Емигрант в Германия дари приживе 1.5 млн. на община Монтана

Кметът Златко Живков: Кирил Маринов беше изключителен родолюбец!
41
Емигрант в Германия дари приживе 1.5 млн. на община Монтана
Кметът Златко Живков. Снимка: БГНЕС, архив

Кметът на Монтана Златко Живков съобщи, че починалият преди няколко дни емигрант в Германия Кирил Маринов (94 г.) е дарил приживе около 1,5 милиона лева на община Монтана.

С тези средства са закупени автобуси и микробуси за детски комплекси, за домове за възрастни хора, за театъра в Монтана, за футболния отбор, изградени са детски и спортни площадки, обновени са храм, детска градина и кметство в родното му село Винище в община Монтана, издигната е часовникова кула във Винище, много деца са отишли на летни и спортни лагери и екскурзии в различни селища на България, плащани са такси за детска градина и т.н.

Последното дарение на Кирил Маринов бе направено през миналата година, когато той преведе на община Монтана 160 000 евро за ремонт на улица "Извора" в областния град, припомни Живков. Кметът заяви : "Той беше един изключителен родолюбец, един човек, съизмерим с великите личности от Възраждането. Историята и времето ще му отреди заслужено място сред най-големите дарители на България".

Кирил Маринов е роден в село Винище през март 1927 година, а през 1948 година емигрира в Германия. В началото работи всякаква работа, а по-късно започва собствен бизнес в град Франкфурт. През последните 30 години посещава няколко пъти България, прави дарения и с голяма любов говори за своята родина, за детството си и младежките години в родното село Винище. На паметника на загиналите в селото поставя плоча с имената на забравените герои на Винище, предаде БТА.

На честване на годишнината от откриването на дневния дом за деца и възрастни с увреждания преди две години Кирил Маринов се обръща от Франкфурт към работещите и настанените в дома с думите: "Останал съм българин и ще остана завинаги. Като говоря с вас текат ми сълзи от обич към България. Аз съм готов да дам повече за тези деца, за България и за Винище".


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поклон до земи!
11
7
 
18
 
! Отговори
сиугрно преди 1 месец
А Боко като ритне камбаната ,ще остави на хората само отрязаните лентички от вълнообразните му магистрали !!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Знае се!Ми стани кмет. И не кради.Сега сигурно ще почне обяснение, как без връзки с мафията няма как да те изберат и ала бала.
9
5
 
15
 
! Отговори
Знае се! преди 1 месец
Добре, много добре е, че има дарители. Но лошото е, че кмет, председател и избрани общински съветници ще откраднат тези пари. С една малка част, в рамките на няколко процента ще сътворят някаква глупост, която да се набива в очите и да оправдае разхода, хвърляйки прах в очите на хората... Всичко би било добре ако кметовете в България не бяха част от най-големите крадци. При това голяма част, толкова, колкото са и крадците измежду министри и други висши чиновници.
8
2
 
14
 
! Отговори
320 хиляди за улица? преди 1 месец
Дано са ремонтирали повече от една улица
7
3
 
47
 
! Отговори
ТАНИТКА преди 1 месец
СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ РАДВАЙТЕ СЕ ЧЕ . ИМА ОЩЕ ТАКИВА БЬЛГАРИ
6
3
 
51
 
! Отговори
Anonimna преди 1 месец
Това се казва истински българин!!!!!!!! Поклон!!! Това означава, че България не е загубена, и че всеки един от нас, трябва да вземе пример от него!
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.RU17.CLUB
4
9
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 1 месец
По - зле. Ако ги изхвърлиш, все има шанс да ги намери някой честен или нуждаещ се човек.
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълнихте ли и вие чекмеджетата?
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да даваш пари на община е все едно да ги изхвърлиш
1
2
 
53
 
! Отговори
Българка преди 1 месец
Има такива ХОРА! Поклон!