Мъж почина от антракс във Варна

Заразата тръгнала от консумация на месо
18 юли 2015 13:21, Петя Славова
31
Мъж почина от антракс във Варна
Снимка: Булфото

Мъж е починал във варненската болница "Света Марина" от антракс преди дни, като тази сутрин диагнозата е потвърдена в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. Това каза директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев пред БТА.

Взети са всички мерки за ограничаване на разпространението на заразата, която е тръгнала от консумация на месо.
Починалият е заразен от недобре термично обработено месо от заразена крава. По думите на Кантарджиев месото е било продавано в три варненски села. Той обясни, че в момента от заразяване с антракс са застрашени само хора, които са консумирали заразеното месо, ако то не е било добре термично обработено.

Симптомите на заболяването са болки в корема, водниста или кървава диария и висока температура. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, допълни Кантарджиев.  Очаква се официалното становище на Министерството на здравеопазването по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: месоантраксВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
8
 
! Отговори
x преди 8 години
Хайде на БИО месото, не остана, още малко хахахахахахаха
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те атакистите нямат повече от 3-ти клас , така че е нормално...
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Стоянti qj surovata krava pyk posle amerikancite sa ti vinovni
11
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво очаквате от русофили ?
10
1
 
21
 
! Отговори
da преди 8 години
До azНе знам ти какъв си бил по времето на соца, но аз не само съм бил студент тогава, а и поработих достатъчно, като ветеринарен лекар. И като такъв ще ти кажа пак - антракс ВИНАГИ е имало и за съжаление ВИНАГИ ще има. В страната ни има огнища, където заболяването се среща по-често, отколкото в останалите райони - североизточна България изначално е такъв район. Ако си беше чел учебниците, щеше да си видял тази информация поместена и там.Но е ясно, че ти не си лекар, а ***.
9
3
 
21
 
! Отговори
Райна преди 8 години
Ми така де! Кво са се втурнали всички да летуват и да си правят пофта?! Я всички обратно по домовете и да треперите от страх! Северна Африка я отцепиха като туристическа дестинация с терористични акции. Гърция- знаем. Хърватия получи клипче, да се готви за исляма. Испания, Италия с по няколко вида катастрофални кризи накуп. Сега на българското черноморие пък антракс... Ама няма тън-мън, тук ред ще има, без да се разхлабва. Ще ми се разсейват те по почивки, гиди европейци такива,недисциплинирани!
8
6
 
30
 
! Отговори
виц преди 8 години
Отива Москов на проверка в психиятрията и се среща с пациент който го изписват след лечение:-Как сте,доволен ли сте от лечението?-Да,спокойно влизайте да се лекувате и вие.-Ама аз съм министъра на здравеопазването!-Абе то и аз бях президента на републиката когато постъпих за лечение...:))))
7
10
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
От къде се е взел сега този антракс, след като по соца го е нямало? И другарю баба ми е боледувала от тази тежка болест, докато е работила в ТКЗС.
6
13
 
30
 
! Отговори
Х преди 8 години
Те (американците) просто искат да ви насаждат страх и паника с това, разберете. Искат да изместят фокуса от на вниманието ви от окупацията в която са ви стегнали.
5
13
 
34
 
! Отговори
Х преди 8 години
Това е дело на американците и американска пропаганда. На лекарите им е заповядано да говорят за антракс, а зависимите медии да говорят за това. Не се оставяйте да ви вкарват в тези филми! Събудете се! Вие сте българи, интелигентна нация, не се оставяйте да ви манипулират и претапят. Експериментират с вас и ви унищожават от близо 30 години.
4
10
 
37
 
! Отговори
НКВД ТОКАРЕВ преди 8 години
стъпиха американите и ебола спин и антракс
3
25
 
16
 
! Отговори
az преди 8 години
До всички тия, с опорните точки отдолу:Антракс е имало винаги - и ще има, докато свят светува. А по времето на соца случаите бяха много повече, отколкото сега. Друг въпрос е, че оповестяването беше много специален случай и се правеше всичко възможно да се премълчи диагнозата. Сега технологиите са много по-различни, а и броят на хората, които сами си произвеждат и колят за да ядат е несравнимо по-малък, отколкото преди 20-30 г.
2
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След закриване на ТКЗС през 1992 г. липсва държавен контрол и лесно ще стигне до моловете в София и ресторантите в Бургас особено ако е по-евтино.
1
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само това ни липсваше.