При 900 души в АПИ, отговарящи за тол системата, поддръжката е дадена на частна фирма

Министър Комитова: Ще проверяваме валидно ли е разрешителното за строеж на "Златен век"
Обновена: 16 юни 2021 08:18 | 16 юни 2021 08:07, Анисия Иванова
146
При 900 души в АПИ, отговарящи за тол системата, поддръжката е дадена на частна фирма
Снимка: БГНЕС

В началото на следващата седмица се очакват резултатите от проверката на тол системата, като в момента се разглеждат всички налични документи, за да се установим колко пари са платени за изграждането и кога тя ще се изплати, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова коментира, че идеята на тол системата е да генерира повече средства, които да се влагат в разширението и поддръжката на пътната мрежа.

"Около 900 човека  работят в Агенция "Пътна инфраструктура" по тол системата, купена е и техника. В същото време по договор за пет години е наета външна фирма за поддръжка, която получава не малко средства всеки месец", посочи Комитова.

Още по темата

"Проведох среща с фирма „Капш“, която изгради и поддържа системата. Искаме да проверим точно колко пари сме инвестирали и колко средства са генерирани от работата ѝ за една година, защото трябва да е ясно за колко време ще се изплати. Отговорът на фирмата бе, че това зависи от таксите, които се събират от тежкотоварния трафик и от дължината на мрежата, върху която е разпростряна“, посочи министър Комитова.

В момента тол системата обхваща 3100 км републикански пътища и магистрали, а според фирмата, тя трябва да се разположи върху 18 000 км, за да бъде ефективна. "Ние скоро не предвиждаме обхват от 18 000 км, което означава, че  скоро няма да изплатим тол системата. Затова трябва видим документите - колко пари са вложени, колко са постъпленията, за да  разберем кога ще се изплати", коментира арх. Комитова.

След проверката на Националната агенция по приходите ще стане ясно дали може да се върнат авансовите суми, които „Автомагистрали“ е изплатило на различни фирми по договори, коментира още Комитова. Очаква се проверката да продължи няколко месеца, защото става въпрос за много фирми и документи.

"Имаме около 50 фирми, които са получавали по 50-100 млн. лв. авансово. Този, който е раздал авансите, е предприел някакъв огромен инвестиционен риск, защото може да се случват непредвидени неща, докато дойде време да строим - фирмата може да фалира, да се случат извънредни обстоятелства, епидемии, бедствия, коментира арх. Комитова.

Тя напомни, че само преди седмица е установено извършването на незаконно строителство от фирма, която има договор за доставка на строителни материали за участък 6 на АМ „Хемус“, което строителство ще започне след години. „На мястото на проверката в един царевичак бе струпана много техника. Казаха, че е частен паркинг. Но това е част от магистралата, защото в учебниците по геодезия пише къде минава и къде „Хемус“ пресича главния път Велико Търново- Русе. Там няма издадено разрешително за строеж, а има само един подробен устройствен план, по който се работи от 2015 г. и е приключен февруари т.г. Тепърва ще има отчуждаване на имоти, одобряване на технически проект и издаване на разрешително“, обясни регионалният министър.

Министър Виолета Комитова съобщи още, че заедно с юристи се проверява валидно ли е разрешителното за строеж на „Златен век“.


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
3
 
! Отговори
Строител преди 1 месец
Какво чакаш, ма , мис.ирко? Уволнявай всичките 900 човека ! Знаеш ли колко иконимия ще направиш ! Браво на теб ! Виждаме как скоро ще караме колите си по калдаръм ! Е, талант се иска за това ! Като твоя !
113
2
 
5
 
! Отговори
Магистрала преди 1 месец
Проверката ще траела месеци...Я камилата , я камиларя....Но иначе да се вдига шум против предишните управници. Бацето също вдигаше пушилка , но тези надскочиха себе си . Така де предизборно.
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова ли Винетка направи винетките по 90 лева
111
0
 
2
 
! Отговори
ГРОБ преди 1 месец
Гроб-бате
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
900 души на държавна заплата, а частна фирма ще им върши работата.
109
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Анонимен-118,защо си мислиш,че тиквата,щеше да ги довърши,отсечка по отсечка,не се равнява на магистрала,или с ремонта на ремонта,пътища не се строят,в Германия,има пътища от времето на Хитлер,не са мръднали,а ти сега наричаш,тази госпожа ,кикимора,защото разкри,всичките кирливи ризи на тиквата,относно" евтиното и качествено",строителство на маг.отсечки и пътища.
108
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радвайте й се на глупостите на тая кикимора, защото тя в прав текст ви казва, че магистралите и другите пътища строени в монета никога няма да бъдат завършени!
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До komitataА защо сме изостанала?
106
1
 
3
 
! Отговори
komitata преди 1 месец
Няма случайни неща -най-лесно се вземат пари от частната фирма ,докато от държавната е малко по видимо,Автомагистралите същата боза -някои усвояват едни пари които може и да не върнат защото в планетта н а маймуните е либерете.Никой н еказва и за огромната администрация най-голямата в ЕС а сме най-бедната и изостанала
105
2
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 месец
Не виждам смисъл от ТОЛ системата .Ще ви кажа защо .900 човека в АПИ на заплата и още 100 частни фирми с договори за подръжка .Сметнете заплати и договори - моето мнение е че ще трябва Бюджета да доплаща за ТОЛ системата , като взима пари от здраве и пенсии .
104
2
 
7
 
! Отговори
кръпел преди 1 месец
негодници
103
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЧебурашкаВзимам "заплатка" от повече от 12 години и същата никога не е зависела по основание и размер от правителство, президент, премиер или която и да е държавна институция. Не знам кой е Пригожин, явно това е от необходимите знания на един герботрол, които ви преподават, докато ви правят брифинг относно актуалните опорки. Вероятно на тези срещички Севда пуши нервно, изтезават се вуду кукли на Радев, всичко това под зоркия премрежен подглед на портрета, изобразяващ Тошовата охрана.
102
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
И Н0В0Т0 ПРАВИТЕЛСТВ0 ДА УДЪРЖАВИ ЕРП-ТАТА.-НАЙ ПЕЧЕЛИВШИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ.-А ДА ДАДЕ ВЛАК0ВЕТЕ НА ЧАСТНА ФИРМА ДА ВИДИМЕ ДАЛИ НЯК0Й ЩЕ ГИ ВЗЕМЕ-ЩЕ БЯГАТ КАТ0 ДЯВ0Л 0Т ТАМЯН.-
101
5
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
ЧУВАТЕ ЛИ Я КАКВ0 ИСКА ТАЯ?-Т0Л СИСТЕМАТА ДА РЕГЕНЕРИРА П0ВЕЧЕ СРЕДСТВА.-Е КАК???????????????????????????????????????????????-0СВЕН ДА МАНИПУЛИРАТ КАМЕРИТЕ И ВМЕСТ0 110 ДА 0ТЧИТА НА 90 НАРУШЕНИЕ.-ГРУБА ГРЕШКА ЧЕ СЕ ДАВА НА ЧАСТНИК.
100
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гербаджийската схема с "наши фирми". Същото правят и с държавното поделение за транспортни войски- възлагат им задачата да речем за изграждане на тунел, поръчката се дава на "наша фирма", а фактурата отива за заверяване в държавното поделение.
99
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичките тия 900 души, които отговарят за ТОЛ системата имат ли елементарна компютърна грамотност? Като нямат, трябва да се плаща на фирма, а те да бъдат пенсионирани!!!!
98
8
 
24
 
! Отговори
До герботроловете преди 1 месец
Неуважаеми герботролове, много живо ме интересува един конкретен въпрос. Паднаха ли ви заплатките, откакто вожда не е вожд?
97
0
 
25
 
! Отговори
440 000 ЧИНОВНИЦИ преди 1 месец
ХРАНТУТНИЦИ ОСНОВНО В СОФЕТО ! - АЗ НЕ ЗНАМ КАК СМЕ ЖИВИ ОЩЕ
96
3
 
14
 
! Отговори
отгоре надолу... преди 1 месец
вкарване в панделата. да се изгради един лагер. и като се започне с шопарите борисов и костов, надолу по веригита им, през свините бивши министри, та до най-дребните облажили се активисти. и ви гарантирам едни поне 50 години просперитет на българия.
95
0
 
22
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Не само в АПИ,е това,в нашия град,частна фирма охранява военни обекти,нима няма войници,за охраната,че е дадена на частна фирма,това е така,защото управителя на частната фирма е пенсионер-полковник ,от армията,а 12 войника са достатъчни да охраняват обектите 24 часа,за какво им плащат на войниците по 1500лева заплата,като няма да охраняват военни обекти.