В Добрич намаляват наполовина бездомните кучета през 2014 г.

Общината стартира програма за овладяване на популацията на животните
5
В Добрич намаляват наполовина бездомните кучета през 2014 г.
Снимка: Булфото, архив

Популацията на безстопанствените кучета в Добрич трябва да намалее с 50 на сто още през тази година, а до края на 2016-а - с 95 на сто. Това предвижда новата общинска програма за овладяване популацията на животните, която Общинският съвет ще обсъди на предстоящото си заседание в края на януари.

Според стратегическия документ животните поетапно трябва да бъдат изтеглени в приюти и така да се гарантира безопасността на градската среда.

В общината не е правено официално преброяване на кучетата, които са на улицата. Въпреки че в града действат два приюта за кучета - общински и на сдружението "Германо-българска помощ за животните", в последните няколко години не е констатирано значително намаляване на популацията, а по-скоро е постигнато задържане на едно ниво с лек спад, отчитат от местната управа.

В последно време възниква и проблем с безстопанствените котки, чийто брой също се увеличава, се отбелязва в програмата.

Непрекъснатото изхвърляне на домашни любимци и нестартирали програми в съседни на Добрич общини за овладяване размножаването на безстопанствените животни са сред основните причини да има кучета по улиците, смятат общинските еколози.

Програмата предвижда да се подобри системата за регистрация на домашни любимци, които според данни на общинската дирекция "Местни данъци и такси" през 2013 година достигат 120 кучета. В следващите години ще се правят кастрационни кампании за безстопанствени кучета в рискови райони в периферията на града.

Ще бъде увеличен капацитетът на общинския приют, който сега може да поеме стотина животни.

Ще бъде създадена и електронна база данни за обработените безстопанствени кучета, е записано в общинската програма. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: добричбездомни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Решението преди 10 години
Клане, дране и производство на чанти, ботуши, кожени яки и ръкавици от кучешка кожа.Само кажете на Бай ***, че плащате по 10 лв на кожа и проблемът с бездомните кучета ще изчезне за 1 седмица!Който не е съгласен да се огъзи на тоя звяр от снимката да го захапе отзад и после пак ще си говорим.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мен ако питате в Добрич трябва да се отървем от *** най-напред!
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоз пък котките му пречели кучетата не са виновни че са бездомни Всички бездомни кучета са били домашни любимци на хора който не са готови да се грижат за тях и ги изостават! Е на такива боя им е малко . Като знаят че немогат да се грижат защо ги взимат въобще
2
0
 
1
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
OF haide stiga ve prosto gi izbiite zashto triabva da se habiat pari po priuti bez nikakyv smisyl??
1
3
 
2
 
! Отговори
Добричлия преди 10 години
Справете се с котките, кучета не останаха почти, дайте да се не лъжем !!!