Яйцата - все по-скъпи, но цената им ще продължи да расте

Това доведе до по-малко потребление
14 яну 2023 14:28, Петя Славова
144
Яйцата - все по-скъпи, но цената им ще продължи да расте
Снимка: БГНЕС

Производителите на яйца в България очакват цената им да продължи да расте и след двойното поскъпване през последната година. Прогнозата е на председателя на Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас Даниел Божанков.

Ако според индекса на тържищните цени, цените у нас са се повишили средно с 52% за година, то скокът в цената яйцата е 80, а на места 100 процента. Причините според Божанков са комплексни.

"Цената на яйцата, когато тръгнаха да поскъпват, беше изключително ниска. Години колегите работеха на загуба. Освен това 100% е скокът в цените на фуражите, увеличи се токът, горивата и всички други консумативи", обяснява птицевъдът.

Скокът в цените доведе до по-малко потребление на яйца у нас. Но за бранша има добра новина. Заради масовия птичи грип в Европа и заради войната в Украйна се отваря сериозна пазарна ниша.

"В цяла Европа има недостиг на яйца, получаваме запитвания постоянно от различни страни да им продаваме яйца, без оглед на цената", посочва Божанков, цитиран от БНР.

Лошата новина за потребителите е, че не се очаква поевтиняване, дори напротив.

"Тези прогнози са много трудни за правене в тази геополитическа обстановка, но ако продължат нещата в същия дух, най-вероятно цената ще се увеличава", смята Божанков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
Поляк преди 1 година
Ако изберете Шкварек за премиер, ще ви ги продаваме по 5 стотинки яйцето
53
7
 
0
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
Точно щото не ви се смята и не ви интересува затова ще плащате и ще мълчите! Като не ви изнася гледайте си кокошките сами. Аз ви показах колко ще ви струва това "удоволствие". Може и още по лесно няма да ядете. Ще пасете трева по поляните. Щом толкова ви е акъла....
52
3
 
8
 
! Отговори
понеже сме преди 1 година
айтита най-вече, влогари, блогари, мейтки, моделки, схемаджии, тарикати и прочее простотии и от 80% селско население стана най-големия овчарски скок, от селото към града и сега 80% са граждани. За тва скоро ще ми ядете яйцата
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокооо ще внесът по-евтини яйца от Полша кат миналата година,наште ще духат супата тогава.
50
2
 
9
 
! Отговори
Есперт Дилов преди 1 година
Яйцата са протеин, а протеин вече ще си набавяме от стоножки и бръмбари, така че могат да отпаднат от потребителската кошница по плана за въстановяване
49
0
 
8
 
! Отговори
До Смятайте преди 1 година
Не ми се смята и не ме интересува. Търсенето определя предлагането. Няма да има търсене на яйца при тези цени.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Смятайте!Тя баба едно време все е калкулирала фуража и загубата на време. Хем в долари.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-евтино излиза като си умрял/нероден
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боеко суджука е казал,или яйца по десет стотинки в магазина,или деса МелИнс-а да почва да снася вместо kokoшka
45
2
 
3
 
! Отговори
бааа го преди 1 година
До Смятайте! Купи си калкулатор!
44
9
 
3
 
! Отговори
Смятайте! преди 1 година
А ако отглеждаш 10 домашни кокошки яйцата на колко излизат? Да не мислите че е евтино? Фуражите струват пари! Тия кокошки всеки ден трябва да им отделяш по 1 час работа. Да ги храниш, да им чистиш, да събираш яйцата.....времето струва пари! Обикновен човек изкарва средно 15 лева на час. Това годишно са 360 часа или към 5400лв загуба (време) да се грижиш за едни кокошки. 10 кокошки ще дадат максимум 3650 яйца за година. като добавиш фуражите и др разходи едно яйце ти излиза над 2лв.
43
1
 
4
 
! Отговори
вай, вай, ваййййййй преди 1 година
Ан те такааааа................както е тръгнало, яйчицата за Великден ще се харчат по лев-лев и двайсе бройката!
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези цени яйца не купувам. Не съм балък.
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като си помисля, че даже не сме първи по поскъпване на яйцата в Европа, а би трябвало след като ГЕРБ ни направи най-бедните в Европа.
40
3
 
6
 
! Отговори
Истински демократ преди 1 година
А банани и тоалетна хартия има ли, поскъпват ли и те като яйцата.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си хас "производителите" да не очакваха да расте цената на ицата. Скоро ще изхвърлят зАпъртъците тайно нощно време и ше се чешат по кухарниците "ний ква я мисляаме - тя ква стана". Който може, но все още не иска, просто ще започне да си гледа носачки.
38
1
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Всичкото поскъпване е вследствие на политиците. И прехода към зелена енергия. Парите отиват в енергийните дружества (ток, нефт, газ). Политиците късно се усетиха, че трябва да им се отнемат свръхпечалбите. Трябва да им отнемат цялата свръхпечалба а не 50-60%. Преди си печелиха доволно и не мрънкаха много. Сега 10 торно! Понеже тук не може да става бърза конкуренция, те се задръстват с пари и всички работим за тях. Парите от енергия трябва да се вземат и дават на пфоизводиели на храната.
37
6
 
7
 
! Отговори
До Стоян преди 1 година
Точно яйцата не са продукт от първа необходимост. И да, може без яйца. На пазара има много по- вкусна храна, която си заслужава цената. Вместо яйца - луканка, вместо сирене- бри.
36
9
 
3
 
! Отговори
Производител преди 1 година
До СтоянКолега, не се обяснявай на Бaaньo. Знай си цената на труда и толкова. Бaaньo ще ревe известно време и пак ще купува.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яйцата миришат, млякото е пълно с химия и чужди елементи, сиренето не е сирене. И без пари да ми ги дават, няма да купувам.