112 "забива" заради малка памет, сигналите – на листче

Пишат на хартия, необходими са 8-10 мин. за приемане на обаждане
Обновена: 14 апр 2016 11:37 | 8 апр 2016 08:52,
33
112 "забива" заради малка памет, сигналите – на листче
Снимка: Булфото, архив

Вместо да улесни хората в нужда, спешният телефон 112 им създава допълнителни затруднения, алармираха медици пред "Труд".

Причината е, че системата не се поддържа и често забива заради малката памет, в която се съхраняват записите. На операторите се налага да пишат на хартия и след това да четат записките си на Спешната помощ, на пожарната или на полицията.

При ръчна обработка са необходими 8-10 минути за приемане на сигнал, а обажданията не могат да бъдат локализирани.

От май 2015 г. системата се поддържа с доброволен труд от IT специалисти на МВР. Причината е, че ведомството на Румяна Бъчварова няма пари да сключи договор с фирмата, която е спечелила обществена поръчка за 3,9 млн. лв.

"Оператори на 112 без медицинско образование снемат анамнези, правят грешки с локализацията на случаите и не могат да преценят дали пациентът не е агресивен", коментира председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

"Вместо на адрес във Варна линейка се оказа на улица със същото име, но в София", разказа д-р Мая Рашева, шеф на Спешната помощ в морския град.

За подобни проблеми разказаха и медици от София, Пловдив, Русе и Бургас.

Депутатът от БСП Георги Гьоков пък разказа, че негов познат бил питан от оператор на 112 "от кой Гоце Делчев" се обажда - от града, от квартал или от улицата.

Вместо да търсят решение на проблема, от вътрешното министерство съобщават, че ще изградят изцяло нова система за спешни повиквания.

"Предстои да се създаде междуведомствена работна група, която да направи концепция за системата", обеща зам.-министър Красимир Ципов.

По първоначален план системата трябваше да заработи до края на септември 2008 г., но това не се случи. Забавянето беше порицано от Брюксел, който заплаши България със съд.

В края на 2008 г. телефон 112 беше пуснат (струваше около 34 млн. лева) с ударни темпове и с много компромиси по отношение на софтуера.

"Контракс" АД изгради цялата система (инфраструктура, хардуеър, контролни центрове, обучения ) срещу близо 27 млн. лева, а софтуерът е разработен и доставен като пакет от Сименс, и именно той не работи", обяви пред Dnes.bg Йордан Йорданов, мажоритарен собственик на една от най-големите IT фирми в компютърния бранш у нас "Контракс" АД.

"Софтуерът е сложен и не може да се разработи току-така. Контракс никога не е поддържал този софтуер, той е поддържан от представители на Сименс за България, а МВР не е сключил договор за поддръжка с тях", уточни Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
27 милиона софтуер, 6 милиона сграда и без план за в бъдещето....любопитно ми е в договора за поддръжка за 4 милиона което е 333 333 лева на месец, какво се включва?
25
0
 
3
 
! Отговори
! преди 8 години
Емел Етем, която е човек на Доган, даде голяма сума държавни пари за смотана система. Въпиюща корупция, както винаги!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 34 милиона лева можеха да наемат 68 стенографи професионалисти и да им плащат по 1000 лева на месец за ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ НАПРЕД. :))))))))Така и така записват разговорите на хартия...
23
0
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Хаха... вие живеете в най-жaлката държава на планетата.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно, пак ще спечелят Контракс и пак нищо няма да свършат и след 2-3 години пат и т.н. Това е "БИЗНЕС" :)За 27 000 000 можеха да наемат Мicrosoft или Apple да им напише софтуера.
21
1
 
11
 
! Отговори
azzz преди 8 години
Това е то ПЪЛНИ ***!!! Кой назначава оператори без минимално поне мед.образование?! И тия *** ще преценяват кой сигнал е спешен????И как така няма поддръжка на софтуера,а?Като са толкова *** да си върнат старите телефони на бърза помощ, полиция , пожарна и тогава поне човек знае къде се е обадил , а не *** да му задават *** въпроси !!!
20
0
 
8
 
! Отговори
boby преди 8 години
Хубава работа, ама българска...
19
3
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
zeus, не ме разсмивай, моля те!
18
2
 
35
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Един сторидж с 96 терабайта памет излиза към 12 хиляди лева, оправданието, че няма памет е направо смешно!
17
1
 
23
 
! Отговори
ГЕРБ е върха! преди 8 години
Софтуер за 27 милиона... добра сделка. Някой политик е гушнал чисти 5-10 милиончета "комисионна'. ГЕРБ ли бяха на власт тогава? Да..... ясно.
16
0
 
20
 
! Отговори
Затвора ви зове преди 8 години
Ами да се разследват всички замесени в този гениален план - фирмата, която го е изградила, политиците и държавните служители, които са одобрили проекта и изпълнението. Време е да се ходи по затворите. Ако не стане цивилизовано, народът наистина ще изпуши и ще стане патаклама и то невиждана.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 16,Страшно добре функционираха, направо ум да зайде....
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Софтуер за 27 милиона. Боже мили. Че да бяха хванали някой немски или английски концерн нямаше да платят толкова.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До наблюдател, Тц, не съм съгласен. Паметта му е непокътната. Като бял лист. Опа забравих за Винету.
12
4
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Веднага се сещам откъде ще се намерят необходимите 3-9 милиона лева.Министър Москов да се откаже от и.диотската си идея да се взимат пръстови отпечатъци. Така ще се икономисат над 10 милиона лева.Много по-важен е спешния телефон от пръстовите отпечатъци. Защото, ако го няма спешния телефон скоро няма да има от кого да взимате пръстови отпечатъци ... ако ме разбирате накъде бия ! :)
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искат 3,9 млн лева за да решат проблемите с паметта?Или проблемите не са само с липсата на памет, или някой е твърде лаком!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
във всеки областен град трябва да има централа на 112, не може от Сливен да те разберат за адреса в централата в Бургас,това е откачена работа.Всичко е да се спестят пари за персонал и техника,ама няма полза,напротив-още повече проблеми.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е най-смешното оправдание, което съм чул... Забивало щото нямало памет!Дали 34 млн лева, ама нямат няколко хиляди да сложат още памет?!
8
3
 
9
 
! Отговори
xax преди 8 години
Цялата администрация и от там целия народ страда точно заради такива проблеми- липса на пари за техника,най-вече добри софтуерни и хардуерни решения. И това става именно защото все се търси най-евтина поръчка,за да не се мрънка после по форумите, че еди-кво-си струвало няколко милиона. Не знам колко сте запознати с IT-сектора, но пълни глупости понякога струват над милион, не системи за спешна помощ, покриващи цяла държава. Докато парите се пестят от софтуер,нищо няма да стане,кво e-правителство
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7 ,Само да Ви напомня, че паметта не е софтуер а хардуер.