Това ли е руският план - завладяна и разпарчетосана Украйна?

Думи на Путин от 2016 г.: "Границите на Русия не свършват никъде"
12 апр 2024 07:03, Елка Василева
150
Това ли е руският план - завладяна и разпарчетосана Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставените руски политици ту казват, че Украйна трябва да стане руска, ту говорят за поделяне на страната между Русия, Полша, Румъния и Унгария. Какво всъщност искат руснаците?

Дмитрий Медведев определи споделените от него наскоро в Телеграм предложения за край на войната срещу Украйна като "мека руска мирна формула", пише "Франкфуртур Алгемайне Цайтунг". Изданието цитира плана, първа точка от който е "пълната и безусловна капитулация на бивша Украйна". "Мирната формула" на Медведев предвижда оттам нататък саморазпускане на украинската държава и международното признаване на цяла Украйна за руска територия.

Още по темата
Тези изявления на Медведев не са изненадващи, отбелязва ФАЦ, цитиран от Дойче веле. Все пак след ислямисткия терористичен удар срещу "Крокус сити хол" в Москва той бе първият, който обвини за това Украйна. Той също така неведнъж е наричал Киев "руски град", а за Украйна казва, че "това е без съмнение Русия".

От чие име говори Медведев не е много ясно, коментира и "Нойе Цюрхер Цайтунг" - от свое, от името на Кремъл или на човек, който с обидните си изказвания проверява настроенията? Безполезната му официална функция на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и предисторията му на президент и министър-председател по волята на Путин подказват, че верният отговор вероятно е "и трите". Изказванията му потвърждават едно - особено от 22 февруари 2022 година Русия има една цел - да лиши Украйна от нейната независимост, пише още швейцарското издание. И Кремъл няма да се успокои, докато не постигне тази цел.

Полша щяла да окупира Украйна, не спират да повтарят в Москва

Медведев направи изказванията си в началото на март на форум в Сочи, където обаче зад гърба му се виждаше карта, влизаща в противоречие с неговите думи, посочва германското издание. На нея Украйна е разделена между Русия, Полша, Румъния и Унгария, а само около столицата Киев е останало нещо, което може да се разбира като украинска държава. Бившият руски президент и премиер не за първи път показва тази карта - тя бе публикувана в неговия канал в Телеграм още през юли 2022 година с твърденията, че така "западните анализатори" виждали бъдещето на Украйна. Кои са тези западни анализатори така и не става ясно, посочва ФАЦ.

Руската пропаганда редовно се възползва от подобни наративи с очевидната цел да сее недоверие и враждебност - ту под формата на отровна покана към тези, които биха спечелили от разделянето на Украйна, ту като инсинуация за истинските им намерения. Владимир Путин също говори сериозно за подобен сценарий, отбелязва ФАЦ. В интервю за държавната телевизия той скицира едно хипотетично развитие, съгласно което полски войски навлизат на територията на Украйна и там защитават границата към Беларус, за да могат украински части да бъдат изпратени срещу Русия.

Ако се стигне дотам, "полските войски няма да си тръгнат никога", посочи Путин. Тъй като поляците "биха искали да си върнат областите, които смятат за исторически свои и които Сталин им е взел и дал на Украйна". Полският "пример" би могъл да бъде последван и от други държави, които след Втората световна война са загубили част от териториите си - като Румъния и Унгария, става ясно още от думите на Путин.

Полша и Румъния отхвърлят руските дезинформации

Близки съратници на Путин като ръководителят на руското разузнаване Сергей Наришкин и секретарят на Съвета по сигурността Николай Патрушев отдавна твърдят, че Полша правела съвместно със САЩ, Румъния и Унгария заговор за окупацията на част от Украйна. На всяко пътуване на високопоставени полски политици в Украйна от руското нападение насам и всяка доставка на оръжие от Полша руската пропаганда отговаря с хипотези за планове за нападение от страна на Варшава, пише ФАЦ. Изданието подчертава, че Полша и Румъния, за разлика от Унгария, остро отхвърлят тези изявления, които определят като "глупости" и "дезинформация".

Руските твърдения се базират на това, че във времето между двете световни война западната част на днешна Украйна е принадлежала на Полша, Румъния и Чехословакия. В края на Първата световна война и по време на германската окупация през Втората световна война поляците и украинците влизат в кървави сблъсъци във връзка с господството върху спорните райони. Пикантното е, че Путин, Медведев и другите руски функционери не говорят за словашките, а за унгарските териториални претенции, изтъква ФАЦ. Това показва как според тях големите държави биха могли да игнорират малките, защото спорният район около Ужгород попада в унгарски ръце едва през 1938 година след поражението на Чехословакия от страна на Хитлер, припомнят авторите на материала Фридрих Шмид и Райнхард Везер.

"Границите на Русия не свършват никъде"

Историческата конкретност и яснота така или иначе не играят роля за тези московски фантазии. Това важи и за картата на Медведев. Тя признава за румънски региона Виница, който във времето между двете войни принадлежи на Съветския съюз. Но пък Молдова, която тогава е била част от Румъния, остава независима, включително отцепническото Приднестровие. В този район, който вече неведнъж е искал присъединяване към Русия, са разположени 1500 руски войници, отбелязва ФАЦ.

Различните руски теории за бъдещето на Украйна имат едно решаващо сходство - те отхвърлят правото на страната на съществуване. Оттам нататък вече остава неясно какви териториални цели преследва Москва в Украйна, а вероятно и в други посоки. Водещите пропагандисти споменават какво ли не - Казахстан, Грузия, дори Полша. На форума в Сочи Медведев изтъкна изказването на Путин от края на 2016 година, което гласи: "Границите на Русия не свършват никъде".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
*** явно води война заради полезните изкопаеми (метали и др). За какво му е да вземе територията със съборените сгради и умрели хора, превърнала се в гробищен парк.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Появиха,ли се яйца?
38
11
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Украйна е изкуствена държава, създадена с указ от Владимир Илич.
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците наистина,ли мислят ,че другите са глупави като тях?!
36
10
 
12
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Ама наистина ли ги смятате руснаците толкова глупави? Те имат поне 10 сценария за развитие на ситуацията, включително ядреното копче. И - както се каза по-долу - да на план Б са и то доста успешно. Скоро са в Киев, щото окраинската отбрана е на границата на колапса. А оттам до Киев и с колело можеш да се придвижиш.
35
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има в Телеграм от преди малко как руски войници ревaт от болка докато ин ампутират ръце. Не е приятно наистина.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
""Границите на Русия не свършват никъде"" - Това е гатанка за деца: Къде свършва границата на Русия, на България, на Германия, на Франци? Правилен отговор: Границата на всяка една държава не свършва никъде. Тя няма начало и няма край.
33
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че тя Украината е създадена парче по парче от злите москоляци. Е, не точно от тях, да сме честни. Всичко ще си дойде на мястото, но подарена къща трудно се връща. И все пак украинците получиха всичко наготово-земя, индустрия, образование и пак недоволни. Убиха Николай 2-ри и от там нататък руснак не е управлявал. Появи се Путин и отрови животеца на западняците. Мдаааа...Тъкмо си мислеха, че са го нагласили по техен модел и баммм
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 39 На какво си пубер? Херца, кока, тревица? Кажи бързо веее, надрусан скааапаняк?
31
9
 
38
 
! Отговори
СЛАВА НА РУСИЯ преди 1 месец
СЛАВА НА ВЕЛИКАТА РУСКАТА АРМИЯ ! ЧКАМЕ ВИ В БЪЛГАРИЯ С ЦВЕТЯ БРАТЯ РУСИ
30
6
 
9
 
! Отговори
путин преди 1 месец
е УБИЕЦ
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубав ден!
28
3
 
2
 
! Отговори
Путин В.В. преди 1 месец
А защо не?!
27
5
 
15
 
! Отговори
да преди 1 месец
добре бяха заградили киев руснаците, но повярваха на споразуменията в истанбул, и се дръпнаха, но зеления плъх ги скъса под влиянието на джонсън да воюва!....хайде, воювай сега срещу сибирската мечка, ***!...ни оръжие имаш, ни хора!
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
План А за Русия беше бързо сваляне на режима в Киев, но не стана. Тогава мина на план Б - война на изтощение на Украйна и запада, и този план сработи. А Западът имаше план А - санкци с които да унищожи икономиката на Русия, стратегическа победа на бойното поле в Украйна, сваляне на Путин и подмяна с прозападен режим. Нищо от това не се случи, но западът няма план Б и продължава да цикли на план А.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 27 Di Поредния убииит откъм мисловна дейност маааалоумен кравар си ти дето смята че е имало 64- километрова военна руска колона насочена към Киев и е била изпепелена за седмица. Толкова да сте тъъъъпи вие краварите не е истина. Същото като с Буча дето са избили 400 мирни граждани руснаците, също и като с оня Черния Англел дето свалял по 10 руски изтребители на ден. Толкова да сте проооости че няма накъде повече, кравар!
24
10
 
5
 
! Отговори
моше преди 1 месец
Афганистан помните ли?Първата световна помните ли и какво се случи с царя?Същото чака и путин...
23
8
 
3
 
! Отговори
Руски гадняр преди 1 месец
На един приятел дето е алкохолик нарочно му носех патрончета водка в болницата. За щастие почина на 8-мия ден.
22
2
 
3
 
! Отговори
Аха. Почти преди 1 месец
Вие сте мнооого запознати от днес.бг. :) Хахаха. Нещо за Фъксинация за кромид няма ли?
21
5
 
10
 
! Отговори
Di преди 1 месец
До 23 и 24Не знам как Путин е искаш само източните територии на Украйна. Ако си спомняме добре руската армия достигна за няколко дни до Киев, преди да бъде разбита. А и Лавров и Путин още тогава казаха, че Украинската държава ще бъде разпарчетосана и ще спре да съществува.