Декември идва със студено време, ще има ли сняг за Коледа?

Най-високите температури за месеца ще са до 17 градуса
7
Декември идва със студено време, ще има ли сняг за Коледа?
Снимка: БГНЕС

Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 12° и минус 7°, а най-високите между 12° и 17°, според месечната прогноза на НИМХ.

Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8° до минус 3°.

Месецът ще започне със сравнително студено време. През първите дни вероятността за валежи е малка. Към 3-4 декември температурите ще се повишат, ще има значителна облачност и валежи, главно в Южна и Западна България. През втората половина от първото десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Повишена вероятност за валежи има към 6-7 декември и в края на десетдневието, съобщи Нова тв.

Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка.

Около средата на второто десетдневие вероятността за валежи е отсносително по-малка, а температурите ще са относително по-високи. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи и понижение на температурите се очакват около 16-17 и 20 декември.

През третото десетдневие има тенденция за бавно понижение на температурите, така че да станат по-близки до обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 23-25 декември и към края на десетдневието, когато не е изключено в североизточните райони, Предбалкана и високите полета отново дъждът да преминава в сняг.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Дзън Дзън Дзън преди 3 месеца
Ковида е Тук!
5
3
 
4
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 3 месеца
Дядо мраз е светския дядо. Да живее светската държава.
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дядо Мраз ще празнувам, дядо Коледа не го знам. Путин ще донесе сняг от Сибир от ЕС само вируси дойдоха и пияни туристи алкаши.
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Windy
2
0
 
7
 
! Отговори
БиТи Витник преди 3 месеца
Точно пък през декември ?
Каква изненада !
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам за сняг ама глад ще има нови 300 хил безработни