Измерено: Топлото от печки замърсява въздуха

Министър и кмет обсъждали контрола върху горенето на гуми и кабели
44
Измерено: Топлото от печки замърсява въздуха
Снимка: архив, БулФото

Квартали на отопление с твърдо гориво замърсяват въздуха в София, показа проверка на МОСВ.

Извънредната проверка с мобилни станции за измерване на въздуха е направена за периода периода 13 - 20 ноември на четири специфични за столицата места, обясни екоминистърът Нено Димов.

Станциите са били разположени в "Младост" и "Студентски град", които са предимно на централно топлоснабдяване, кв. "Бояна", който е с преобладаващо отопление на въглища и дърва, и типичен пункт с натоварен транспорт на бул. "Ал. Стамболийски".

Още по темата

"Наблюдавани са основни замърсители като серен диоксид, азотен диоксид, озон, въглероден оксид и фини прахови частици (ФПЧ), които са основният проблем в градовете", обясни министър Димов. Навсякъде показателите са били в норма с изключение на кв. "Бояна", където на 17 ноември е имало до 2 пъти превишение на нивото на ФПЧ, засечено в периода 17-23 ч. Това според министъра показва, че основният замърсител е било битовото отопление с твърдо гориво.

Екоминистърът Нено Димов и кметът на София Йорданка Фандъкова са обсъждали засилване на контрола върху нерегламентираното горене на материали, силно замърсяващи въздуха.

Сред тях са гуми, кабели, дрехи и др. Димов посочи, че ще разчитат и на активността на гражданите при решаването на този проблем.

Според министъра резултатите от измерванията за последните две години - 2014 г. и 2016 г., показали сериозно намаляване на замърсяването на въздуха в столицата.

Той посочи, че сред другите градове, които имат проблеми със замърсяването на въздуха, са Видин, Монтана, Горна Оряховица.

Председателят на комисията по околна среда на Столичния общински съвет Лорита Радева обясни, че общината работи по пилотен проект, чрез който да бъдат убедени гражданите, че може да се използват горива с по-високо качество и с по-ниска степен на замърсяване на въздуха. Проектът е за три години, а стойността му е 60 000 лева. По него ще бъдат закупени 30 печки, които ще бъдат предоставени на домакинства в район "Нови Искър".

Радева призова да се разшири с доброволчеството на гражданите за създаването на новата гора на София при Суходол. В този район в рамките на три сезона са засадени 120 000 дръвчета.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
наясно преди 1 година
И кюмбето може да гори истински въглища, да не е такъв пушилник и смърдялник. Проблем са брикетите от ТЕЦ Марица Изток, понеже представляват не въглища, а някаква част пресован въглищен прах заедно със земя. Затова и след изгарянето остават в печката във вид на пепел,освен, че тозе прах се вдига във въздуха и при чистенето им става същото. Но бедните горят само такива и също агенция Соц. подпомагане раздава само от тоз вид на крайно нуждаещи се.
33
0
 
0
 
! Отговори
Бандит преди 1 година
В много престижният за живеене варненски център вечер си мирише на кюмбе.Толкова имат хората,това е.
32
0
 
1
 
! Отговори
Men преди 1 година
До Тодор

Да, цяла Виена се топли на кюмбета...Иди малко в австрия пък после пиши глупости. На дърва се топлят в малките села и градчета и е нормално да няма проблем, както и бг по селата няма. Другата разлика е че не се ползват толкова много въглища както у нас.
31
0
 
2
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Стига с глупостите, Австрия която е една от зелените държави в ЕС ,всяко 5 домакинство е на дърва. Германия и Швейцария са същата работа. Просто там евро нормите за транспорта важът с пълна сила и индустрялните замърсители не са наблъскани в градовете
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е лесно- пуска се една заповед , че до пет године трябва всички блокове да зазидат кумините, а новите сгради директво да нямат и готово.
29
1
 
2
 
! Отговори
Englishman in BG преди 1 година
До anonymous

в Обединеното кралство имаме "бездимни зони" от 1950 г. те обхващат всички жилищни райони, горивата са сертифицирани от министерството на агрокултурите като бездимни, използвайки каквото и да е друго, ще ви донесат билет, обиждате два пъти, ще бъдете представени на съдия.
28
0
 
9
 
! Отговори
само да питам преди 1 година
А " факултето" къде е в този списък ? Те са основния замърсител в София ,ама нали са Електората !
по численост са като малък град ,горят гуми, дрехи и всякакъв бок.ук.
27
6
 
0
 
! Отговори
Englishman in BG преди 1 година
Аз също живея в симеоново, англичанин, тук повече от 10 години, моите наблюдения върху реалния въпрос, вместо да разпространява печки в ново исхар, дават значителна заетост в христо ботев, факултета, всички места, изгарящи гадните горива, да можете да си позволите по-добър стандарт на живот, да не ги дискриминирате, да им помагате и да им давате сили!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме вила в Симеоново. В момента съм на 30 години, от дете ходя там и всяка зима въздухът е нещо страшно. На шопа главата му не увира да не гори въглища (да, в селата около София живеят шопи, а Симеоново си е едно село, на което аз имам вила). Неслучайно процентът на ракови заболявания на дихателните пътища именно в тези "квартали" на София е много висок. И това е от години. Ама ходи обяснявай да не се горят въглища, а екобрикети. Да не говорим за гуми и кабели. Вече циганинът си е нещо друго.
25
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
70% от населението се отопляват на твърдо гориво! В провинцията няма парно, а отоплението на ток и газ е скъпо! И пак стигаме до доходите! Много е хубаво да се прибереш след работа и да натиснеш копчето, а не да слизаш в мазето да палиш парното или печката! Мизерия!
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май централното парно не е толкова лошо
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топлото от печки замърсява въздуха

Дишането също, отделяме CO2
Нема ли да направите нещо по въпроса , някаква такса, данък, европейска директива?
22
0
 
29
 
! Отговори
Безсилие преди 1 година
Цялото правителство се чуди как да забрани на неколцина от Факултето да горят гуми!
21
0
 
45
 
! Отговори
Дядо ви преди 1 година
защо застроиха междублоковите пространства / градинките/, нали дърветата и зеленината бяха белите дробове на София.Защо ги унищожиха?
20
6
 
19
 
! Отговори
от другаде преди 1 година
Столицата, та столицата.....другаде хора не живеят ли ?!
19
0
 
21
 
! Отговори
kiki преди 1 година
Откриха топлата вода. Вижте на село как се отопляеат, на ТЕЦ ли?
18
0
 
25
 
! Отговори
Дедовия преди 1 година
То 240-те депутата в народното събрание вредят много повече от твърдото гориво ,но никой не ги маха или забранява .Даже твърдите горива са много по полезни за обикновения българин,защото топлят ,от колкото депутатите,които мислят само и единствено за тях си
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тц,тц,тц,тц,както са я подкарали,може и такса "пр-ъ д н я" и "смърдящ аромат в тоалетна" да поискат на живущите,защото "замърсяват" въздуха.А тапи за задни части ще раздават ли?
16
13
 
11
 
! Отговори
Забрана!!! преди 1 година
Забранете отоплението на дърва и въглища в топлофицирани и газофицирани сгради.
Има хора в центъра на С-я, които са си изградили мини абонатни станции в жил. сгради.
ВИК, Топлофикация, ел. дружества правете проверки зимата и установявайте "крадливите съседи".
Това най-често става чрез проверки на ел. табла, подови отопления, хъбове в ВИК инсталации. Там където има разлики огромни в общи водомери, там са кражбите.
Защо ще товарите честните платци, затова, че нямате достъп до жилища?
15
0
 
36
 
! Отговори
Секирата преди 1 година
Абсолютно всички "реформи" винаги са за сметка на най-бедните! Богатите така правят, че бедните да духат супата!