Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини

Купувайте вакуумирани продукти по БДС, съветват експерти
21 мар 2016 14:52,
128
Сирене ли? 60% от него на пазара – с растителни мазнини
Снимка: архив, Bulphoto

Над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите, без обаче за момента да посочат конкретни имена.

Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен.

От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът.

От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен.

Как да разпознаваме подобни продукти: По цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.

Масирани проверки на БАБХ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Националната агенция за приходите започнаха в мандрите преди две седмици.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви пред bTV, че в някои мандри има открити нарушения. Имената на нарушителите обаче ще бъдат обявени в края на месеца, след като приключи проверката.

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че имат готовност да се самосезират и да започнат разследване след доклада на министерството.

Същевременно животновъди организират протест пред МЗХ в четвъртък. Млекопроизводителите са недоволни от ниската изкупна цена на суровината, която е около 50-60 ст. за литър, и смятат, че сред млекопреработвателите вероятно има картел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
Варна преди 8 години
До king_for_a_day0 .Да ти кажа че баничката дето гледа крави никога няма да си развали Бизнеса като се излага с вода с мас или каквото и да е да си опропастява Бизнеса..Защото закупчиците се знаят и втори път никой няма да си купи млякото от нея .Крависе гледат не от баби А от млади хора дето да бягат след кравите и да ринат и да доят и да ги хранят .Баби крави не гледат .
69
0
 
2
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Анонимен да ти кажа че кило кашкавал се прави от не по малко от 6 литра краве мляко А кило сирене от не по малко от 4 литра краве мляко. Зависи от сезона дали е зимно мляко или пролетно насочеността е различна според сезона при една и съща крава разбирам че пролетно мляко ти трябва 5_6 литра и за кило кашкавал 7- 8 литра .Всичко зависи кога си взел млякото дали зимата когато са хранени със сух фураж и млякото е гъсто и пълно маслено или пролетта когато минават на зелена паша по малка е маслото
68
0
 
3
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Да ти кажа че шофьора отдавна е заклал 5 - те крави на майка си примерно .Но като тръгне сутрин първо минава през чешмата налива 150 литра вода и тръгва да изкупува .Но накрая отчита и тази вода за мляко от тези 5 крави .Нищо че кравите отдавна са заклани но продължава да се отчита млякото им .На 5 тона мляко в цистерната не можеш да разбереш ще има 150 литра вода от крави дето ги няма ..Ти като заколиш кравите си отчитащ ли ги някъде .Не нали .А какво пречи на шофьора да прави далавери .
67
0
 
2
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
Варна, това е защото сме нация от дребни мошеници, вече ги написах. Бабичката ще долее, точно колкото да мине пред закупчика, после той донади и накрая производителят преди да го налее в кутийка.Но и ние сами сме си виновни. Като гледаме 0.1% масленост и си мислим, че е здравословно. Истината е, че обезмаслените продукти не са по-здравословни от пълномаслените, понякога дори напротив. От нас като потребители зависи и пазарът. Обаче, пазарът е такъв, защото се търси просто възможно най-евтиното.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варна те мандраджиите явно правят сиренето и кашкавала по твоята тецепта, затова ядем ***. За 1kg. сирене са нужни 6л. мляко, за 1kg.кашкавал поне 9-10л.
65
0
 
9
 
! Отговори
Бат Гошо преди 8 години
Много често когато сме на вилата,жена ми купува прясно мляко от краваря за по 1 лев на литър и го заквасва сама,става много вкусно,осоляваме го и го изяждаме меко за 2-3дни.Наистина за кило меко сирене 4 литра мляко са достатъчни,но за твърдо-ферментирало сирене трябват около 5 литра,и кашкавал прави жената, 6-7 литра се сваряват заедно с една лъжица лимонтузу и 5-6 лъжици морска сол,става невероятен деликатес,едва изчакваме да се изцеди и го започваме.
64
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 8 години
До 66Това не е вярно, имам приятели от всички съседни страни и специално сърбите и румънците казват,че всичко им е ментак и ще си купували от тук,а аз им казах,че и тук е същото и те все пак си купиха,не искали от техните магазини.Гърците обаче си вярват на техните стоки и купували от тук защото е евтино!
63
2
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До ДаолаХубаво сирене е маджаров вакумирано по БСД, сиренето направено от пълномаслено мляко трябва да е мазно. Въобще както са казали от асоциацията - вакумирано сирене по БДС. На маджаров е малко по-скъпо, мисля, че могат да оптимизират разходите си и да смъкнат цените без това да влияе на качеството, но е много добро.
62
1
 
4
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Кои бабички ще сложат в млякото вода след като закупчика с камиончето слага първо масломераи тогава взема .А забравихте че камиона първо минава през чешмата и изкупува след това 500 литра мляко но отчита 550 литра .Тогава фирмата плаща 550 литра мляко като парите за 500 литра мляко отиват за кравароте а парите за 50 - те литра отиват в джоба на шофьора дето ходи да изкупува млякото ..Да ти кажа ли шофьора отдавна е заклал 3 -те крави но продължава да отчита млякото им .Кой знае .Никой нал
61
1
 
3
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
Просто искам да ви кажа да не залитате в крайности. Истината е по средата. Наистина пием некачествено мляко и ядем подобие на сирене, но пък и не можете да очаквате килограм истинско сирене за 3.60, както някой беше написал долу.В момента има малки производители, които продават наистина хубави продукти, които дори са по-евтини от масовите (сирене за 7-8 лв, кашкавал 11-12, мляко 1.50-2.0). Затова - търсете малките магазинчета, които продават директно от производител.
60
1
 
3
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
Ако един дядо от село дойде сутрин пред блока ви и от багажника на жигулата ви продава истинско мляко по 1.50 лв за литър, това "справедлива" цена ли е от ваша и негова гледна точка?По-евтино и несравнимо по-качествено е от купеното. За сметка на това, не са му платени данъците, няма опаковка, санитарен контрол, не е трайно.Привидно и дядото има полза, защото го продава 3 пъти по-скъпо, отколкото на изкупвачите. Обаче... нали изгорил бензин и си е загубил половин ден за 30 продадени литра?
59
1
 
2
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Ами БГН я сметни за кашкавала .Ако 35 литра мляко за кило сирене то реципрочно за кашкавала става 47 литра за коли кашкавал по 0,40 лв за литър мляко става точно 18 ,80 лв за кило кашкавал .Те ни взеха за будали щото кило кашкавал се прави от 6 литра мляко А кило сирене от 4 литра мляко и като сложа изварата вътре в сиренето яж извара на цената на сиренето .
58
2
 
2
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
Казвате, че за килограм сирене били необходими Х литра мляко. Но нали се сещате, че сме нация от дребни хитреци и колкото изкупвачите са нагли, толкова и бабичките се изучиха да сипват вода в млякото, преди да го продадат? Затова вече са необходими 1.5*Х или 2*Х л. мляко за направа на кг сирене.Освен това, пропускате , че това мляко трябва да се транспортира, обработи, пакетира, складира, отново транспортира, да му се плати ДДС и т.н. и т.н. преди да започнем да си говорим за печалби.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как стана така, че сиренето и кашкавалът са по-скъпи от телешкото месо?
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кога ще се крият и защитават производители ? Пишете марки и фирми, ясно и точно ! Нали са нарушили закона и тровят народа.
55
1
 
11
 
! Отговори
BGN преди 8 години
Че то млякото по-евтино от растителнте мазнини ! Млякото 40 стотинки, пък сиренето 14лв. 35 литра мляко ли са нужни за кило сирене ????
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спасението със сиренето и колбасите е в Румъния и Сърбия. Там хранителните продукти не са ментета и имат вкус.Цените са почти като у нас и дори по-евтини.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека обяснят как при изкупна цена 50 ст. на млякото сиренето е 10-15 лв. , а кашкавала 15-20 лв. При тези цени който няма пари ще яде нещо като сирене .
52
0
 
3
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Най маслено мляко от една и съща крава се дава през зимата ,когато яде сух фураж и пасе сухи листа храст клони и т.н.А пролетта е с най ниска масленост защото се спира сухият фураж и добитъка минава на зелена трева и паша .И заради това млякото като обем е повече защото водата е повече в зелената трева . .Но точно тогава масленоста му пада .Ама зиме лете изкупната цена е една нищо че зимата яде готова храна и скъп сух фураж .Било бали люцерна или сухо А пролетта сама се храни кравата на полето
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каквото е без БДС,такова е и със БДС