По морето: Работниците повече от туристите

Слънчев бряг се пълни през уикендите от българи
15 юли 2021 19:05, Петя Славова
86
По морето: Работниците повече от туристите
Снимка: БГНЕС

В разгара на сезона положението в морските ни курорти е драматично. Хотелиери и ресторантьори са в истерия и твърдят, че са изправени пред фалит, съобщава "Монитор".

"Нали виждате какво е положението - обслужващият персонал е повече от туристите", лаконично обобщават от бранша. Това твърдение може и да е пресилено, но въпреки това красноречиво описва ситуацията в морските курорти в средата на юли.

Още по темата

Сезонът върви една идея по-добре от миналото лято, но въпреки това положението пак си е плачевно. Повечето хотели и къщи за гости по Южното Черноморие са празни, а тези, които са имали щастието да посрещнат гости, работят в 30 до 50% от капацитета си.

Контингент

В момента в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг почиват туристи предимно от Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Израел. Германци, англичани и скандинавци няма, а присъствието на руснаците е символично. "Знаете, че заради повишената заболеваемост в Москва от коронавирус идването на руснаци у нас стана много трудно. Преди затягането на мерките действително кацнаха няколко чартъра, но това не са класическите туристи с резервации в хотели. Тези хора си имат тук собствени ваканционни жилища и си отсядат в тях, затова и не са типичната категория туристи", обясняват хотелиери. Повечето от братушките, които са успели да дойдат, имат имоти в Поморие, Равда и Свети Влас. Много от тях обаче възнамеряват да си тръгнат по-рано от планираното.

Планове

"Руснаците, които притежават у нас ваканционни апартаменти, обикновено идват тук със семействата си и прекарват цялото лято. Но сега нямат тази възможност. Защото се получава така - дошъл един член от семейството, за да подготви имота, да го почисти и освежи, а останалите членове на фамилията е трябвало да пристигнат след седмица-две например. Обаче те сега не могат да дойдат и плановете на цялото семейство се объркват тотално. Този, който е дошъл първи, си казва: Какво да правя тук сам, след като семейството ми не може да дойде, и съвсем логично си заминава", разясняват хотелиери.

Разочарование

Надеждите на бранша, че този сезон ще е по-силен от миналата година, се изпариха тотално след последните рестрикции и наредбата за зониране на държавите. Слънчев бряг се оживява само през уикендите, когато тук за кратка почивка пристигат предимно българи. Последната събота и неделя обаче курортът бе тотално празен, а пясъчните ивици опустяха въпреки слънчевото време. Хотелиери обясниха това с изборите. "Обикновено в събота и неделя плажовете са пълни, идват хора от областта, а и от вътрешността на страната за уикенда. Но тази седмица всичко беше тотал-щета заради изборите. Просто уикенд туристите не дойдоха. Но и никой не разчита на тях. Шепа туристи за два дни в седмицата не могат да спасят сезона", оплакват се от бранша.

Надежди

Цените на нощувките в повечето курорти са свалени поне с 20-30% в сравнение със сезон 2019, но и това не помага за привличането на туристи. "Никой вече не се наема да каже колко туристи се очакват и откъде. Всичко се мени не с дни, а с часове. Едно е ясно - в разгара на сезона хотелите ни са празни. Надяваме се  всеки момент положението да се промени поне малко към по-добро. Надяваме се и на българите, които традиционно почиват на море в края на юли и през август", коментираха хотелиери и ресторантьори.
Липсата на летовници удари таксиджиите

От липсата на туристи се оплакват и таксиметровите шофьори. В Слънчев бряг дълги колони от жълти коли чакат с часове, а понякога и с дни своите клиенти, но рядко някой ги наема. "Няма туристи, съответно нямаме и клиенти, положението е отчайващо. Туристите, които почиват в момента в Слънчев бряг, са бедни, не могат да си позволят нито бар, нито дискотека, нито такси.  Маршрутът им е от хотела до басейна, плажа и обратно. Хранят се на олинклузива, не смеят да мръднат от там", оплакват се таксиджиите.
Масово търсят къщи и вили за почивка

На фона на празните хотели малките вили и къщи за гости се пукат по шевовете. Българските туристи предпочитат да наемат цяла къща, макар и отдалечена от плажа. Този тип селски вили вървят средно по 25-30 лева на легло, но се отдават не на легло, а на вечер. Една такава къща разполага средно с 10 до 20 легла и се отдава съответно за 250 - 500 лева на вечер. Офертата излиза изгодно само ако туристите са група и броят им не е по-малък от леглата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
kenoworth преди 2 години
Следиш ли въобще цените на тока и водата бе Анонимен, за да твърдиш. че хотелиерите били нагли и вдигали цените.За твое сведение цената на тока за бизнеса е почти 30 ст. киловата дневна и 2-3 ст, по- евтина нощна, водата е над 3 лв кубика,не мисля че отчиташ иинфлацията.
68
4
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 2 години
Дишай пич/ка,омразата ще те погуби.Като не ходиш на море заради "чалгата",боли ли ги ония по курортите за тебе,цакаш себе си и семейството си(ако имаш) само защото имало музика,която я ненавиждаш.Тази година ходих на едно дълго море(седмица) и 2 пъти за уикенда и трите пъти на различни места и никъде не попаднах на тази чалгария,която се опитваш да ни вмениш.Да имаше и такава музика,но тя е музика,както и другите стилове,но да те "ЗАМЕРЯТ" с чалга в днешно време показва само ярост и омраза...
67
2
 
5
 
! Отговори
1212 преди 2 години
Пак смешна платена статия. 80 % от хората, които познавам ще ходят или са ходили на БГ морето. Та питам аз дали са малко туристите или не. Само лъжете хората с платени статийки. Палячовци.
66
0
 
8
 
! Отговори
Смешно преди 2 години
Ако свържем тази статия с предишните, в които пишеше "няма персонал" и приложим правилата на аритметиката, излиза че ако се появят още няколко туристи и/или работници, се получава 0 (нула).Пита се в задачата: На колко години е тъщата на министъра на финансите (Бр. Нушич)
65
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ходя на българско море, защото е чалга на всякъде. Чалга в заведенията през деня, чалга концерти през нощта, чалга на плажа, чалга по улиците. Не го издържам вече. И не, не ходя в Гърция и Турция пак по същата причина. Ако трябва ще пропусна морето тази година, но не мога повече да я дишам тая чалга.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята дилема с бг морето се нарича домашен любимец. С котка съм, голяма и уегнала животинка, възпитана, но животинка. Хотелите, които допускат животни са кът. А като отидете на такъв хотел и ги помолите да не влизат, все едно сте им казали влезте. В ковид затварянето много хора се сдобиха с кученца и те са на същия хал. Единственото решение ни е къща за гости, но те са скъпи за 1 семейство и трябва да ходим компания.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите плажове са изпълнени с фасове. Година ми се от фасовете и отпадъците. Опитват се да ги чистят, факт, но докато няма някой който да глобява никой няма престане да прави чудесния плаж на да помийна яма. Иначе пясъка ни е страхотен, морето е топло и чудно за децата. Но цените се високи за обеднелия българин. А богатия не ще да ходи на чалга концерти и *** оркестри. По черноморието има само 2 места без чалга и от тази година едното е пуснало чалга дискотека.
62
5
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Бях по работа на морето и отидох все пак до плажа. Да ви кажа честно - ще си ида в Гърция със семейството. Не, че са толкова зле нещата по нашето, но във всяко нещо си личи ганьовщината, което ме дразни. А аз съм отишъл да почивам, не на сървайвър.
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглите хотелиери лъжат.Цените на нощувките са поне 20% повишение от миналата година.Сезонът в българия е от средата на юли до края на август, а те от май месец плачат, че не им били пълни хотелите.
60
1
 
13
 
! Отговори
Елена Иванова преди 2 години
Защо лъжете - в Созопол съм в момента, чак на Буджака има няколко свободни места и всички хотелиери и ресторантьори казват, че не са виждали по-силен сезон ?!
59
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Вчера се върнах от Поморие . Абсолютна глупост има си туристи пре предостатъчно и хотелът Сейнт Джордж обслужването беше идеално ! Така че имате много здраве от мен !
58
2
 
11
 
! Отговори
Тони преди 2 години
ахахааахахахе вие луди ли сте, връщам се от Слънчака, буквално няма къде да си сложиш кърпата на плажа, по-силен сезон от този не съм виждал, вечер без резервация абсурд да си намериш място в ресторант
57
1
 
13
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
БРУТАЛЕН ФЕЙК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! В момента съм на южното черноморие - Китен, Несебър Созопол, Приморско всичко е пълно на 100% хотели и стаи за гости са заети до края на септември, толкова хора никога не е имало по черноморието, за хора пишещи подобни статии с откровени и брутални лъжи трябва доживотен затвор
56
7
 
13
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Търция, Гърция, Черна Гора, че и Хърватска сме ги оръшкали вече. Но тази година ще повторя Мамая до Констанца в Румъния. Ей, идея си нямате каква перла е това! Водичката малко по студена ама на тия жеги това си е благодат! Приблизително три пъти по евтино от нашите коптори.
55
4
 
18
 
! Отговори
-10 преди 2 години
Вие слънчака за морски курорт ли го броите?
54
0
 
12
 
! Отговори
-10 преди 2 години
До ОтпускарНе сте могли досега да си почините от терор, и пак там отивате? Мазохисти ли сте?
53
4
 
4
 
! Отговори
-10 преди 2 години
Да, бе, ходи виж има ли свободни хотели и къщи в Букинг.
52
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приморско си е бая по-пълно от миналата година по това време. 2020 беше юли месец бомба паднала, повече от половината затворено и празно. Сега положението е пълно навсякъде, едвам намерих хотелче до южния за 50лв. Нощувка. Иначе на плажа щават яко, картофи 4лв., цаца 4.50лв., кафе 3в1 1.50лв., няма лошо, ама не се научиха, че ден година не храни... затова хората ще продължават да са в Гърция, по-близо, чисто, приятно, подредено, спокойно и накрая по-евтино...
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можем да се конкурираме с Гърция и Испания за туристи . Шансът ни е балнеологичен туризъм. Това е уникален шанс. Трябва маркетинг обаче. И транспорт. Как да иде чужденците в Хисаря и Павел баня. Влакове-то си е срам. Автобуси-няма. Такси-ще ти одерат кожата. Пътища-ужасни. Иначе минерални извори да искаш, луксозни хотели има. НО...
50
3
 
6
 
! Отговори
Читател преди 2 години
До Отпускар За да Ви е спокойно,изберете почивка в Наречен,Хисаря,Велинград!Свети Влас,също е презастроен и шумен курорт с каменисти и малки плажове.