ВиК-Дупница е пред фалит, задълженията почти 2 млн. лв.

Сметките на дружеството са под запор
21 сеп 2022 15:42, Анисия Иванова
12
ВиК-Дупница е пред фалит, задълженията почти 2 млн. лв.
Снимка: БГНЕС, архив

Състоянието на ВиК-Дупница, което обслужва града и 16 села, бе оценено като "пред катастрофа" и пред фалит на среща, свикана от председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов, в която участваха съветници, представители на общинската администрация, експерти.

Задълженията на дружеството вече наближават 2 млн. лева, сметките му са под запор, няма средства да закупи нова техника.

Заради задължения НАП спира 40% от финансовите постъпления на ВиК, запор обяви, че наложи и регионалният оператор "Кюстендилска вода".

Необходими са средства - около 300 хил. лева, за спешно закупуване на нова техника, с която да се отстраняват авариите по 320 километра външна и вътрешноградска ВиК мрежа.

Нарастват и разходите за ток. Дружеството трудно изплаща заплати на администрацията и екипите, за което са необходими около 105 хил. лева месечно, стана ясно на срещата.

Единствено се повишава събираемостта, издадени са и 300 акта за незаконни отклонения по мрежата, водят се дела с абонати длъжници.

На предстоящото заседание на ОбС ще бъде обсъдено финансовото и организационното състояние на ВиК, има и предложение за се прибегне до банков кредит от 1 мил. лева, по който гарант да стане Общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ДупницаВиКфалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокуратурата спи ли че позволява това да се случва? Държаните дружества за това се крадат защото прокуратурата не си върши работата.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефче, секретаркя 800лв., касиеркя 800 лв., счетоводителка 1800 лв., чистачкя 650 лева, 3 инкасаторки 650 лв., 5 работника по 800 лв., 2 багериста по 1500 лв.. Теглиме чертата - 13 бона за заплати. А, да бе, забравихме шефчето, значи 105 бона и сичко е точно.
8
0
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Всички общински, държавни, или държавно-общински фирми са така.Някой да знае такова дружество с печалба? Нека сподели! Това са инструменти за източване - бюджет, субсидии, програми, всичко към джобовете. Лидер в играта е Топлофикация София.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като им видиш бачкаторите, се сещай за работата им.
6
0
 
8
 
! Отговори
ВиК преди 1 година
Дупница се източва от кмета от ГЕРБ и Ивайло Костадинов(Юнион Ивкони).Първата работа на кмета ,още при първия му мандат,беше да сложи човек на Константинов за шеф на ВиК.
5
1
 
5
 
! Отговори
Колко човека преди 1 година
бачкат в тоя ВИК,че 100 бона за заплати ? Или взимат по 5 бона на клапак или са цяла рота работници.
4
2
 
7
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
Абе то цялата държава е пред фалит ,вие за ВиК - Дупница говорите !!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
До Асан преди 1 година
Асане, аз съм са цАнил за работник. Върша това , което се иска от мен. За свършена работа се плаща ! Останалото е работа на началникОт !
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното преди фалита да се рададат бонуси за добре свършения фалит на всеки шеф във ВИК-то, предварително дори и за Коледа и Нова година
1
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Фалит ама заплати 100 бона плащат :)))