Асен Личев: Искам да съборя стената на Алепу, нямам правомощия

Язовирите са пълни до края на годината, увери министърът
3 юни 2021 09:21, Анисия Иванова
28
Асен Личев: Искам да съборя стената на Алепу, нямам правомощия
Снимка: БГНЕС

До края на годината всички, които се водоснабдяват от язовирите за питейни нужди, могат да бъдат спокойни, язовирите са пълни. Това каза Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите, пред БНТ.

Наследих един бюджет със заварени плащания от порядъка на 11 милиона лева и не разполагам с бюджет, който да мога да харча за основните политики на министерството. Първата ми цел, която наистина беше превратаджийска, беше да забраня вноса на отпадъци, коментира още министър Личев.

Оказа се че не мога да го направя, защото правителството не е приело националния план за управление на отпадъците, в който трябваше да бъдат включени ограничения за внос на отпадъци.

В МОСВ ежедневно се получава информация по какъв маршрут и през кой пункт се движат товари с отпадъци. На 5-6 инсталации е издадено комплексно разрешително, включващо изгарянето на отпадъци и аз не мога да го отменя, допълни Личев.

Аз ще се опитам поне да стартирам националната приоритетна рамка за периода 2021-2027, включваща основния проблем със защитените зони, допълни министърът. Той обясни, че правомощията му предвиждат да може да се ревизират сключените договори и да се освободи ресурс.

Още по темата

Относно замърсяването на въздуха екоминистърът обясни, че санкцията от 2010 г. е за системно превишаване на стойностите на фини прахови частици.

В момента България трябва да подготви позиция до съда с възможно най-добра защита, за да се опитаме или да снемем санкцията, или да я минимизираме. 13 общини вече са покрили критериите за незамърсяване на територията си с фини прахови частици. До 8 юли трябва да изпратим нашата позиция до съда на Европейския съвет, каза министърът.

Той коментира и въпроса за спорния строеж в местността Алепу.

Много искам подпорната стена да се събори, но нямам такива правомощия. Мога да издам заповед за защитена местност Алепу, което би спомогнало за издаването на разрешение за събаряне. Моето лично мнение е, че това не е подпорна стена, категоричен е Личев и допълни, че всичко е в ръцете на ДНСК.

Министърът коментира и замърсяване с арсен на водата в три монтански села.

Този въпрос не може да се реши току-така, защото тази вода е отишла и в язовир Монтана във вид на утайка, смята Личев. Според него единствената полза от тази вода е, че два частни ВЕЦ-а произвеждат електроенергия.


28
Още от Страната
Сигнал от Helpbook: Строител затвори с бариера общински път в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До За 5А за да дойде някой събори твоята къща какви правомощия му трябват?
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За няма и месец напълни язонирите. Браво на таквизи министри
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя май се взема много на сериозно!Пионка!
8
7
 
15
 
! Отговори
Think преди 2 седмици
Кви са тез министри дето ги сложи тоя Радев, бе? Никой нищо не може. Този това не може. Онзи другия никой не го взима сериозно, не ходят да се срещат с него, той само си бръщолеви. Другия проверявал назначение от него шеф на НАП дали си бил продал фирмата заради последващата ревизия.Назначил проверка...Чакали резултати... Ква проверка то тва се проверява за 10 мин. Кога я е продал - датата и кога е ревизията - датата. Само Рашков прави нещо... И то е, че сутрин с кафето пие коняк, на обяд-водка
7
7
 
7
 
! Отговори
Този може преди 2 седмици
Да събори само някой курник. И какви оравомощия иска като ще е от ден до пладне министър?
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нямал правомощия?Ами да си взема чантата и да си оди у тях си!Работата е че не може нищо да направи на ония с парите-Мафията!Семейство 7ма,деца,внуци и т.н!Пък Бойю обеща пържоли !
5
9
 
13
 
! Отговори
За 5 преди 2 седмици
Ами ако тоя няма правомощия кой има?Чистачката от министерството ли?
4
7
 
8
 
! Отговори
pl преди 2 седмици
До Анонименкъде е написал,че няма желание бе ***. човека няма правомощия. Не четеш ли ?
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоз и той почна с оправданията и бягане от работа!
2
7
 
15
 
! Отговори
Смях преди 2 седмици
Ами като нищо не можеш за какво си министър? Като не можеш, подавай си оставката и да идва някой който може.
1
7
 
16
 
! Отговори
Цялата статия преди 2 седмици
Нашият министър вика: "Аз искам, ама нямам желание, щот съм 2 месеца тука", тоест новина няма, статията е едно голямо нищо.