АФП: 5 неща за България - изчезващи, русофили, с езически корени

Агенцията определни 5 неща, които трябва да знаете за страната ни
4 апр 2021 18:15,
194
АФП: 5 неща за България - изчезващи, русофили, с езически корени
Снимка: БГНЕС

След масовите протести срещу корупцията миналото лято, днес българите се отправят към урните, за да изберат нов парламент. Информирайки по този начин за предстоящия изборен ден, Агенция Франс Прес определи пет неща, които трябва да знаете за страната ни. Ето кои са те, така, както ги вижда агенцията, цитирана от БГНЕС.

Изчезваща държава

България има незавидната чест да има едно от най-бързо намаляващите населения в света. По време на падането на комунизма имаше почти 9 милиона жители, но до 2019 г. те намаляха до едва 6,95 милиона поради емиграция, ниска раждаемост и висока смъртност. Продължителността на живота е една от най-ниските в Европейския съюз - 74,5 години. Липсата на достатъчна работна сила, особено поради непрекъснатото изтичане на мозъци в лицето на образовани професионалисти, е сериозна пречка за икономическия растеж.

Ендемична корупция

България е най-слабо оценената държава от ЕС според Индекса за възприемане на корупцията, съставен от неправителствената организация "Transparency International". Според оценка, публикувана от МВФ, на сивата икономика се падат малко под 30% от икономическата активност. Подкупът е ендемичен в много области на обществения живот като медицина, образование, полиция и медии. Разочарованието на българите от повсеместната корупция се засилва от честите доказателства за пищния живот, воден от политическия елит. Апартаменти, придобити на безценица, вили, построени с еврофондове, и привилегиите за олигарси са в ярък контраст с положението на повечето българи, които имат средна месечна заплата от само 750 евро, наполовина на средната за ЕС. А пенсиите след облагане с данъци от едва 250 евро показват, че възрастните хора също се борят да свържат двата края.

Русофилия

В исторически план българите са здраво свързани с Русия, а не със Запада. Според проучване на изследователския институт "Pew" 73% от българите имат положителна нагласа към Русия. Религиозните и езикови връзки - и в двете страни има предимно славянски и православни християни - се засилиха през 1878 г., когато Москва изигра решаваща роля за освобождението на България от османско владичество. Двете страни също имаха близки отношения, когато България беше част от комунистическия източен блок заедно със Съветския съюз. Днес 11% от БВП са зависими от руските инвестиции, според Центъра за изследване на демокрацията в София. Друга културна връзка е общото използване на кирилицата, за която България твърди, че е създадена на нейна почва. Северна Македония също претендира, че е родното място на славянската азбука и двете страни отбелязват празника й на 24 май.

Мюсюлманско малцинство

Около 13% от българите принадлежат към мюсюлманското малцинство, което е преживяло опит за насилствена асимилация при комунистическия режим. Общността включва етнически турци, помаци (българи, приели исляма под османско владичество) и ромско население. Политическата партия, създадена да представлява техните интереси, Движението за права и свободи (ДПС), често играе ролята на "променящ играта" между по-големите партии след изборите. ДПС е независима от съседна Турция и вместо това се застъпва за по-тесни връзки с Русия, също като голяма част от българската политическа класа.

Езически корени

Българският фестивален календар включва много следи от предхристиянското езическо минало. Един пример е традицията на "кукерите", които дефилират в ръчно изработени чудовищни костюми, за да прогонят враждебните зимни духове в края на сезона.

Други примери, преплетени със съвременни религиозни дати, включват танц в кръг в ледени води на Богоявление (ледено хоро) и "нестинари", които танцуват в гореща жарава на празника на свети Константин и Елена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
7
 
! Отговори
Охлюв преди 3 години
АФП-манипулатори, точно на място! Браво, много добре го каза!Значи и те като нас имат да решават някакъв вътрешнополит. въпрос и почват да плюят някои от ***. Хоп! Грешка, ние не сме им колония, че сме и в Европейския Съюз... Ех че се изложихте! А четохте ли днес как на французите са им превели новите лични карти само на английски!? Нема френски език на документите им... !!! Резил голям! Они роптаят яко в момента! Дали не искат да замажат с такива новини как са се овъртели!?
140
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"през 1878 г., когато Москва изигра решаваща роля за освобождението на България от османско владичество" - Невърви да кажат Петербург. Асоциативната промивка на мозъци се разваля.
139
6
 
11
 
! Отговори
Kitty преди 3 години
Нека злобеят, то всичко се връща..................дано да им се върне бързо, тъпкано и свръхболезнено................Тия, докато не ни превърнат на напълно унищожена държава като Ирак и Либия, няма да се спрат..............И ще продължават с подкрепата за Борисов..............Единственият ни шанс е трета световна война и Борисов да го застигне съдбата и петното на германофила Борис! Друг изход не виждам!
138
3
 
28
 
! Отговори
АФП-манипулатори преди 3 години
А Франция е най-африканската държава северно от Средиземно море. Бялото население също е изчезващо, както у нас, корупцията на ниво контакт с гражданите е ниска, но пък 10 фамилии държат цялата индустрия. Русофилите са малко, но пък е пълно с комунисти. За мюсюлмани, няма смисъл да се говори даже. За езически обичай нищо не знам.Извод Франция=България, с разлика че имат ядрени ракети
137
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се страхувате от комунизма, нали си отиде преди 30 години?
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е първа икономическа сила.
135
10
 
13
 
! Отговори
от оня сфят преди 3 години
сбогом другари, комунизма бавно н сигурно си заминава
134
5
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Реставрирайте си Нотр дам,която сами запалихте,и не се напъвайте много на изток,че бежанците требе да ручат-иначе ще ви
133
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думата "бистро" е френска, когато руската армия е била в Париж риските войници поръчвали алкохол в кафенетата, но за да не ги види мачалството, че пият подвиквали на келнера 'быстро, быстро' - бързо, бързо, и от тогава французите казват на кафенето "бистро".
132
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можеше, можеше, така както превърма половин Германия, и нито САЩ, нито Англия я спряха, ами се умилкваха на Сталин, какво остава когато Рисия беше победила Наполеон. Но Русия благородно подари Париж на Франция.
131
2
 
12
 
! Отговори
Историк преди 3 години
След победата над Наполеон, руснаци и германци влязоха в Париж. Това е факт.
130
1
 
3
 
! Отговори
ПОНТИОС ПИЛЛАТУС преди 3 години
Руски Воиски не стигат до Париж 1814 и 1815 год. !!Има мноого да четете ! малки деца...РУСКИЯ ЦАР АЛЕКСАНДЪР ПЪРВИ--ПРАЩА РУСКИТЕ ВОИСКИ----ЗА ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ФРЕНСКИЯ МОНАРХИЗЪМ .33 ГОДИНИ СЛЕД ВИЕНА---В 1848 ГОД. ИМА БУМ НА КОМУНИСТИЧЕСКИ И РЕПУБЛИКАНСКИ ИДЕИ В ЦЯЛА ЕВРОПА..АВСТРИИСКАТА ИМПЕРИЯ--СТАВА АВСТРО-УНГАРИЯ...ИМА ЗВЕРСКИ СИЛНИ АНТИ-МОНАРХИЧЕСКИ БУНТОВЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ .И Россий праща армия да потушат бунтовете и да възтановят Принципите на Виенския Конгресс .
129
2
 
26
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Сега гледах новините по ZDF (официалната немска телевизия). 10 секунди за изборите в България, 60 секунди за положението в Миаммар (Бирма) и 180 секунди за Навални. Значи един Навални е 18 пъти по важен за Германия и т.н. ЕС отколкото България. Правете си изводите сами.
128
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АмиТа,какво казваш. Руснаците са били в Париж. Де Гол, дали има руски корени. И колко от френските девочки са родили.
127
13
 
13
 
! Отговори
Жалки сте преди 3 години
Русия беше в Париж, и можеше да остане там и да превърне Франция в Руска губерния. Но благородно то остави на французите.Ако можеше Русия, щеше да превърне Франция в руска губерния, но за късмет на французите не може, не е могла и никога няма да може да я превърне в руска губерния, по-скоро Русия ще се разпадне като се случи със СССР
126
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия влезе в Париж след като французите нахлуха в Русия. И можеше да остане в Париж и да наложи руска власт, и никой нямаше да може да я спре, нито англичаните, нито унгарците, защото Русия ги беше прегазила и тях.
125
8
 
3
 
! Отговори
До 125! преди 3 години
Има! Възраждане - Костадин Костадинов
124
5
 
7
 
! Отговори
Ами преди 3 години
До Жалки руски троловеРуската армия нахлува в Париж след разгрома на Наполеон. И не. Никой не би я оставил да задържи Париж. Нито Британската, нито Австро-унгарската империя. Но е могла да го подпали. За щастие, не го прави, защото руската аристокрация обича Париж
123
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те руснаците не само с Париж, но и с Берлин сглупиха, че го върнаха. Мислеха си, че ще станат приятели със запада, няма да повече студена война, но вече се отрезвиха, а българите още се навеждат със смъкнати *** на западняците, с надеждата да ги приемат за равноправни, но засега вече 30 години са задния двор за слугите.
122
7
 
6
 
! Отговори
Мария Гимбутас преди 3 години
ФРАНЦИЯ И РОССИЯ СА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ И НЕПОКЛАТИМИ АТОМНИ СЪЮЗНИЦИ ОТ НАД 200 ГОДИНИ..ОТ ВИЕНСКИЯ КОНГРЕСС 1815 ГОД. !!ФРАНЦИЯ ОБИЧА ИСКРЕННО РУСНАЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ -- ОБРАТНОТО !ГЪРЦИЯ Е СЪЩО В СЪЮЗА !Този коментар на Агенция Франс Пресс --- е за вас българите , на вас правят Анализис, а не на руснаците !ВИЕ се погледнете, и си направете Авто-Анализа .