Напускащите България медици с "рецепта" за спасяване на здравеопазването ни

Експерти препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%
Обновена: 19 юни 2021 20:30 | 19 юни 2021 20:30, Петя Славова
149

Между 250-300 лекари напускат страната ни всяка година, а в същото време липсва целенасочена политика за превенция на заболеваемостта. За това предупреждават експерти и препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%, за да се подобри системата на здравеопазването, предава Bulgaria ON AIR.

Иван е пенсионер и разчита на синовете си за покупката на лекарствата, които трябва да си купува ежемесечно с доплащане.

Още по темата

"Имам един куп лекарства - за глава, за крака, за всичко. Някои от тях си доплащам. Трябва да благодаря по-скоро, ако по една или друга причина трябва да доплащам, на момчетата. Имам двама синове", споделя мъжът.

Болниците, следващото звено по веригата, също биха се възползвали от бъдещите инвестиции в здравеопазването. Те се надяват държавата да помогне за укрепване на инфраструктурата и за преодоляване на недостига на персонал в здравните заведения.

"Едно от нещата, които трябва да се направят, е точно инвестиране в здравеопазването. Ние имаме належаща нужда, нашата болница като специализирана такава, от инвестиция в капиталови разходи, т.е строеж. За съжаление, по европрограмите такива няма", коментира д-р Бисер Начев – завеждащ отделение по онкологична хирургия.

Увеличаване на инвестициите в здравеопазването до 10% от БВП е "рецептата" за подобряване на здравния сектор у нас, смятат експертите. Едно от предложенията е повече инвестиции в превенцията.


"Да се стабилизира динамиката на работната сила. Имаме все по-малко лекари и медицински сестри, на доста висока възраст, и за съжаление не се разпределят добре в страната, което значи, че голяма част от българското население няма достъп до адекватни медицински грижи. Това трябва да бъде коригирано много бързо", заяви Руслана Тончева – съпредседател на здравния комитет на Американската камара.

Друга мярка е да се пристъпи към изцяло дигитално здравеопазване.

"Цялостно, а не на парче. Да има пътна карта за пациента, история на заболеваемостта на пациента. Финансирането е изключително важно и трябва да се подобри. Средните нива в ЕС около 10% от БВП и ние в нашия доклад предлагаме алтернативни варианти, които показват как да стане това", каза още Тончева.

Докладът е представен пред Министерството на здравеопазването и Българския фармацевтичен съюз, предстои неговото обсъждане.


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНещо не си разбрал. Негативните коментари не са срещу напускащите, а срещу завършващите медицина заминаващи веднага след дипломираните си. На всеки 10 заминали държавата губи по около 1 млн. за образованието им. Тези пари могат да се пренасочат към претоварените останали тук медицински специалисти.
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук няколко завистливи злобари си потрошиха зъбите и си скъсаха езизите да плюят по напускащите! Слепи глупци! Не са ви криви те, а ония, които продадоха държавата и заставиха всички нас да водим живот на улични ***. Всеки кадърен ще си намери пътя. И той е навън. Тук ще останат на боко калинките и *** електорат. Злобейте по спасяващите се. Но това няма да ви помогне.
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напускащите България медици въобще не ги вълнува вече българското здравеопазване. Което е нормално.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЛекарТе да си върнат парите от образованието! Заминалите никога няма да се върнат, да има за останалите поне. Прочети коментара на Майка и ще видиш, че тези студенти и не планират да остават тук.
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Майка Те заминават в Германия по схемата от десет години. Каква детска градина те е патила?
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лицемерие май Не, няма да ги поощря ако е за сметка на други хора. Да ви завижда някой, че сте се уредили от корупционна схема!
126
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Докато не се реформира здравната система, няма да искат да остават тука . И да ги задължим да работят 2,3 или 5 години, после пак ще заминат , поне тези които са кадърни и конкурентноспособни. За това трябва да се помисли. Условия на труд, възможности за специализация. Това е основното, а парите са само бонус.
125
1
 
3
 
! Отговори
Майка преди 1 месец
За моето дете нямаше място в детската ясла, нито в детската градина, няма място и в държавно училище, как се оправям аз си знам, но ще направя всичко възможно то да напусне тази държава и да уреди живота си в чужбина. С моите данъци учат вашите деца, моето дете отсега е изгонено и отритнато. Способно е, печели конкурси, има стотици първи места, но не принадлежи на държава, която го отритва и го лишава от права.
124
1
 
3
 
! Отговори
Лицемерие май преди 1 месец
Нападки или просто завист? Вашите деца ако си намерят работа в чужбина няма ли да ги поощрите? Всички хиляди бг студенти в чужбина не мечтаят ли да останат там и след дипломирането си?
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е само семестриална такса . Наем, издръжка, учебници, атласи, слушалки, курсове, обучения платени.... 6 години.
122
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това беше причината да направят платено обучението в Щатите, беше станало много демократично според тях. Моето поколение милениълите бе възпитано, че светът му е длъжен. Родителите на тези тъкмо завършилите заминаващи имат огромна вина. Как може да внушиш на детето си, че е толкова умно и специално,че е наред да краде от бедната си родна държава!
121
5
 
2
 
! Отговори
До майката на замина преди 1 месец
Изгладували били образованието му. Ако си мислиш, че една семестриална такса покрива скъпото обучение, да го беше пратила на запад да учи и години да връща кредита. А той си хванал шапката и заминал, без да внася стотинка за плащане на твоята пенсия. И пак не ми казвай, че си се осигурявала, защото с мизерните ти вноски трябва да получаваш в най-добрия случай стотина лева пенсия.
120
0
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Трябва коренно реформиране на здравната система в България. В тоя си вид е вредна и за лекари, и за пациенти. Ние знаем как може да стане, но политиците не се интересуват от нашия опит. Това е големият проблем.
119
2
 
2
 
! Отговори
До 119 преди 1 месец
Изобщо не е същото, математиката май сериозно ти куца. Останалите тук няма да плащат нищо, с парите на заминалите могат да им се дигнат заплатите. За всеки заминал един останал може да си купи апартамент. В момента се влиза медицина с 3, защо да ме интересува да го стимулирам да остава в България.
118
3
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Няма проблем, ще си го платим. Дайте сметката, моля!!!. Тук получавам за 1 месец двугодишната ми заплата в бг. А пък вие помислете кой остава в бг вас да лекува, това е важният въпрос. Фокусирайте се над това.
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом са толкова кадърни и им плащат толкова добре да вземат да си върнат парите за образованието на най-бедната държава в ЕС. Струват луди пари на държавата и нямат ден стаж в България. Проблемът с напускащите лекари беше решен като увеличиха бройката за прием. Те пак си заминават и ние губим още повече пари. За справка желаещи за инженери няма.
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, направете го платено обучението. Да вземат студентски заем и да си плащат. Пак ще заминат! Още една причина да не останат тук. Ще си изплатят разходите за 5-6 години ако работят в Европа, САЩ, Канада....Ако останат в България и цял живот няма да им стигне да си го изплатят. Така че още повече ще стимулирате емиграцията на лекарите.
115
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Другарки и другари, комунизмът умря! Това случайно ако не сте разбрали, да го знаете. Проблемът не е дали и колко трябва да плащат студентите. Добре, да речем си плащат за да се изучат. И после какво? За какво са си плащали? За едно голямо нищо! За да живуркат с комунистически заплати, затова ли да си плащат? Ма разбира се че ще бягат! Ще бягат там, където ще ги оценят и където ще имат добри доходи за своята професия, както и условия за работа, каквито тук нямат!
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светът е отворен , ние сме в европейския съюз. Всеки може да работи там, където му харесва. Лекарите, които са поработили в чужбина биха могли да се върнат и да приложат знанията си и уменията си в България. За целта трябва да имат някакъв приличен стандарт. А не да са обречени на мизерни съществуване и гладна смърт когато се пенсионират. Това е.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как, такива са условията. Крайно време е да спрат субсидиите за обучението на лекари- като искат да учат- да плащат по пазарни цени и като почнат работа да им се плаща добавка към заплатата като компенсация