54 прасета убити в село Жернов заради чумата

50 лева премия ще се дава на ловците за убито диво прасе
10

54 прасета са евтанизирани в село Жернов, където е едно от огнищата на чумата в Северна България, стана ясно след спешна среща при министъра на земеделието с представители на Агеницята по хранитe, МВР и областни управители от застрашените региони.

Още по темата
За да се спре разпространението на заразата се въвежда стриктен контрол на влизащите и излизащи превозни средства в карантинната зона, за да не се допусне изнасяне на заразено месо.

Санитарните власти ще посетят всяка къща и стопанство в издирване на домашни прасета, отглеждани за лични нужди, които не се регистрирани от стопаните.

По 50 лева премия ще се дава на ловците за убито диво прасе от зоната на заразата, от което са взети и изпратени проби за изследване.

"Всеки влязал в двора, където е установено това заболяване, става потенциален преносител в съседния двор. Много бързо се разпространява заболяването, а икономическите щети, ако то навлезе в индустриални предприятия, ще са огромни", заяви министърът на земеделието Десислава Танева.

Доктор Дамян Илиев - директор на БАБХ, обясни, че под надзор е подложен целия район около тези огнища или близо 10 километрова зона. Той коментира, че един от големите проблеми на африканската чума е разпространението ѝ чрез опаковки и остатъци от храна.

Може да се очаква на местата, където са били болните животни, вирусът да се запази още 3-4 месеца и да се разпространи, допълни той.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 11 месеца
Миналата година година унищожаваха овце и крави ,тая прасета ! Геноцидът над България по поръчка на ЕС продължава !!!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И така са много бракониерите , а сега им направиха оправдание.
За легалните ловци само въоръжени разходки, защото няколко тарикати избиват всичко наред целогодишно.
8
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 11 месеца
Спокойно. Щом Иван още не да го евтаназирани, значи опасност няма.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Избийте всички живо накрая... Тоа панаир го гледахме вече.
6
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 11 месеца
а колко дават за убит уж ветеринар да *** на държавна служба
5
1
 
1
 
! Отговори
дедо преди 11 месеца
боико се занимава с футбола.тои е по важен за следващите избори да няма безредици, а хората ,Кучета ги яли.М А Ф И Я .вътрешният министър си го каза
4
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 11 месеца
всеки си тълкува законите както му е удобно ,дойде ли ти такъв убии го .това е ДЪ РЖАВНА МАФИ Я
3
0
 
4
 
! Отговори
Юрист преди 11 месеца
При такива ситуации на хората следва да се заплатят причинени вреди и пропуснати ползи, т.е. Цената на свинете и всички доходи, които биха дали за обичайната или очаквана продължителност на живота си според здравословното състояние. Въпросът ми е: хванали ли са неграмотните управляващи калкулаторите или цакат последните оцеляли български земеделци с жълти стотинки?

Гербаджиите да вземат да създадат нещо в рамките на жалкото си съществуване, вместо да се подиграват с труда на честните хора.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айде гербавите крадци пак почнаха да избиват добитъка на хората, за да ги прокудят от земята им, и да освободят територия за настаняване на мигранти
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А прacетaта на позитано 20 кога