Събитие

Носителят на „Златен лъв” Самуел Маоз ще бъде гост на 14-ия София Филм Фест
8 мар 2010 11:05, Петя Славова
0
Събитие
Снимка: София Филм Фест

Днес от 18.30 часа в Дома на киното Самуел Маоз ще представи лично дебют- ния си филм „Ливан” – носител на „Златен лъв” на кинофестивала във Венеция, награ­дата „Назарено Тади”, специалната награда SIGNIS, както и наградите за най-добра му­зика, най-добра режисура, най-добър под­държащ актьор на Израелската филмова академия.

В автобиографичната си творба 47-годиш­ният режисьор разказва за ада на войната от вътрешността на един танк. Действието във филма, който бе смятан предварител­но за един от фаворитите на фестивала във Венеция, се развива по време на израелска военна операция в Южен Ливан през 1982 г.

Четирима войници са изпратени на рутин­на мисия да прочистят ливански град, който вече е изравнен със земята от израелските въздушни сили, но нещата тотално се обър­кват. Те се оказват заклещени в търкалящия се железен ковчег насред вражеска терито­рия. Паниката им прераства в лоша комуни­кация, а тя води до смърт и разрушения.

Роденият през 1962 г. израелски режисьор Самуел Маоз следва операторско майстор­ство в Академията по изкуства „Бейт Цви” и работи като художник на продукция в киното и телевизията.

През 2007 г. започва подготовката по режисьорския си дебют в киното – „Ливан”. В основата на сценария стоят личните преживявания на Самуел Маоз по време на войната в Ливан, който получава насоки и от колегите си Йосиф Седар (Бофор, 2007) и Ари Фолман (Валс с Башир, 2008).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари