Русия осъди задочно говорителя на Мeta на затвор

Обвинението е "оправдаване на тероризма"
22 апр 2024 22:37, Стела Стоянова
46
Русия осъди задочно говорителя на Мeta на затвор
Снимка БГНЕС, архив

Руски военен съд осъди задочно Анди Стоун, говорител на американския гигант в областта на социалните мрежи Mета, на 6 години затвор по обвинение в "оправдаване на тероризма", предаде АФП.

Московският съд реши "да даде на Стоун присъда от 6 години лишаване от свобода, която да бъде изтърпяна в наказателна колония", заяви съдия Роман Кифоренко, цитиран от руската информационна агенция Интерфакс.

Адвокатът на Стоун, Валентия Филипенкова, заяви пред Интерфакс, че ще обжалва решението. Анди Стоун не пребивава в Русия.

Руските съдилища обвиняват Стоун, че през март 2022 г. е публикувал в профила си в X публикация, която "оправдава агресивни, враждебни и насилствени действия срещу военнослужещи от руските въоръжени сили", малко след началото на офанзивата в Украйна.

Във въпросната публикация, публикувана на 11 март 2022 г., се обяснява, че Mетa временно е решила да не счита съобщенията, призоваващи за "смърт на руските нашественици", за нарушение на правилата за използване.

През ноември 2023 г. Русия включва името на Анди Стоун, директор по комуникациите на Мета, в списъка си с издирвани лица.

През октомври 2022 г. Русия официално определя американската група, компания майка на Фейсбук, Уатсап и Инстаграм, като "терористична и екстремистка" организация, което открива възможност за сериозни съдебни процедури срещу нейните потребители в страната.

Фейсбук и Инстаграм също са блокирани в Русия от началото на офанзивата в Украйна и са недостъпни без виртуална частна мрежа (VPN), както и X и много медийни сайтове, критикуващи правителството.

Преди забраната милиони руснаци използваха приложенията на Мета, по-специално Инстаграм - мрежа, която остава много популярна сред младите хора в страната въпреки блокирането ѝ.

През април 2022 г. Русия поставя ръководителя на Мета Марк Зукърбърг в черния си списък на хората, на които е забранено да влизат в страната. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: МетасъдРусиязатвор
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
19
 
! Отговори
Андо Станев преди 3 седмици
Хехе, веселяги !
12
4
 
11
 
! Отговори
61 МИЛИАРДА... преди 3 седмици
И ТРЪМП ЛИ Е ОСЪДЕН ОТ ПУТИН, ЧЕ ГЛАСУВА ЗА УКРАЙНА
11
5
 
27
 
! Отговори
Смях преди 3 седмици
Дали осъзнават колко са жалки? Ще мине време и путин ще изчезне ,но тези съдии как ли ще се крият,децата им няма да искат да се знаят, че се техни деца... това е най тъмното. Най близките ти , да се срамуват от теб. Като Газдов..един от убийците от Белене..децата и внуците му се криеха,че са негова кръв...
10
10
 
24
 
! Отговори
Путин е най-великият преди 3 седмици
Терорист и убиец . Търсен е жив или умрял от Международния криминален съд за отвличането на хиляди деца
9
28
 
7
 
! Отговори
Краваристан се тресе преди 3 седмици
а пишещите тук кравешки екскременти също може да бъдат осъдени задочно и пратени в изправителна колония след като Тръмп спечели изборите и дари на Путин Източна Европа.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
*** не обича да чува истината.
7
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В диктатурите е така - не можеш да критикуваш диктатора. Путин е убиец и терорист.
6
7
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
"Фейсбук и Инстаграм също са блокирани в Русия от началото на офанзивата в Украйна и са недостъпни без виртуална частна мрежа (VPN), както и X и много медийни сайтове, критикуващи правителството." === Ахахахахахахахаха :))) Уникална територия. Нашите пенсионери, комунисти и платени тр0лейбъси страшно я харесват. Според тях на Запад и в САЩ били фашисти, а при това комплексирано джудженце на снимката била най-голямата демокрация :))) Да им се смееш на акъла ли, да ги съжаляваш ли и аз не знам :))
5
10
 
23
 
! Отговори
крундел преди 3 седмици
интересно защо изобщо си правят труда за подобна клоунада, при положение, че говорителят никога няма да отиде в рф, че да го арестуват, а на опитът им за екстрадиране ще бъде посрещнат със смях...ПиАр изпълнение за ростр0л бригадата и полезните и безполезни менталноограничени фенове...
4
8
 
29
 
! Отговори
Бг преди 3 седмици
Тея прекалиха. На онея им е през *** за присъдите в Русия !
3
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин по-добре да се прибира в бункера зад двайсет метровата маса, че идва нова пандемия.
2
25
 
20
 
! Отговори
Роси преди 3 седмици
Путин е изключителен! Става ми все по-симпатимен...
1
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бюджетът на Русия е почти половината от бюджета на групата зад Мета.