Експерт: Дълго ще преодоляваме зависимостта от Русия

Коментар на Антон Иванов
9 яну 2023 13:17, Росен Стойчев
73
Експерт: Дълго ще преодоляваме зависимостта от Русия
Снимка: БГНЕС

Зависимостта от енергийни ресурси от Русия дълго време трябва да се преодолява, тъй като беше допуснато да има твърде голяма зависимост и не може да очакваме тя да отпадне толкова бързо, това каза Антон Иванов от Български енергиен форум в студиото на Нова Нюз.

През 2022 се осигури достатъчно инфраструктурни възможности да се правят доставки от различни от руските петролни и газови източници, въпреки че за тези възможности говорихме много дълги години.

Още по темата


България вече има изградена инфраструктура, въпросът е откъде ще бъдат доставките на газ, посочи той. „Никой не може да каже какъв е газа. И в момента в България се доставя руски газ. Не това точно е проблемът, а в това  дали сме надежден партньор за държавите от ЕС. Очевидно има възможности  да се правят търговски сделки между частни субекти“, посочи Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
от 44 преди 1 година
Може би все още не сте осъзнали, че въпросната "тръба" не е градински маркуч, който пълни бидон, а система в която се поддържа определено високо налягане. Има множество точки в и от които може да вкарваш и изкарваш газ. В тоя смисъл технически никакъв проблем не е България да продаде и количество на Азърбейджан, което да бъде "доставено", колкото и безмислено да звучи. Затова и не е проблем да имаш множество доставчици от различни места едновременно.
30
6
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 1 година
И защо трябва да си зависим точно от някой? Специално при газопреносната мрежа, идеята е да не е собственост на конкретен газ-доставчик. Сключваш договор с някой доставчик, който нагнетява в тръбопровода твоето количество, а от другия край ти теглиш същото. Газпром навремето не даваше Южен поток да се ползва така. Те искаха да са единствен доставчик, въпреки че БГ рябваше да плати БГ-частта по строежа. Имаме огромен късмет, че тези пари не бяха дадени, щото сега...
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо трябваше? Ако не сме зависими от Русия, ще бъдем от някой друг. Нашият проблем с енергоносителите в никакъв случай не е по вина на Русия.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А после как ще преодолееш зависимостта от другия на които си се нахлузил бе папур, затова вземаш най евтиното и не ти пука за никви войни и други простотии.
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами сме си виновни, че се оставихме да ни вкарат в такава зависимост. А руснаците от друга страна си свършиха добре работата с подставени лица, хибридни войни и прочутата българска продажност да ни поставят в такава стуация. Е, сега видяхме за какво става дума и си патим. Въпроса е, че вече отделянето става реалност. След години руснаците отново ще могат да участват на пазара, но без КГБ-йските номера, които играят в момента.
26
8
 
17
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 година
От над 30 г. сме неЗависима колония на Америка.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По какво е експерт този екземпляр? Иначе "експерт" звучи гръмко, ама като им давате думата уточнявайте по какво - по гледане на пъдпъдъци, по екология, по право и т.н. Явно е т.н. всичколог, т.е. разбира от всичко, ама такива ги има по гранките по пейките - събират се там пенсионерите и почват да обсъждат всичко - от политика, футбол, здравеопазване и пр.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СТРАНДЖАТАСтранджа, застинал си някъде между 1983 и 1985. В крайна сметка, отново взимаме ресурсите от същите места където се намират, но има повече спекула и маймуни на клона. От цялото разчистване остава един горчив вкус който ти не усещаш, вероятно защото още спиш там някъде. Дай твоя дефиниция на комунист и некомунист.
23
4
 
17
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ПРОКСИ РУСКИЯ ВЪЗПИТАНИК АНТОН ЛЮБОМИРОВ ИВАНОВ С ПОЛОВИН УСТА КАЗВА, ЧЕ ЩЕ СИ КУПУВАМЕ РУСКА ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ С БЛИЗО 30% ПО СКЪПА ЦЕНА И ТО ЗА СРОК КАКТО КАЗА ТУРСКИЯ МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 13 ГОДИНИ. ПО ГОЛЕМИ "УМНИЦИ" ОТ СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НЯМА И НЕ Е ИМАЛО.
22
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дам.. друго си е да си зависим от Турция и Краваристан... някак си едно такова по-демократично е!
21
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Мда... дълго ще се пренастройваме от евтини към скъпи суровини.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много експерти по енергетика и геополитика, много нещо. Като ги гледам, изобщо не ми е чудно, че енергетиката и външната политика в БГ са на такова ниво. Впрочем, някой няма ли да каже нещо за нашия АЕЦ и несътоялият се втори АЕЦ. Те можеха до голяма степен да ни осигурят автономност, но пък "стратегическите" партньори ни казаха да ги забравим. Каквито ни експертите, такива ни и партньорите. Ами руснаците да приключват по-бързичко с ЕС, че да видим накъде ще ходим.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро от плиткоумните западняци!
18
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БКП и Изражданe ще губят електорат, защото старчоцитe дет милеят за Сесерe ще намаляват. Като гледам във фейсбук повечето им фенове са некви пенсии дет не знаят кво се случвa.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да попитаме този експерт, само ние ли внасяме руска газ? И това ли е условието да сме "надежден партньор" за държавите от ЕС?! Тази експерт пак иска да е партньор, а не пълноправен ЧЛЕН. :)
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15, липсата на одобрение под подобен безспорен пост показва много ниско ниво на образованост.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"експерт"....същия като "цоциолозите"....
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13. Кога ще ни заритват американците, че нямам търпение вече да ме заритват ?
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преодолявайте я като си нямате друга работа...Само въпросът мие след като я преодолеете в каква друга зависимост ще изпаднем ?
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ганюбалкански прави доставки от различни от руските петролни и газови източници? Внася руски нефт и газ чрез посредници на троини цени и вдига цените на всичко за своите си граждани.