ГЕРБ и БСП в люта схватка: Законно или не се харчи излишъкът?

Социалистите смятат, че това е "кражбата на годината"
Обновена: 14 дек 2018 19:19 | 14 дек 2018 17:45,
122
ГЕРБ и БСП в люта схватка: Законно или не се харчи излишъкът?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП отново скочи срещу начина, по който се изразходват публичните средства и как ще бъде разпределен излишъкът от 2 млрд. лева. Според червените това ще бъде "кражбата на годината", а Спас Гърневски контрира, че кражбата на века е станала след 89-та, когато социалистите са разграбили държавата.

Още по темата

Антон Кутев настоя, че от левицата миналата година са направили разчети, че излишъкът ще е именно над 2 млрд. лева и средствата е можело да отидат за пенсии, обезщетения за отглеждане на дете или за земеделските производители, но управляващите не са приели нито едно предложение на БСП.

"Управляващите казвате, че сте свършили много работа и затова сте събрали толкова много пари над предвиденото в бюджета. Това е лъжа! Умишлено подценявате приходната част на бюджета с една доста непочтена цел: да дадете възможност на Борисов да преразпредели еднолично 2 или 3 млрд. лв. от паричките на българските граждани, заобикаляйки законите на страната. Събрахте почти 3 млрд. лв. повече, но не ги вкарахте в бюджета, умишлено намалихте рамката на бюджета, и сега харчите тези пари по най-непрозрачния начин", настоя Антон Кутев.

Той упрекна и решението на правителството да похарчи 1 млрд. и 350 млн. лева от въпросния излишък за строителството на магистрала "Хемус", вместо да бъдат вдигнати пенсиите.

"Тези пари ще бъдат изхарчени без никакви обществени поръчки. Двама или трима човека в тази държава ще решат, на кои фирми да платят милиард и половина лева, изцяло в разрез с духа  както на закона, така и на демокрацията. С това тези хора ще станат неприлично богати, въпреки че вероятно вече са такива, защото не им е за първи път", продължи Кутев.

"Кражбата на века стана от 89-та, когато се пребоядисахте и 20 години разграбвахте държавата", обърна се на свой ред пък Спас Гърневски към опозицията.

По думите му правителството е събрало въпросните 2 млрд. от борба с контрабандата и сивата икономика. Гърневски настоя и че кабинетът харчи всички средства законосъбразно.

Гърневски настоя и че именно олигарсите в България произлизат от БКП и от Държавна сигурност.

Депутатът от ГЕРБ скочи и срещу президента Румен Радев и го обвини, че чертае разделителни линии и се вживява в ролята на "опозиционен лидер".

"Скрит в кристално чиста бяла мантия и с вождистки блясък в очите президентът оглави похода на всички, които отдавна копнеят да заличат постиженията на днешните управляващи. Г-н Радев, вие самозваният борец срещу корупцията подминавате факта, че за първи път от тези 30 години на прехода, вече година у нас действа мащабен закон за борбата с корупцията", заключи Гърневски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЙ-ПРЕСТЪПНОТО УПРАВЛЕНИЕ Е ТОВА НА ГЕРБ!
84
1
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До 6: Това са пари на данъкоплатците, не пари на Бойко или гербаджиите. И задължение на правителството е да ги харчи според закона за държавния бюджет. Разбирам, че сигурно ти е малко сложно да го проумееш. Както казва Алековият герой: "Най накрая, какво ще ми дращите много-много. Нап'сувайте опозицията, па верселям.
83
7
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "боже опази ни от БСП": Не споменавай Бога в словоб'лудства. Точно тези пари, които уж са излишък, са били предвидени за капиталови разходи, т.е. за инвестиции на държавата. Външните инвестиции в икономиката клонят към нула, а гербаджийските също. Асфалт със съмнително качество (и с рушвет), за това ще отидат.
82
16
 
5
 
! Отговори
иска им се преди 5 години
Всъщност раздаването на пари на калпак ще увеличи оборота на Била и Кауфланд.След това веригите ще се разплатят с външните доставчици и от България ще изчезнат милиард и половина.Социалистите са подли. Те искат да обогатят другите за сметката на българина за да сме най-бедни в Европа.
81
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "национално отговорен": Това ли е инвестиция? Да не вложат парите за това, за което са били предвидени разходи в бюджета, а да ги прехвърлят в една сметка, от която Бойко ще ги разпределя на "нашите хора". Това е то, гербаджийското управление. Национално отговорно, колкото и ти си "национално отговорен" (пред бат' си Бойко).
80
14
 
5
 
! Отговори
боже опази ни от БСП преди 5 години
За да има за пенсионерите трябва да има инвестиции.Раздаването на пари на калпак води до инфлация.Справка 1994-1997 Жан Виденов - министър председател
79
11
 
9
 
! Отговори
Граовец преди 5 години
*** първо трябва да спечели изборите. След това ще харчи.Засега може само да се облизва край софрата.На следващите избори аз лично разбира се ще гласувам срещу нея.
78
12
 
9
 
! Отговори
национално отговорен преди 5 години
Това не е кражба, а инвестиция.Това което искат социалистите е харч с цел купуване на гласове.
77
10
 
10
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Бойко се застоя на председателското място и младите не помнят какво е било.Сега социалистите внушават неверни слухове за миналото и е естествено някои да "искат да опитат". Ще бъде жалко, но в живота е така. Докато не се опари детето на печката, не знае какво означава "уф!".Те пенсионерите знаят добре горното, ама се надяват че в устрема си да се задържат отгоре, социалистите може да бутнат "сус пай". Пък после, младите да плащат. Има достатъчно безотговорни пенсионери.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анускоп преди 5 години
Те ГЕРБ и БСП-то са в смъртоносна схватка откакто свят светува. И ,,големият бой'' винаги е бил само за едно единствено нещо .. ,,на Тато кърпените чорапки'', аре бегайте на Абана Сукак бе ***.
75
0
 
7
 
! Отговори
Не се наядоха! преди 5 години
Щом е за наши хора, е законно
74
4
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
пРезидента се чуства като котка върху нагорещен покрив.И има защо.
73
3
 
7
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Белене щял ми строи с излишъка хахахха *** Хемус го строя от 50г щото все има нещо по важно от където да се открадне
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Андрешко и бай *** управляват тази бедна територия. Евакуирайте се!
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марш, крадци!
70
5
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Комунистите така и не разбраха приказката : Който плаща масрафа,той поръчва музиката! Това са азбучни истини и те,когато ни експлоатираха,така казваха: Партията ще се погрижи за вас и знае за какво да даде парите ви. Ако нямате деца ,и деца ще ви направим - милиони малки комунистчета!!!
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо трябва да се изхарчи излишъка,защо не се добави към бюджета за следващата година,или да строят белене с него,или да изградят държавни фото или вятърни централи,да върнат част от външния дълг и т.н.В тая държава пътищата станаха най-важното нещо за властта
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименХемус но само с банков заем както ГЕРБ искат за АЕЦ Белене. Щом е на печалба магистралата няма проблем
67
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Узаконява се кражбата от джоба на пенсионера с друга кражба за джоба на фирми на ГЕРБ за магистрала Хемус или метро. За АЕЦ Белене не било законно държавата да го строи ама видите ли за магистрала или метро може държавата да краде от пенсионера. Магистралите и метрото можеше не с излишък а със заеми от банки например и пенсионерите щяха да вземат по 1000 лева пенсия.
66
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
От северна България съм. БСП са против магистрала Хемус, значи са против гражданите на Северна България. В този сайт трият псувните, но в дома псувам на глас БСП.