Скритата Баба Стана: Дом на 16 души в горите над Троянския манастир

Жителите на Баба Стана не искат да се разчуват - и вероятно си има причина
Обновена: 15 юни 2018 09:31 | 15 юни 2018 09:15,
25
Скритата Баба Стана: Дом на 16 души в горите над Троянския манастир
Снимка: 24 часа

Небезизвестен е Троянският манастир и село Орешак, до който се намира той. Но колко са тези, дето знаят, че само на 1800 метра от центъра на селото, нагоре в планината се е сгушила живописната махала Баба Стана?

За нея малко е писано - жителите й така искат, и то напълно основателно. До селото се стига по малък път, скрит между дърветата. Изглежда като алея в парк, а пътуването не е кратко.

За селото няма много информация и неслучайно. Името на местността дала вдовицата Стана. Заселила се там по турско време, за да спаси 12-те си деца от гибел. След години нейни потомци пък слезли в по-ниското и с хора от съседни махали създали селото на грънчарите и дърворезбарите - Орешак.

60-те къщи в Баба Стана, разхвърляни по склона, са като на длан. Всички са в старовремски стил - автентични и по-нови. Стройнали са се досущ като за филмов декор. Усещането за нереалност се подсилва от липсата на хора и животни - не се мяркат никъде.

В началото на XX век тук са живеели над 600 души. Днес постоянните жители са едва 16, пише "24часа". Няма дувари между къщите - от прага нагазват направо в кадифената зеленина на поляните. И звънци нямат - викат под прозореца и им отварят.

Стара каменна чешма, също тъй каменен кладенец, наричан по тези места геран, и скипрен малък храм бележат центъра на махалата. Църковните двери са широко отворени, а вътре пред красиво изографисания иконостас грижлива ръка е оставила свещи и кибрит.

Местните държат църквата отворена през цялата година. Фелдшера Милко бди над селото за всеки новодошъл.

Разказът му започва с обяснение за параклиса "Животоносный источник", изграден с негово дарение и помощта на още 14 балканджии през 2007 г.

"Макар и да не съм много религиозен, това е делото на живота ми - построих го абсолютно безвъзмездно", горд е от стореното Милко. Името на храма дошло от близостта му до най-големия извор в махалата.

"Това Богоугодно дело нямаше да бъде възможно без Джон и Клеър Бризби - те осигуриха средствата", допълва Шотеков.

Известният лондонски адвокат и кралски юридически съветник Джон Бризби е най-таченият жител на махалата - земя на предците му. За българския му корен Милко Шотеков може да говори с часове, тъй като е най-довереният му човек тук.

Бризби давал финансите, а фелдшерът вършел цялата работа. "Джон е внук на доскоро забравения наш националреволюционер, дипломат, бизнесмен и филантроп Константин Хаджикалчев, завършил Робърт колеж в Цариград, който владеел 14 езика - личен приятел на ген. Скобелев и Макгахан. Неговият баща хаджи Калчо Дренски пък бил най-големият благодетел на училището в Баба Стана, основано през 1861 г.", разказва Милко.

62-годишният съветник на английската кралица направил ремонт на историческата сграда и тя сега е превърната във великолепен музей. Събрал над 2000 документи и книги за историята на страната ни, част от които се съхраняват в преобразената училищна сграда. Всяко лято деца от Ловеч, Тетевен, Велико Търново, Варна и София изпълват ремонтираното училище с гълчава. А талантливи ученици от страната изучават тънкостите на иконописта.

Почти всички сгради - частни и обществени, в Баба Стана са възродени от Бризби. Родовите му корени личат навсякъде. Дори в стария кладенец до новия храм, който бил съграден от дядото Константин и възстановен от внука Джон.

И традицията на всеки 24 май да се дават награди на отличили се ученици се продължава в наши дни. Пред плевня от преплетени пръти е изградена открита сцена. В края на всяка учебна година деца от троянската община си получават дипломите на нея. 

В този оазис на българщината извън вредностите на цивилизования XXI век често пристигат много известни и преуспели люде, предпазливо разкрива Шотеков.

Голяма част от иконите в параклиса са дарени от тях. Дава пример с племенницата на Иван Евстатиев Гешов, която решила да кръсти тук тримата си внука, а кръстник им станал генералният директор на Швейцарската национална банка - неговата майка също била българка.

Чест гост тук е и сър Доналд, най-старият лорд и председател на Камарата на лордовете на Англия - баща на Клеър Бризби. Кметът на Хонконг и собственик на най-голямата банка в Китай също е гостувал в планинския рай.

Обичайно хората тук са дълголетници - най-старата жителка е навъртяла 95 лета. Преди години това място се прочу със столетника социалист бай Иван Марешки, който до края на живота си не се раздели с любимия си "Москвич". Шотеков твърди, че гените на тукашните са такива - доживяват до дълбока старост.

Сред възрастните обаче има и младо семейство. Станко Панталеев се е установил със съпругата си тук. През зимата бори преспите с джипа си и така проправя пъртини и за другите. Стегнал е бащината си къща и казва, че Баба Стана е най-хубавото място на света.

"Искам да запазя автентичния дух и архитектура - новото строителство да е само в стар стил. Писах докъде ли не с молба махалата да получи статут на защитен разерват, ама никой не обръща внимание. Ако не се направи нещо, ще се съсипе всичко", с тъга изрича Милко Шотеков, пазителят на приказката, наречена Баба Стана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го омажат като Боженците.Там е чалго мутро барок. И непрекъснати строежи. И намусени продавачки. Една я питах за чешма, продаваше на сергия, каза че няма, а се оказа ,че чешмата е зад гърба и. На един метър зад зида.
16
2
 
3
 
! Отговори
Шивача преди 5 години
Пак съм горд с българското. Пишете повече, търсете истинското наше господа и госпожице журналисти!
15
3
 
1
 
! Отговори
Ую преди 5 години
Има хотел там, с един не особено любезен хотелиер, той е за всичко...няма лошо, само дето след вечерята тичахме до бърза помощ, че се...от разкритите мудомашно приготвени!
14
2
 
1
 
! Отговори
SILANCE преди 5 години
До Анонимен Как не са нацвъкали мястото с палати и чалгарници? Друго не са построили властопритежателите,пардон,...само наричащи се у правляващи.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много примамливо звучи всичко, пожелах да посетя това чудо. Преди години ходихме до х. Амбарица и след това през билото - до Добрила. Чудесна природа, изумителна.На "работилата по материала" препоръчвам да започне да пише грамотно - да съгласува по род (още в първото изречение), да членува правилно, да не употребява небългарски литери...
12
5
 
41
 
! Отговори
...тъжно... преди 5 години
Така и трябва. Колкото по-малко се знае, толкова по-добре! Истината е, че тези местенца трябва да си останат само за просветени.Пример - Седемте рилски езера. Допреди 10-15 години бяха трудно достъпни, единствено за силно мотивирани хора. Сега, откакто има лифт, кьораво и сакато са там. Това не е лошо. Лошото са фасовете, барбекютата, пишман-риболовците, фасовете, АТВ-тата и неспирния екот на чалга.Колкото по-малко неподходящи хора ходят, толкова по-добре.
11
7
 
11
 
! Отговори
Do 10 преди 5 години
До 123Не, няма...за съжаление.
10
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 5 години
Бе има надежда още малка някаква...
9
4
 
55
 
! Отговори
Бармалей преди 5 години
Дошло е време за такива местенца да не се споменава изобщо и никъде. Кой ги открие случайно - негови са си. И пази тайната. Иначе всичко ще осерем.
8
17
 
12
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Лишила е децата от възможности за качествено образование и кариерно развитие - момчетата са имали реална възможност да получат длъжности в армията и администрацията по програмата девширме, момичетата да правят кариера в културните институции на империята хареми.
7
2
 
55
 
! Отговори
Вальо преди 5 години
Ходил съм там 2 пъти и е истински рай! Природата и архитектурата са уникални! За съжаление и там започнаха да строят хотели, да събират пияници и мушмороци! Някакъв скъперник от Плевен направил хотел там, не се вписва в обстановката, с кофти кухня, гостите му само вдигат гюронтия и замърсяват природата! В името на парите хората съсипаха природата. Сигурен съм, че този кръчмар не си е мръднал пръста за нищо в полза на махалата!!!
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПравославенУчилището е направено на музей, а не храмът! Но който спи като чете, така е. Единственият комунист тук си ти
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕхМного от управляващите ходят там, така че не се притеснявай - всичко е ОК
4
22
 
9
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Храмът на музей направили? Досущ като комунистите. После защо изчезва селото? Викнете свещеник да направи молебен и да се отслужи в него поне една литургия и всичко ще си дойде на мястото. (Не слагайте каруцата пред коня!)Институциите ги забрави! Господ е над тях и преди тях. Ех Милко, Милко...
3
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба Стана е долен расиат! Спасявала си децата от какво? От мирното съжителство ли? Айде стига сте давали поле за изява на такива хора дето клатят етническия мир в България! Иронизирам само
2
3
 
46
 
! Отговори
Васо преди 5 години
Преди години имах приятел фотограф който ми подари няколко снимки от там... това е Рай,казвам го съвсем основателно. Всичко е като пътуване с машина на времето. Запазено и автентично. Нека я бъде България!
1
5
 
51
 
! Отговори
Ех преди 5 години
Милко Милко, добри са ти инициативите, но на кой от управляващите му пука за някаква си българска махала и българи? Най-добре хвани някой от известните чужденци които идват там да се намесят. Тогава нашите ще си счупят краката да угодят. Няма друг начин!