Възраждането на Бузлуджа – кауза за туризма

Проект за 2,5 млн. лeва дава живот на монумента
27 май 2016 12:14,
55
Възраждането на Бузлуджа – кауза за туризма
Снимка: архив Bulphoto

България трябва да се гордее с паметника на Бузлуджа, като инженерно съоръжение. Сградата е много атрактивна и трябва да се използва този ресурс. Бузлуджа е възможност да се създаде една от най-успешните туристически дестинации в България. Нужни са около 2,5 млн. лева, ако конструкцията е в добро състояние.

Това обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR архитект Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа". Тя е съставила проект за опазване на сградата и превръщането й в атрактивна дестинация.

"Необходими са покрив и остъкление, моето предложение включва и асансьор. Трябват 100 хил. лева за архитектурна експертиза. Бузлуджа е в задоволително състояние, но трябва да се укрепи", посочи тя.

Иванова подчерта, че каузата й се бори срещу политизирането, тъй като за повечето хора сградата е символ на една идеология. Архитектът апелира Бузлуджа да се възприема като исторически обект, а не като политически.

"Паметникът на Бузлуджа привлича туристи от цял свят. Надявам се, че България научи своя урок с Мавзолея, който беше взривен. Трябва да има градивно мислене за бъдещето. Нека бъдем прагматични и хората, които ходят там, да не си взимат части от конструкцията", призова гостът в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Дора Иванова обясни още, че регионът около Бузлуджа е изключително жив, а Шипка е само на 12 км., като призова да не се гледа по субективен начин на зданието.

"За чужденците това е уникално и е обидно да изглежда по този начин", завърши Дора Иванова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колко много фанатизирани фенове на ИД идеологията има тук не е истинадобро, лошо, това е някакво културно наследство, в Германия Аушвиц още седи, а е изтрепал повече хора отколкото комунистите у нас. Музеи на терора има из цяла Европа. Като го унищожиш, няма да го заличиш.
18
4
 
0
 
! Отговори
есперкт преди 7 години
Боцко иска 300 хиляди за пенсионерския му отбор, сега пък тези 2.5 милиона за това.. Само масови разстрели ще спасят държавата.
17
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Казали го хората -*** народ ,слаба държава.Някои коментари го потвърждават.Но това е сегашната ситуация -простотия до шия.Как да се оправим като точно простотията е на власт и "актуална" в сегашно време.Разрушихме всичко,но ново да съградим нямаме сили,нямаме кадри,нямаме интелектуален потенциал,да не говори за управниците ни.Това е положението другари и другарки!!!!!!
16
2
 
6
 
! Отговори
TPE3BEH преди 7 години
Хора с идеи за възтановяването на този паметник на глупостта има много.Въпроса е дали ще се намерят хора с пари, които биха ги инвестирали там...Само времето ще покаже.
15
6
 
16
 
! Отговори
циника преди 7 години
хаах, разбираема е злобата на разни хорица. Комунистите са строили на невъзможни места, където и човешки крак е трудно да стъпи, докато сегашните широкорекламирани псевдодемократични ценности превърнаха цивилизовани места - градове и села в лунни пейзажи:))).
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо сградата не е дадена на концесия? Добра въртолетна площадка!
13
4
 
8
 
! Отговори
Бакъра преди 7 години
а дано, чужденците биха плащали доста според мен да видя що е то социализъма в картинки. Даже не трябва да се оправя изцяло, а само да се обезопаси. Видът му е доста сюреалистичен и се припоркива с представите за наследството на социализма.Добре че е на високо и на баира, щото Бакърджиев не може да го докопа, щото сега щяхме за 2.5 милиона да извозваме строителни отпадъци.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На връх Хаджи Димитър би трябвало да паметник на Хаджи Димитър
11
8
 
17
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Тази соц иди0тия може да се превърне в много успешен туристически комплекс Например извънземен хотел със светлинни ефекти, декори и персонала облечен като в Междузвездни Войни, холограми на прелитащи космически кораби и увеселителен парк с атракциони и 3Д ефекти. И над всичко това ще свети червената петолъчка и фигура на другаря Ленин със светлинен ЧУК и СЪРП в двете ръце как побеждава злия галактически империализъм
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тази страна, на власт е глупоста!
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имам изтребител , ще го ремонтирам много бързо ... само с един бутон ;) Напълно безплатно :)
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗЛЪЖЕТЕ НЕЩО ЕС И ТЕ ДА ПЛАТЯТ ИЛИ ПЛАТЕТЕ ВИЕ!!! :DКОЙТО ИМА ИНТЕРЕС ДА ПЛАТИ!ВЪПРОСА Е ДА НЕ СЕ ОЩАЖЕ ПА, ЧЕ СМЕ ГО ПЛАТИЛИ НИЕ НАРОДА :D
7
14
 
13
 
! Отговори
В Москва съм преди 7 години
Тази чиния стърчи като паметниик на комунистическата простотия и символизира разрухата от времето на соца.Не я пипайте, нека си стои така, да виждат следващите поколения колко "хубаво" е било при камунизъма и цоцализъма
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не виждам какъв им е проблема на повечето противници на идеята за рестраврация. Така или иначе ще махнат петолъчката и комунистическите лозунги, а самата сграда ще се превърне в атракция. Тя дори в сегашното си състояние докарва сумати туристи.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо да му измислят едно българско име и тогава да го възраждат. Какво означава Бузлуджа?
4
4
 
16
 
! Отговори
:)) преди 7 години
Първи номер, след 20 години някой разбраха, че това може и пари да носи, ти ще си от 2 или 3 вълна. Ще го разбереш след 30-40.
3
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става само с един паметник. На тоя баир няма нищо друго. Не става за ски, няма минерална вода, далече е от всичко, няма природа, само гол баир. Кой ще тръгне да пътува от София, Пловдив или Варна, примерно, за да види някаква купчина бетон?!?!
2
5
 
18
 
! Отговори
циника преди 7 години
1, много неща няма да разбереш. Със същите аргументи като твоите всякакви ретроградни умове са се чудели що за глупост е да се кръстосват моретата за лудо или пък да се харчат пари за да се лети в космоса. Така е, правят се и неща, които за вас ес.нафите изглеждат нелогични, ненужни и непрактични.
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добра идея