"Автомагистрали": Пред колапс сме, сметките са блокирани

Спряна е работата по АМ "Хемус", работниците са в отпуск
28 юни 2021 14:48, Анисия Иванова
112
"Автомагистрали": Пред колапс сме, сметките са блокирани
Снимка: БГНЕС

Държавното дружество Автомагистрали ЕАД е поставено в невъзможност да извършва редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и суровини, което ще блокира дейността ни. С писмо N910040 от 10.06.2021 г. министър Виолета Комитова блокира банковите сметки на дружеството във всички търговски банки.

Това действие вече оказва негативни последствия в работата на “Автомагистрали” ЕАД и дружеството е заплашено от принудително спиране на дейността, в това число и временно спиране на изграждането на АМ „Хемус“ и разпускане в принудителен отпуск на голям брой служители, в разгара на строителния сезон, съобщиха от дружеството.

Още по темата

Съществува сериозна опасност да бъде прекъснато електрозахранването в обекти и бази за поддръжка, както и прекратяване доставките на горива. Натрупват се неодобрени заявки за годишни технически прегледи, за планови ремонти на техниката за зимното поддържане и текущи аварии и проблеми. Това може да е причина за неизпълнение на възложените задания относно текущия ремонт и поддръжка, обезпечаване на пътнотранспортни проишествия, въвеждане на временна организация и безопасност на движението при най-натоварените автомагистрали в страната, което, от своя страна ще доведе освен до санкции и до финансови загуби на дружеството от нереализирана печалба.

В резултат на продължителна писмена комуникация с МРРБ принципалът на „Автомагистрали“ ЕАД - министър Комитова, на 25 юни 2021 (петък), с поредно писмо до търговските банки ги моли да не допускат разплащания над определения от нея лимит от 10 000 лв. на седмица. Сумата обаче е крайно недостатъчна за оперативната работа на дружеството и то да функционира нормално.

С тези и други подобни действия или бездействия на практика се блокира дейността по изграждането на АМ „Хемус“ и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да доведе до хаос и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура, а също и за икономиката на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
21
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До Да ни е честито ! Да колабира! Да се изкарат на светло всички тъмни, мръсни сделки на ББ. Да се потърси сметка за некачествените магистрали, след няма и година вече има проблеми по тях, като зейнали дупки или пропадане. Да ги питат защо отсечката Пловдив-Ст.Загора стоя толкоз време не ремонтирана, събираха се глоби, и, което е по-важно, станаха една камара катастрофи. Не може да се остави това, 12 г безотговорно управление и да няма наказани. По-сринато от това което ГЕРБ остави няма накъде!!
70
20
 
14
 
! Отговори
Да ни е честито ! преди 2 години
След малко цялата държава ще колабира под зеления юмрук на фигуранта Радев !
69
0
 
10
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
Като цяло си прав, но в България има и другата крайност. Всички търгове по които участваме са международни. Как по дяволите унгарските ни конкуренти плащат 2000 евро заплата, а нашите 1500 лева?
68
3
 
4
 
! Отговори
До долу преди 2 години
Е ама как няма поддръжка от 30 г. Не беше ли от 12?
67
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата да се задейства и да разследва министър Комитова за умишлено нанесени щети на държавата.
66
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поддръжка?? Хемус прилича на треторазряден селски път!Вечно е в ремонт,а става все по-зле!Цялата е в бабуни и кръпки,табелите не са сменяни от 30 години,масово са потънали в ръжда,да не говорим каква руска рулетка е шофирането вечер или в дъжд или мъгла.Колко години ще тормозите още хората с неспиращите и некачествени ремонти???Безобразие и срамота!
65
11
 
15
 
! Отговори
Герб активист преди 2 години
И дано не окошарят Боко до края на годината, че не можем да му смогнем с цигарите и вазелина в Централен Софийски...
64
13
 
34
 
! Отговори
Герб активист преди 2 години
На бас, че ако сложат Боко начело на Швейцария, пътищата им ще станат африкански! Без значение колко плащат и колко са им застраховките...
63
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътищата в България трябва ад се построят от чужди фирми. Това е очевидно. Взема се заем и след 5-6 години всички пътища ще бъдат оправени. Като не я умееш една работа и пари да ти дават, няма как да я свършиш.
62
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братле, не си добре с главата да твърдиш, че румънските пътища били ужасни.... 1992 наистина бяха дроб, сега са мноооого напред с материала...
61
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71 За 15 години мът между България и Западна Европа само 2 пъти съм минавал през Румъния и .... пътищата им бяха УЖАСНИ. По-ужасни от прословутия път от Сръбската граница до София. Не знам за какво си дават парите, но ако е за това - мерси. А иначе, те са някъде 20 милиона, което означава, че между 3 и 4 пъти повече народ плаща за едни и същи пътища.
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ли е фирмата на мафията?
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63 "Или хайде Швейцарските за 72 лева годишна винетка?" Хохохохохо. Пробвай да разбереш от какво се финансират пътищата в Швейцария. Виж колко са застраховките на колите им и така нататък. Най-ми е забавно някой, който си няма идея как се финансират пътища да обяснява колко малко струва винетката: да те светна: винетките финансират около 1/9 от общото финансиране на пътното строителство и поддръжка. Отваряш НАФ и четеш.
58
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма да строят, да връщат парите. Друг ще я построи.
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам опит с изкарването на хрантутници и шуро-баджанаци от отдел за разработка на софтуер в частна компания. Пъро се правят че всичко им е наред и са големи професионалисти. После се опитват да държат фирмата в заложник, че ако някой им държи сметка, ще саботират работата дружно. После пеят в глас "Ами ние си работихме перфектно, а новият шеф тръгна да клати лодката и затова е провалът."
56
3
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
Автомагистрали да осъди държавата.. ахахахахха, държавата да се самоосъди..аахаххахах.
55
11
 
31
 
! Отговори
ОТ СВИНАРНИКА преди 2 години
Кофти номера няма за чекмеджето .Тиквениците без келепир.ЛОШО.
54
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не може ли пътища като в Румъния за 56 лева винетката? Или хайде Швейцарските за 72 лева годишна винетка? Щото тук за 96 лева какво получаваме? В колапс били мизерниците, от 1 месец им спрели парите и вече край...
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да бе "Кое им е хубавото на пътищата в Пакистан. Главното шосе което го свързва с Иран не навсякъде има асфалт, а там където има е като междуселски път." Нищо, но българина много обича да говори неща, за които не знае нищо, ей така, за хиперболата. Директно е свързано с факта, че не умее да цени това, което има.
52
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко трябва да си увреден в сивото вещество, да си мислиш, че трябва да продължи строенето на магистрала, която вече е платена, от където ще се точат пари, ще има хиляди хрантутници, които ще строят некачествено, за да може народа да се трепе после и да правят ремонт на новата магистрала, за да източат още толкова?