Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш

Въпреки протестите: Националисти ще почетат смъртта на ген. Луков
Обновена: 14 фев 2019 15:52 | 14 фев 2019 10:15, Камелия Цветанова
390
Без нацисти по улиците ни! Мрежата с контрашествие на Луковмарш
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Още по темата
Така че и тази година, 16-та поред, националистите ще почетат годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда и издаде заповед, с която обаче дава зелена светлина само за полагане на венци от 17 до 21 ч. на 16 февруари на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1., но не и за шествие, което да тръгне от НДК и да премине по софийските улици.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

СДВР обаче ще предприеме всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София, увери в писмен отговор на въпрос на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов МВР шефът Младен Маринов.

Организатор на Луковмарш е "Български Национален съюз - Еделвайс". От ДПС всяка година излизат с остра реакция срещу шествието.

"Режисиран под формата на факелно шествие, Луковмарш е открито напомняне за нацистките маршове с факли от Кристалната нощ по времето на Хитлериска Германия, като задачата на младите момчета, облечени в черно, е да всяват страх и да демонстрират сила и влияние“, смята Джейхан Ибрямов.

Той е категоричен, че моделът на поведение и начинът на обличане на участниците в Луковмарш копира този на националсоциалистите в Германия от миналия век.

В социалната мрежа Facebook вече беше обявено контрашествие на Луковмарш.

Протестът е под наслов "Без нацисти по улиците ни!"/No Nazis on our streets!". Той ще се проведе ден преди Луковмарш. Сборното място е пред Централните минерални бани. Оттам в 14 ч. по столичните улици ще тръгне шествие, планирано да продължи 17 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
3
 
31
 
! Отговори
до българка(82) преди 5 години
Разстрлът в Ястребино се е случил на 20 декември 1943 година.Генерал Христо Луков е бил убит на 13 февруари 1943 година. Фактите са си факти!
204
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 216Яко си се объркал! От ВМРО физически са резнали главата на Стамболийски! А Луков като министър на войната е посегнал на ВМРО като организация! Иначе Стамболийски е свален от Кимон Георгиев! Премиер, вице и министър след 9.9.1944! През 80-те години съм живял с чилийчета, родителите на които са "обучавани" в лагер край Ботевград и върнати в Чили! На паспортите им имаше само влязъл и излязъл от ФРГ! Та леко с делото на Пиночет. Чили е най-проспериращата държава в Ю.Америка сега!
203
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 216Умико,я прочети истинската история на Ал.Стамболийски!ВМРО са го транжирали,не е Луков!Стамболийски е осъдил,или изгонил от България най-демократично всичките си политически опоненти!На публични места е унижавал и заплашвал български офицери."Оранжевата"му гвардия е всявала демокрация по улиците със сопи!Просто си е просил преврата 9.6.23г.Бил фашиски преврат!В Италия още е нямало фашизъм!А превратаджиятаКимон Георгиев,водач на "Отеч. фронт" е първия мин.председател след 9.9.44!
202
42
 
11
 
! Отговори
До 214 преди 5 години
Какъв е тоя генерал? Гаден нацист, ксенофоб! Не случайно са му теглили куршума на тоя ***. И никога не забравяйте гадни нацисти как червеноармейците развяха знамето над райхстага. Така че утре като ходите с тия огньове и факли...Помнете Сталин, Толбухин и Жуков как ви смазаха. Отпадъци!
201
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А евроатлантически прайдове може !
200
10
 
38
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
А кой разреши този контрапротест? Селската даскалица?! Сигурно, по заповед на комунистическите Управници от ГЕРБСП!
199
40
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 212 - ГогоГогоЗа турците принципно си прав - не се съоразяват много с това че са в България, а трябва.Но тоя път са прави. Тек става въпрос за луков който е с явно изразено нацистко поведение и който е част от подкрепящите фашизма българи. А те са срам за нас и нацията ни
198
9
 
43
 
! Отговори
Гого преди 5 години
увери в писмен отговор на въпрос на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов................ КОЙ?!? Откога турците започнаха да забраняват на Българите да отдават почит на националните си герои?!? Може би, откакто обявиха Левски за убиец и турското робство за мултикултурализъм! Нагли, нагли, нагли! Но трижди по-виновни са онези, които им позволяват да размахват арогантното си поведение като мръсно бельо в лицата на народа ни! Бойко, срам имаш ли?! Ти Българи ли си?!
197
3
 
19
 
! Отговори
Нос като клюн преди 5 години
Кристалната нощ по времето на Хитлериска Германия===========Нещо за Холокоста и 10-те милиона няма ли да даваш?
196
4
 
35
 
! Отговори
Ориенталска логика преди 5 години
Според мюмюните,Генералът не е направил нищо особено.Но цялата турска армия,която 2 години гони 50 кюрдски овчара из Диарбекира е бабаитлък голям!
195
10
 
48
 
! Отговори
Киро Хикса преди 5 години
Генерал Луков не е спорна личност, както твърдят (някои от чисто невежество, а други съесем злонамерено)! Генерал Луков е безспорен български герой! Но, истината е като водата и най-накрая все отнякъде избива и вижда бял свят! Все повече българи научават истината за това, кой е бил Генерал Христо Луков и ще дойде ден, когато ще му бъде отделено заслуженото място в Пантеона на българските национални герои!
194
6
 
48
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Страхливецът винаги ще мрази смелия. Подлецът винаги ще мрази почтения! Така и враговете на България винаги ще мразят Генерал Луков! Богъ да пази душата му! Амин! Един от най-достойните, почтени Българи, който през целия си съзнателен живот упорито е работил за полза на Народа си и вършил добро за Отечеството! Един истински великан, до когото всички са малки! Уви, истината за Него е подло заменяна с лъжи, а народа Ни е лишен от познанието за историята и делото на този най-велик син на България!
193
1
 
29
 
! Отговори
varna преди 5 години
6umi mariza
192
42
 
3
 
! Отговори
Зюмбюла Джеферсън преди 5 години
Уууу,добре че в моя прекрасен Ню Йорк се наслаждаваме на други неща!Колко сте демоде и ретро българите!Невър няма да се управяте!
191
2
 
50
 
! Отговори
Друга теорема преди 5 години
На който България не му харесва-потурите,феса и на Ориент Експреса!
190
6
 
50
 
! Отговори
Теорема преди 5 години
Щом комунисти,турци и *** пищят,значи се случва нещо добро!
189
6
 
35
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
На въпросните анти-нацисти които правят конта протест им пожелавам дъщеря им да роди хомосексуално ислямистче което с нетърпение да чака да порасне за да препаши бонбите на кръста ,ако случайно имат момче им пожелавам да се залюби с ромка която да го дари с тъй желания сифилис или ако има повече късмет ...ХИВ!!!!АНАТЕМА !! ДАЙ БОЖЕ ОТ МОИТЕ ПИСАНИЯ В БОЖИИТЕ УШИ !
188
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си маршируват хората , кво се палите .Преди марширувахме на 9 септември , на 7 ноември (по задължение),сега били се организирали .
187
10
 
8
 
! Отговори
северомакедонец преди 5 години
До Кубрат ВЕРВАЙ СИ, МНОГО Е УДОБНО, АМА НЕ Е ВЯРНО. ТАКА СЕ УНИЩОЖАВА ИСТИНСКИЯ НАЦИОНАЛИЗЪМ, КАТО ГО ОПРООСТАЧАТ И ФАШИЗИРАТ. ПОСЛЕ ИДВАТ ДЖЕНДЕРИТЕ ИЛИ ЧИСТИТЕ НАЦИСТИ. ДА НЕ Е БИЛО , АЙДЕ, АМА ДА СЕ НАСТЪПВА МОТИКАТА НЯКОЛКО ПЪТИ - КОЛКО БЪЛГАРИ ОСТАНАХМЕ ДА СЕ ВЛАЧИМЕ ПОДИР ЧУЖДИЯ СЛУГИНАЖ...ТЯ ИСТОРИЯТА УЧИ, АМА КОЙТО Я ЗНАЕ А НЕ КОЙТО СЕ ЛИТКА ОТ ЛЕСНИ ЧЕТИВА И СЛАДКИ ПРИКАЗКИ...
186
16
 
4
 
! Отговори
Ген. ЛИЛАВ преди 5 години
*** са най-добри войници-бойци в света. Те са непобедими.Преди малко всички луковци "-". Луковците срещу патлажани са мишоци.