкетата също попита хората какво ще очакват да се случи след изборите, ако Путин спечели и какво искат да се случи.

Ако Путин победи, 72% от руснаците очакват Кремъл да харчи повече за въоръжените сили, но само 49% желаят това.

Установено е също, че 83% искат правителството да се съсредоточи върху социалните и икономически проблеми, 58% искаха примирие с Киев, а 51% за възстановяване на връзките със Запада.

"Открихме много голяма пропаст между това, което руснаците искат и това, което очакват от Путин", обяснява Миняйло. "Ще бъде още по-голямо, когато видят какво всъщност прави Путин, защото повече от 50% от руснаците очакват, че Путин ще насочи основното си внимание към решаването на вътрешни руски проблеми в обществото и икономиката, но той няма да го направи."

"Много е малко вероятно той да спечели войната и освен това повече от половината руснаци очакват той да спечели войната в рамките на една година", казва Миниайло. "Така че хората ще бъдат още по-разочаровани. Това може да е сигнал за прозорец за някаква промяна в Русия , което за мен е единственият начин за сигурност в Европа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Та кои нормален подкрепя воината освен тия които се прехранват от нея.Но истината е че Путин беше принуден ,8 години геноцид ,постоянни обвинения че не реагира на нещастието на сънародниците си и ето го резултата ,Украина е разорена и най-вероятно ще бъде поделена,Русия ще си върне статута на непобедима ,Европа е в колапс.А най смешното е че Г 7 не смеят да откраднат замразените руски активи-за да не загубят своите такива.това дето наляха в воината не го смятаме-фира казват винарите
233
5
 
4
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 2 месеца
ХВАНАХА ШЛИФЕРА НА ПУТИН!
232
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може да бъде, аз мислех че paшките обожават да ги мобилизират
231
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Спекулации_мдаа, той и Ким има 100% одобрение, та и путин така
230
2
 
6
 
! Отговори
кико преди 2 месеца
Поредният неизвестен на никому опозиционер.Не е допуснат до избори,защото нямал нужните подръжници.Относно Навални.Има доста интересни клипове за него в нета.Там се вижда отношението на хората към него.
229
7
 
3
 
! Отговори
хунка преди 2 месеца
До Анонимен----в точка 4 от инструкциите на воиниците на Вермахта, се е забранявало полово сношение с рускините, по медицинско-хигиенни причини.
228
4
 
7
 
! Отговори
Спекулации преди 2 месеца
Путин винаги е имал положителен рейтинг поне 70% дори по изследвания на западни социологически агенции. А това нямаше да е така ако само 17% подкрепяха войната в Украйна.
227
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Кефа - не свършиха ли вече мужиците? Нали избивахте по около 10-15 хил на ден? Особено сега, когато завзехте Авдеевка. И при контранаступа... Ама хитра тактика - отстъпвате и ги избивате без да се усетят. Докато стигнете до Полша жив руснак няма да остане. И тогава - отиваме в Рисия, а там само загорели рускини без мъже останали!!! Егати рая!!! И почваш да дупчиш брат!!!
226
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тях поне ги питат. На нас ни дават отговорите...
225
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хахахахаахха голям майтап
224
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Война в украйна има от 2014, невежи! Освен това, това е поредната невярна и пропагандна стъкмистика.
223
0
 
2
 
! Отговори
Ха преди 2 месеца
До Стилиян Ще е анонимен ами, нали иначе ще има среща с новичок, или ще е искал да скача с бънджи, но ще е забравил да се закачи за него!
222
4
 
4
 
! Отговори
Стилиян преди 2 месеца
Независим руски социолог, анонимен източник, някой си който отказа да каже как се казва. Аиде малко по сериозно човек трябва да застава с името си и да отстоява казаното, а не разни пусканки тука
221
0
 
7
 
! Отговори
17% преди 2 месеца
Според мене лъжете яко
220
11
 
14
 
! Отговори
@ @ @ преди 2 месеца
Всеки руснак с няколко мозъчни клетки в кратуната отдавна си би камшика и емигрира в цивилизования свят и няма да се върне никога за да воюва заради болните имперски мераци на кремълският фашизиран запъртак !
219
4
 
8
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
Не може да бъде,аз мислех,че рашките с радост и песни на уста отиват да мрът за яхтите на Путин,Сечин и други подобни!
218
3
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
Нещата на практика са точно обратните. Неповече от 20% подкрепят тази американско-руска война подържана с ктръвта на стотици хиляди младу украинци, от по-бедните слоеве на населението. Онези, които са се усетили по-рано избагаха спокойно и отдавна работят Русия или в Западна европа. Богатите, които са имали възможност да дадат по 10 000 Евро на граничите власи са втората вълна ( има ги у нас в големите градове, с големите си джипове ). Скоро ще има войнишки бунтове.
217
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Кравар Евроатлантик Да припомня някои от бисерите на нarлосаксонците: "НАТО няма да се разширява на изток..."
216
9
 
18
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Да припомня някои от бисерите на руския вожд Путин - "Русия отдавна е признала териториалната цялост на Украйна", "Русия няма основания и няма никакви претенции за Крим", "Русия никога няма да нападне Украйна" и най-голямата перла от последния месец изтекла от устенцата на джуджето от Кремъл - "Полша е виновна за ВСВ, защото е накарала Хитлер да ги нападне".
215
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само в Киев Кличко отпусна 360 хектара за военни гробища. За сраевнение Арлингтън е 260 хектара и има около 400 000 гроба. Това значи, че Кличко е отдал място за над 550 000 украински войници само край Киев. А трябва да се има в предвид, че далече не всички загинали ги прибират. Има ли смисъл да се говори за загубите на Украинската армия при това положение? Зеленски вероятрно има впредвид само загубите са 2024 са 31 000.