Големите майстори - киното днес

Още една интересна категория в рамките на София Филм Фест
6 мар 2010 17:31, Петя Славова
0
Големите майстори - киното днес
Кадър от "Аквариум". Снимка: София Филм Фест

„Аквариум” (“Fish Tank” 2009, Великобритания) на Ан­дреа Арнолд, с награда на жу­рито в Кан през 2009, разказва за живота на 15-годишната Миа (в ролята непрофесионалната актриса Кати Джарвис), хваната в капана на произхода си.

Тя жи­вее с майка си Джоан (Киърстън Уеъринг) и по-малката си сестра Тайлър (също непрофесионал­ната актриса Ребека Грифитс) в беден краен квартал с познатите насилие, алкохол, дрога.

Мятаща се в хаоса на битие, в което кря­съците заместват общуването, и цинизмът е принцип на оцелява­не, единствената точка на стабил­ност за героинята е нейната тайна амбиция – да се научи да танцува хип-хоп. Но след появата на но­вия любовник на майка и, готи­ния Конър (популярния напосле­дък Майкъл Фасбендър), животът на Миа няма да бъде същият...

Освен при­знание в Кан, филмът на Андреа Ар­нолд печели още 8 награди и 16 номина­ции. В колек­цията на Ан­дреа Арнолд има и „Оскар” за игрален къ­с о м е т р а ж е н филм – за „Оса”. Първи­ят ù игрален филм „Чер­вен път” е на­граден в Кан през 2006 г. с Голямата награда на журито и има две Британски независими филмови награди от 2006 за най- добра актриса, актьор и британ­ска режисьорка.

Днес от 16.00 часа в кино Люмиер

Новият филм на датчанката Лоне Шерфиг ( „ И т а л и а н с к и за начинаещи”) „Образование” (“An Education” 2009, Велико­британия) e бри­танска универси­тетска комедия, в която участват актьори като Алфред Моли­на, Питър Сарс­гард и в съвсем малка роля – Ема Томпсън. Създадена по изключи­телния сценарий на Ник Хорнби, едновременно смешна и нежна, историята разкрива колко дълбо­ко въздействие може да има любо­вта върху хората.

„Образование” е разказ за узряването на една тийнейджърка, която мечтае за романтична любовна афера. Въ­влича ни в емоционалния свят на 16-годишната Джени, която няма търпение да започне живота си на възрастен, но трябва да избе­ре пътя си.

Намесени са амбици­ите на родителите и за Оксфорд, както и изискан непознат, който я изкушава да опита от всичко вълнуващо в Лондон.

Ролята на бащата на Джени е поверена на изключителния Алфред Молина, a филмът е сред основните пре­тенденти в тазгодишната надпре­вара за “Оскар”-и.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари