Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна

Да се намали ДДС за храните, поиска експерт
Обновена: 22 сеп 2018 16:05 | 22 сеп 2018 14:00, Петя Славова
236
Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна
Снимка: архив, Булфото

Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си за храна, отколкото го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни продукти. Една от причините, оказва се, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите.

България е една от едва трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.

Още по темата

Най-голямо облекчение за храните и лекарствата има в Малта. ДДС за тях там няма. В Полша също, но не за всички - там освободени от данък са само някои основни храни.

Данъкът, с който облагат храните си в Люксембург - една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени.

Единствените, които нямат намалена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас - 19%.

"Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб", коментира пред Нова тв Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Всяка такава данъчна намеса изражда пазарните пропорции", каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: ДДСхраниЕСЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз на майка ми и баща ми изпращам 180 лева а на брат ми който учи студент по 80 лева месечно, повече не мога да отделя, имам си и аз семейство.
67
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мойто хоби е спортни коли, много ми е скъпо, но какво да се прави - страст! Отделям около 400 хил годишно за мойто хоби.
66
1
 
54
 
! Отговори
ЗаплатаЗаХрана2 преди 5 години
Брачед не сме всички в ИТ индустрията..... някои се мъчим я в болница да работим, я в транспорта, или в туризма, или в индустрията..... Учили сме затова и си разбираме от работата, и държим трудът ни да е оценен. Не съм разглезен да чакам от първия ден голяма заплата за нищо насреща. Но има терминът адекватност на пазарните условия. Единствено ИТ секторът се съобразява с това нещо наречено пазар. Другите сектори е бясна експлоатация от самозабравили се хора, които реват, че нямат кадри...
65
0
 
32
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Това не е важно, че "бърка".. Важното е да се чувства "независим" на днешния ден!
64
0
 
39
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да гледаме другите как живеят и да се мерим по тях и да искаме да ги стигнеме!
63
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм на 27 години и заплатата ми е 3500 лева. Имам две жилища собствени във Варна и Стара Загора, живея във Стара Загора, жилището във Варна го давам под наем, имам нова кола, собсвена без кредит. Заплатата я давам за храна и за екскурзии в чужбина на всеки 6 месеца.
62
5
 
62
 
! Отговори
ЗаплатаЗаХрана преди 5 години
Работя в Пловдив и получавам 1500 лева заплата, на 28 години съм! Нямам кредит, жилището е мое....ок. Не ми се мисли, какво бих правил ако имам и кредит на главата. От тия 1500 лева нетни.. 700 отиват за храна, 400 за сметки+ гориво, поддържам един почти 20 годишен которник, 150 отделям настрана за черни дни и някоя 5-6 дневна отпуска за море, 50 лева за хоби и другите 200 за болни родители Искам да създам семейство и да ми е спокойно...Трябва да работя поне за 3000, че да си го посмиля......
61
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДДС на храните отдавна е под 10% в Румъния. Кога ще ги стигнем румънците?Нинова поиска намаляване ДДС на хляба и се размазаха да я ругаят.
60
7
 
43
 
! Отговори
от Швейцария преди 5 години
Тук при мен магазините работят на отрицателн печалба, една артикул ако го купуват за 100 франка продават го на крайните клиенти за 90 франка. Така е тук на Запад.
59
6
 
53
 
! Отговори
от Германия преди 5 години
Тук в Германия в западна Европа къдто аз живея магазините работят без печалба за да могат хората да купуват евтино и цените са по-ниски от България а заплатите са по 4 хил евро!
58
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВ европейските магазини пчалбата от даден продукт е фиксирана на 10 %.Никъде в европейските магаизни не е фиксирана печалбата. Печалбата не може да се фиксира. А западните търговци продават на българите стоки второ качество с надценка 200% и българите купуват и се кланят на европекйците как там всичко било фиксирано без печалба работели фирмите и търговците, само да живее добре народа на запад, ами заминавайте да им слугивате, вече 3 милиона им слугуват на фискирана 10% печалба...
57
0
 
47
 
! Отговори
Haffen die Wahrheit преди 5 години
Само споменавам - работя в чуждестранна фирма, плаща много добре, но всички колеги с малки деца или новородени се изнасят с цялото си семейство в централата в чужбина.
56
5
 
46
 
! Отговори
Управляващ преди 5 години
Хората ясно казаха, че харесват герб и ги е страх да рискуват с промяна, за да не стане по-зле. ----За да не стане по зле? Значи сега при ГЕРБ е зле? И на хората им харесва да е зле, и нека да е зле, да не стане по-зле. Много обичам такива хора!
55
14
 
36
 
! Отговори
месара преди 5 години
Хората ясно казаха, че харесват герб и ги е страх да рискуват с промяна, за да не стане по-зле. Така че такива статии не ги плашат, те са свикнали да живеят по този начин и не искат нищо по-добро.
54
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то 30г е така,значи може и още.Никой не ни е виновен
53
1
 
48
 
! Отговори
Ало преди 5 години
БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАВАТАРИ, НАЛИ СЕ ПИШЕТЕ ЕВРОФИЛИ И АМЕРИКАНОФИЛИ И НАРОДОФИЛИ И НЕЗНАМ КАКВИ СИ ФИЛИ, ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕТОТ САЩ ИЛИ НЯКОЙ ПО-ДОБЪР, КЪДЕТО ДАНЪКЪТ ЗА ХРАНА Е 8 ПРОЦЕНТА. В НЯКОИ СТРАНИ Е ПО-НИСЪК, НО НАЛИ ВСЕ САЩ ВИ Е НА КЛЮНЧЕТАТА, ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ СТЕ ГОРДИ И ТВЪРДИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА САЩ. НАПРАВЕТЕ ДДС ЗА ХРАНИТЕ 8 ПРОЦЕНТА.СЪЩО МОЖЕТЕ ДА СУБСИДИРАТЕ ХРАНИТЕ КАКТО Е В САЩ.
52
3
 
62
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Протестът беше миналата седмица, щом не дойдохте, сега няма да мрънкате.
51
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 75Имаш ли конкретни данни, защото в магазина, в който работех аз, когато бях още в гимназията, някой неща бяха на печалба от 7-8% (основно цигари и алкохол), но други бяха на по 40+ процента (млека и хляб, където имаха сделки с производитлеите и продаваха само и единствено в техните магазини).
50
3
 
40
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Какво е това заглавие. Ние българите не сме ли европейци?!
49
1
 
64
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
Свинска държава с най високите цени на хранителните стоки- държава на мафията.