До края на 2011 г. глоба за работещи без договор

Обмислят се мерки и срещу 4-часовите споразумения
Обновена: 30 авг 2011 10:16 | 30 авг 2011 10:15,
104
До края на 2011 г. глоба за работещи без договор
Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БТА

До края на годината глобите за работещите без трудов договор ще влязат в сила с промени в Кодекса на труда, обяви социалният министър Тотю Младенов пред Нова телевизия.

Все още обаче не е уточнено в какъв размер ще бъдат те. Младенов подхвърли идеята парите от подобни санкции да се събират в осигурителните сметки на глобяваните.

„Трудовото законодателство има две страни и те носят отговорност при неспазването му. Нашата цел е не толкова да глобяваме самия работник, а да го накараме да спазва трудовото законодателство и да защитим осигурителните му права”, аргументира се министърът.

Той подкрепи промените с обобщените данни след проверките на Главна инспекция по труда и Националната агенция по приходите по морето по време на активния сезон.

Около 10% от работещите по Черноморието са без трудови договори, а 30-33% работят по документи на четиричасов договор, като всъщност са заети цял ден.

"И в тази връзка Главната инспекция по труда ни предложи законодателни промени. Обмисляме ги и смятаме да направим промени в Кодекса на труда", обяви той.

Когато се установи по безспорен начин, че служителят работи повече от 4 часа, автоматично договорът му ще се счита за 8-часов, поясни Младенов.

Да се установи това, не е невъзможно, нужни са няколко проверки на инспекторите през деня, което ще ги натовари малко повече, допълни той.

"Искаме да дисциплинираме както работодателя, така и работника, защото законите са за всички. Ще продължим с тези мерки, докато всички не се научим да спазваме законите", категоричен беше Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До края на 2011 г. глоба за всички, работещи без договори, а през 2012 г. - за всички на договори. :)
84
1
 
3
 
! Отговори
такааа преди 12 години
А глоба за не работещи *** готовани на помощи, няма нали?Тва щото са ти сънародници :)
83
3
 
6
 
! Отговори
кико преди 12 години
Младенов защо не започнете да ги бесите защото работят без трудов договор да хранят семействата си. НЕКЪДЪРНИЦИ МРЪСНИ ОМИТАЙТЕ СЕ ВОГЛАВЕ С БОКО
82
2
 
5
 
! Отговори
112 преди 12 години
Тотьо, Тотьо само за глоби мислите! Кажете истината, че бюджета е издънен и се чудите как да дерете кожи от хората на наемния труд. От едрия бизнес не ви стиска да ги глобявате защото дават кинти за купуване на избори и кьор софри каквито вие много обичате
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Тотю предлагам директно да разстрелва хората, които се хващат да работят за единият хляб без договор. Само така ще разреши проблема. След това ще го разстрелят някой от хилядите родни"бизнесмени", чийто бизнес се крепи само на хорицата, навити да бачкат за оня дето духа.... Господи, направи така, че ГЕРБ да вземе още един мандат и повече няма да ти се налага да се занимаваш с българи. Всички ще измрат.
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"До края на 2011 г. глоба за работещи без договор"Браво.А докрая на 2012 - и за работещите с договор.
79
3
 
10
 
! Отговори
Тотю преди 12 години
Ей,мишки,жалки,работещи за максимум 500-600 евра на ,месец-и Вас и жалките ви алчни шефчета,дето ви се подиграват с трохите които ви дават,а на ваш гръб трупат капитал,карат хубави коли и клатят мръсни ***,ходят насам натам и се чудят за ква тъпотия да дадат пари ще ви го спуснем под наклон мощно...според мен феодалите отново ще се измъкват, а честният роб ще трябва да го клатят отвсякъде.Единственият начин БГ да се оправя е елементарен...просто българите се изнасят всички до един
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Марко Тотев с печалната алкохолизирана физиономия на къв се праи?
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ МИСЛЕХ ЧЕ "БИЗНЕСМЕНА" ЩЕ ГЛОБЯТ А ТЕ РАБОТНИКА В ТАЗИ БЕЗРАБОТИЦА ИМАШ ЛИ ИЗБОР РОБОВЛАДЕЛЕЦА КАТО ТИ КАЖЕ ЩЕ РАБОТИШ БЕЗ ДОГОВОР АКО НЕ МЕКИЯ
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАПРАВО ЗАТВОР
75
1
 
12
 
! Отговори
Ей герберасти преди 12 години
...що сте толкова прости и само сипете обиди бе,злетаци?Все БСП са ви виновни.Много сте глупави.Не виждате ли, че това правителство е тотално неориентирано и в него няма нито един здраво мислещ? Като не знаят как да напълнят хазната - юруш глоби до посиняване на редовия човек.А на ония богопомазаните?Много им е лесно да ядат хляба на хората.Що се пънаха за онези пари в пликчетата и не искаха да се облагат.Ама наесен ще ядете онова нещо с трите букви
74
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 91Ееее, ами след като и ние сме измислена държава, бива ли да изоставаме от братята македонци? Трябва и ние да измисляме такива *** закони, както в измислената "държава" Македония, така и в измислената "държава" България.
73
0
 
11
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: Д-р Лекува ГерболезаИстинското име на Филип Тотю е Тодор Тодоров Станчев, така че Тотю Младенов не му е съименник, но да не издребнявам, с другото съм напълно съгласен!Не знам дали има други българи с такова име Тотю - това е някакво недоразумение а не министър!
72
2
 
0
 
! Отговори
mk" преди 12 години
v makedonia ima takav zakon ot pone 4-7 godini
71
0
 
9
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 12 години
Ха Тотю едно време твоят съименник се бореше срещу османлиите сега ти тъпчеш българите, призовавам всеки, който Тотю п...та поиска да глоби защото се е съгласил да заработва по малко защото няма пари да го съди в страсбург ако се съберат повече такива хора парите няма да са проблем. И тогава да го видим как с тези закони ще пълни бюджета.
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На това му се вика ***. А как ще разбереш дали и как те осигурява работодателят?! Не ти дават официален документ , по никакъв начин не можеш и да провериш Благодарение на гербавото правителство. Преди можеше да си провериш по Интернет, а и писма получавахме от НОИ. Не стига че са некадърни, ами и нахални.
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещастници.С тази неработеща икономика,с тая фискална политика дето пълни бюджета ,като взима от джоба на бедния как ще искате и данъци и осигуровки? Така съсипахте и малкия и среден бизнес. Вижте безработицата и маймунския стандарт, политиката на монополизиране и престъпността! Кого вкарахте в затвора? Само *** затова, че е откраднал един хляб.
68
1
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Не можаха да вкарат работодателите в правия път и прехвърлиха проблема върху главата на най-беззащитния - работника! Тук следват псувни на майка, изброяване на полови органи и др. подобни. Няма да ги напиша директно, защото ще ми изтрият коментара. Мислете за кого ще гласувате на следващите и по-следващите избори!!!
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като не щете Иван Костов - на ви сега Тотю!
66
0
 
20
 
! Отговори
Герова преди 12 години
Питам се тия от правителството гладни стояли ли са!!? Питам са дали са изпадали в положение да обясняваш на детето си защо и тази вечер ще яде само хляб, а някой друг път ще се купи саламче!!?? Хора в това положение са съгласни да работят и за единия хляб, било с договор или без договор. Да господа управляващи - в тази "държава" има хора и в това положение. Само да попитам: НЕМОЖАХТЕ ДА СИ СЪБЕРЕТЕ ПАРИТЕ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, че опрях до насъщния на изтерзания народ?