Медици подават оставки във Втора градска, текат преговори

Болницата няма да приема болни преди да има оборудване
17 мар 2020 09:08,
153
Медици подават оставки във Втора градска, текат преговори
Снимка: БГНЕС

Няма да бъдат приемани болни от коронавирус във Втора градска болница в София, докато не бъдат осигурени защитна екипировка и нужното оборудване, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. Екипировката и оборудването, което е нужно, ще бъдат осигурени в близките дни, заяви още кметът на София.

Лекари, сестри и санитари от болницата масово подадоха оставки след като стана ясно, че лечебното заведение се преобразува във инфекциозна болница като резерв за прием на болни от коронавирус.

"За да няма проблеми с финансирането, докато се вземе решение на национално ниво, Столичната община ще покрие разходите на Втора градска болница", заяви тя.

Още по темата

Защитните средства и апаратурата, която е необходима е гарантирано, че ще бъде осигурена в дните на подготовката.

"Има отделения и в Пирогов, и във Военна болница, и в Александровска, които бяха преструктурирани. Лекарите са обучавани да могат да реагират във всяка ситуация, защото никъде, в никоя болница, никой не е застрахован, че няма да се появи пациент с коронавирус", посочи кметът пред bTV.

Шефът на Втора градска болница доц. Стефан Узунов заяви, че от 12 март има заповед на министъра на здравеопазването както и от РЗИ, с която се разпорежда преминаването на режим за работа за прием на пациенти за коронавирус.

Още на следващия ден е влязъл в план за евакуация на пациентите, които са били в болницата и до неделя те са били изведени.

"Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. Хора с 40 години стаж плачат и подават оставки“, каза д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

По думите му във Втора градска болница няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

Повечето лекари в болницата са в предпенсионна или пенсионна възраст. Затова смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

По информация на директора на лечебното заведение д-р Стефан Узунов молба за напускане са подали 85 души, но 250 остават. Той уточни, че не знае дали няма да бъдат подадени още оставки.

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) тази сутрин са в лечебното заведение, за да преговарят с медиците. В болницата пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, посочи Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болниците ни са търговски дружества, какви искате да са лекарите и сестрите? Интересно ми е какво става с такива лекари в Германия, Италия...За Китай ми е ясно! За източните народи това е въпрос на чест! Поклон пред китайските и италиански доктори!
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става с Хипократовата клетва? Или...само от заплати се интересуваме? Дано да няма наистина критични ситуации - войни, земетресения...Ние от 2 градска не сме ги практикували!!!
128
0
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
Какво е това: разпилени болни из цялата страна-тук двама, там трима ,Лом,Габрово,Троян и т.н. Толкова ли беше сложно да се определят болници в София. Пловдив,Ст.Загора, Бургас,Варна,Русе и Плевен, да се оборудват със съвременни апаратури и добре обучени специалисти и само там лечение, а не из цялата страна.
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като изключим корупцията, безхаберието и некомпетентността на практикуващите я, това е една иначе много благородна професия. Няма семейство в България, което да не е пострадало от лекарска алчност и немарливост. Сега и нацията ще пострада като единно цяло.
126
4
 
4
 
! Отговори
До 136 преди 4 години
"Профила на Специализацията",Приятелю, имаш 6 години обща медицина. Би трябвало да е достатъчно да работиш навсякъде. Но да кажем си прав и си държиш да работиш в твоята специслност. Но представи си следното. В следващите години 70% от хората, които ще идват да се лекуват при теб ШЕ ИМАТ ВИРУСА. Кво прайш?
125
4
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Много ясно, че ще напуснат. Работят друго, няма никакви условия за инфекциозна болница, повечето са възрастни, т.е. те са в особено рискова група, а като за капак са и с по 700 лева заплата, което не е основното, но все пак е важно.
124
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медиците се представят като във вица за леката жена, която питали.Попитали медиците:-Ще лекувате ли за 1 милион евро на месец?-Разбира се!-А за 1 евро на месец?-Вие за какви ни смятате?-Вече уточнихме какви сте, сега уточняваме цената!
123
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ! Само че за грип има ваксини и специфични противовирусни медикаменти, ***!!! И не, не е смешно да не са подготвени, след като профила и специализацията име съвсем различна - казват ти че инфекционист не е стъпвал в болницата от години!!!
122
1
 
15
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Eстествено , че тия лекари няма да искат да работят нещо за което въобще не са подготвени... Все едно Фандъкова , докато е била учител по руски да и кажат- " От утре ставаш учител по химия..." Резултатът ще е плачевен.
121
8
 
5
 
! Отговори
! преди 4 години
Викаш пак за пари си говорим? Ми за 2700 готови ли са? И пак да попитам каква е разликата коранавируса и другите заразни респираторни заболявания?! Има си процедури за работа и е меко казано смешно лекари да твърдят, че не знаят какви процедури да следват при бум от вирусни инфекции. Между другото, грипът също е заразна вирусна инфекция, и за него ли нямат познания. Едно е кажат, че не желаят, защото нямат защитни средства, съвсем друго, че просто не искат и не знаят как да подходят.
120
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко дни по повод исканията на сестрите да не са с брутна заплата от 700 лева, тук масово оплюхте и тези, които говореха за втора градска болница и мизерните им заплати. Писахте, че и 700 лева им било много. Сега какво искате? Работете вие като медицински сестри там с болните от коронавирус за 700 лева заплата, вместо да плюете!
119
1
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Прави са хората от втора градска болница. То ситуацията е почти като да преобразуват фирмата, в която работите на инфекциозна болница и вие да се грижите за болните с коронавирус. Колко от вас ще напуснат и колко ще останат? Това, че да медицински лица, не означава, че разбират от всичко в областта на медицината. Грубо казано един футболист, понеже е спортист, ще искате да играе примерно волейбол.
118
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислете като пишете и философствате бе мушмороци! Кой по света е готов на 100% да посрещне такава внезапна епидемия Виждате никой,навсякъде има проблеми?Няма държава ,няма община ,няма открита ваксина!Трябва мозък,дисциплина и съпричастност. Всички се разглезиха от слободията ,с манталитет на футболни ултраси.Засрамете се и кой както може да помага а не да се вайка! Така се държи истинска нация!А лекари не можели да лекуват?,е водопроводчици ли могат???
117
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерали къде отидоха милиардите от ЕС. Да нямаме още 1 година извънредно/военно положение.
116
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са! До вчера там се закриваха отделения и болницата се тикаше към фалит, сега искат от лекарите там без необходимите условия и апаратура да лекуват тежко болни и да носят отговорност за тях. А на чантаджиите от лекарския съюз им е лесно да държат речи, нали няма те да лекуват болните от коронавирус.
115
9
 
9
 
! Отговори
хипократ преди 4 години
ами ше напускат, щото ше трябва да работят, да се жертват, няма да могат да си пият кафенцето и да спинкат на нощните смени! тия чували ли са за геройствата извършени от медици през войните, да не би те да са мислили за пари или сигурност, или чуват гласа на "независимата" и импексова - искайте пари? на всички напуснали да им се отнеме правото да практикуват тази иначе благородна професия!
114
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да помогнат трябва да бъдат защитени. С голи ръце ли да пипат болните? До кога на Бойко ще му вадиме горещите кестени с голи ръце? Сигурност за персонала за да бъдем сигурни пациенти. Бойко чашата прелива.
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако медик умре, докато спасява хората, какво ще стане с детето му? Аплодисменти ли ще има?
112
1
 
14
 
! Отговори
Пазете медиците преди 4 години
Държавата е отговорна да осигури нормални условия за работа на нашите медици. Те не са камикадзета, не ги винете а ги подкрепете, че без тях сме загубени. Къде е онзи неориентиран министър, от 3 месеца вилнее този вирус и още не е осигурил предпазни средства на своите служители.
111
5
 
2
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Всеки е съгласен, че лекарите получават малко пари, ако са честни. Всеки е съгласен, че политиците крадат. Всеки е съгласен, че трябва да са добре екипирани и обезпечени. Ако не съществуват маските обаче какво правим. Вместо само контактните евентуално да пострадат, така всички до един ще изпукаме. Да не говорим, че метежниците поставят колегите си пред удвоен риск. Ще спасяват бедните стари хора, не онези политтулупи и ще бъдат герои.