Историята на Панчаревското езеро – боклуци, водорасли, а спортът...

Чия е отоворността за стопансване на обекта?
31 май 2019 07:11, Анисия Иванова
59

Завиряването на Панчаревското езеро е станало през 1954 година. Няколко години по-късно водите на язовира започват да се използват за водни спортове. То се превръща в място за тренировки на най-големите спортни клубове по кану-каяк в страната. Дълго време е и сред най-любимите места за отдих на софиянци.

През последните години обаче е потънало в боклуци, а наносите по дъното и водораслите пречат на развитието на гребния спорт.

"Тук е имало състезания, включително домакинство на европейски и световни първенства. А в момента от един проект е останало едно голямо нищо. Колегите от академичното гребане не могат изобщо вече да провеждат състезания. Ние от кану-каяка - също. Затова всъщност всичко се измести в Пловдив", разказва Пламена Петрова, която е треньор към спортен клуб "Левски".

Панчаревското езеро е публична държавна собственост. То е сред комплексните и значими язовири в държавата. Включено е в активите на "Напоителни системи", но само със стената и изпускателните кранове, които се стопанисват от дружеството.

"Преди години по източномагистралния канал са подавани води за напояване на цялото източно Софийско поле и Елин Пелин. Сега, за съжаление, около София се строят логистични бази, жилищни комплекси, а земеделие няма и затова вода за напояване от Панчаревското езеро не се подава", казва Веселка Нинова - управителят на "Напоителни системи" – клон София.

Част от бреговата ивица на язовира се управлява от Министерството на земеделието, защото попада в територии на НАТУРА. Бреговете, които са в урбанизираната зона пък се управляват от Столичната община, в частност от районната администрация на Панчарево. Качеството на водата пък се наблюдава от Министерството на околната среда, а за количеството вода в езерото отговаря "Басейнова дирекция" - Плевен.

Поради това, че отговорностите на езерото са разпределени между много институции, всъщност безотговорността е обща, казва Галина Бел, председател на Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне.
 


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 1 година
Трагично наистина!
54
0
 
5
 
! Отговори
R преди 1 година
До До 47

Пишете пълни глупости, господине. Никога, абсолютно никога автобусите за Панчарево не са имали интервал от 5 минути.
53
1
 
10
 
! Отговори
Панчарец преди 1 година
Кметът на Панчарево не прави нищо за селото, освеен да богатее о т рушвети,трябва да го изгонииим на всяка цена,дупки по улиците,разбити тротоари мърсотия
52
0
 
12
 
! Отговори
времена... преди 1 година
Доста отдавна още когато пътя беше от павета и автобусите се изчакваха за да се разминат по стария мост,на площадчето на спирката на Панчарево от едната страна имаше плод и зеленчук,мекичарница месарница и бакалия.От другата страна покрай езерото имаше лятно кино,бръснарница,книжарница,сладкарница и ресторант Сини вир.И беше по-хубаво и уютно,по-истинско.След построяването на "културния дом" и разширяването на пътя всичко това изчезна и мястото опустя.А сега се и замърси.
51
0
 
12
 
! Отговори
Кметът на Панчарево преди 1 година
Даа кметът разреши тези грозни сгради срещу огромен подкуп и скри изгледа на лозенската планина
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Районната администрация на Панчарево и лично кмета да каже на кой са трите четириетажни постройки точно на брега на езерото срещу някогашния културен дом? Постройки точно на завой,закриваш прекрасната панорама към езерото и Лозенската планина,стои като паметник на алчността и глупостта,и отходните му води ...право в езерото.Кой и защо разреши това безумие.
49
0
 
7
 
! Отговори
До До 47 преди 1 година
Сам казваш, че е имало "разписание във вида от еди-какъв си до друг до друг час, на 5 минути."
В коментар 42 си написал: "...Панчарево е излетен район за софиянци, както и Витоша и затова автобусите бяха на 5 мину...".

Няма да споря, тъй като едва ли можем да покажем снимка на спирка от онова време с разписание. Възможно е в някакъв часови интервал за определени линии и дни да е било така. Но от това не следва, че едно време автобусите 1-ца са били на "5 минути", както си коментирал вече.
48
6
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
На спирките имаше разписание на автобусите във вида от еди-какъв си час до друг час, на 5 минути. Това не е генерализиране, а факт. И да, чакаше се. Редовно не можех да се кача на претъпканата единица и чаках следващата. Сега са нарядко и празни автобусите и то от малките, а не дългите Икаруси от преди 1991 година.
47
0
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Е, аз съм с малко по-млад и не твърдя, че пътувам от 60 години по този маршрут, но си спомням за времето прекарано в чакане по спирките на автобусите за Витоша, така и за тези до Кокаляне. Като ученици редовно ходехме за риба по Искъра. Да, автобусите бяха препълнени, особено за качващите се някъде по маршрута, но генерализирането на твърдението за "интервал през 5 мин" е малко пресилено. Това се правеше в неделите, при голяма навалица и за определено време, като се пускаха извънредни автобуси.
46
1
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 година
Така е защото сега в София се полива с питейна вода от чешмите - което принципно е забранено но Фандъкова иска да е мила на всички и не желае да налага санкции и да управлява града. Интересуват я само бюджета на София и фондовете.
45
6
 
1
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До До Олег

Не съм изобщо от Западна България. Имам си наблюдения.
1. Няма как единствения път без задръствания към София да е през Бистрица и пътникът да е принуден да го ползва само с такси, което обикновено за да дойде до Панчарево се бута в задръстването.
2. Бистрица има 30 магазина, а Панчарево 3 или 4.
3. В Панчарево хората са ужасно подтиснати и цари някаква супер меланхолия
44
1
 
5
 
! Отговори
До Олег преди 1 година
Ама кажи си, че си от село Бистрица, което преди години беше център на района, към който влизаше и Панчарево, а сега е обратното - Бистрица е към Панчарево. Давай, плюй по Панчарево, за да ти олекне!
43
5
 
1
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До До Олег

Ама как е било преди не ме интересува. ВЪпростър е да се види как е сега и как трябва да се промени за да бъде по-добре!
Основен проблем е, че с. Панчарево и Кокаляне са по-изостанли от Герман, Бистрица. Основен проблем е, че не се използва пътя от Панчарево през Бистрица от никакъв градски транспорт.
Проблем е, че туземците в Панчарево се заливат с литри алкохол по цял ден и цари в селото атмосфера от нещастни хора.
42
3
 
6
 
! Отговори
До Олег преди 1 година
Още по-преди това автобусите тръгваха от друго място, а не от Гео Милев. Аз примерно съм ползвал автостанцията, която преди много години беше между Александър Невски, Народното събрание и Университета и единицата тръгваше от там. Не се мъчи, от над 60 години пътувам редовно по този маршрут и ми е смешно, че някои си мислят, че животът започва с тяхното раждане преди няколко години. Още от преди 1944 година, Панчарево е излетен район за софиянци, както и Витоша и затова автобусите бяха на 5 мину
41
3
 
5
 
! Отговори
До Олег преди 1 година
Момче младо, ащо си мислиш, че това което е сега, е било и преди?! Маршрутите на автобисте 1 и 2 се изменяха през годините няколко пъти и да, сега е така, някои единици се качват до Кокаляне. Преди това, имае един автобус, двойка, който от Кокалянските ханчета се качваше до центъра на Кокаляне и слизаше долу, което беше по-добрият вариант от сега, защото автобуса беше пригоден и зимата да катери баира, с което единиците обикновено се затрудняват. Още по-преди това имаше двойка от Гео Милев, а
40
3
 
2
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До Анонимен 37

Абе как да няма никой бе! В деня на изборите пращеше от коли по заведенията и на банята.
39
10
 
0
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До До Олег

Има два вида 1-ци - едните са с маршрут "Автостанция Гео Милев - с. Кокаляне", а другите "автостанция Гео Милев - Кокалянско Ханче"
Затова се бъркаш.
38
8
 
5
 
! Отговори
Още един стар софиян преди 1 година
До ,,старият софиянец" -Аз съм на 71г.Явно този от ,,СОФЕТО" или е невръстен или е дошъл по късно в София.Имаме място от 1956 вдясно от стената-/Буков дол,Пасарел/ а през 70 те , баща ми направи и виличка /имаше лимит на квадратурата Помня как беше /Сега до Пасарел пътува само тройката през около час, но маршрутките за Самоков са през 30 минути до 21"30 ч,и спират където поискаш. ...Помня и с какъв енусиазъм се javascript:facebookLogin(true);копаеше на ръка плавателният канал от мъже,жени и хора не хващали лопата ,но задълже
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да беше само Панчаревското езеро. Целият район от езерото нагоре по реката преди години беше прекрасно място за излет, а сега широките над 3 метра алеи вече ги няма. Всичко е обрасло - бурени и храсталаци. Преди беше гъмжило от хора, сега няма никой, а там е най-чистия въздух в близост до София. Сега отиват с колите си до двата басейна на Самоковско шосе, запушват шосето отстрани, като паркират направилно и толкова.
36
0
 
10
 
! Отговори
До Олег преди 1 година
От сайта на градска мобилност, разписание на единицата в делник.
От Гео Милев тръгват в 07:21, следващия в 08:01, следващият в 08:41, т.е. на 40 минути, но има и на 12 минути 06:28, 06:40, 06:52. Какви 15 минути? През деня след 8:41 до към 16:00 е на 14-38 минути. Най-ранните автобуси са по-редовни от обедните.