Яйцата - все по-скъпи, но цената им ще продължи да расте

Това доведе до по-малко потребление
14 яну 2023 14:28, Петя Славова
144
Яйцата - все по-скъпи, но цената им ще продължи да расте
Снимка: БГНЕС

Производителите на яйца в България очакват цената им да продължи да расте и след двойното поскъпване през последната година. Прогнозата е на председателя на Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас Даниел Божанков.

Ако според индекса на тържищните цени, цените у нас са се повишили средно с 52% за година, то скокът в цената яйцата е 80, а на места 100 процента. Причините според Божанков са комплексни.

"Цената на яйцата, когато тръгнаха да поскъпват, беше изключително ниска. Години колегите работеха на загуба. Освен това 100% е скокът в цените на фуражите, увеличи се токът, горивата и всички други консумативи", обяснява птицевъдът.

Скокът в цените доведе до по-малко потребление на яйца у нас. Но за бранша има добра новина. Заради масовия птичи грип в Европа и заради войната в Украйна се отваря сериозна пазарна ниша.

"В цяла Европа има недостиг на яйца, получаваме запитвания постоянно от различни страни да им продаваме яйца, без оглед на цената", посочва Божанков, цитиран от БНР.

Лошата новина за потребителите е, че не се очаква поевтиняване, дори напротив.

"Тези прогнози са много трудни за правене в тази геополитическа обстановка, но ако продължат нещата в същия дух, най-вероятно цената ще се увеличава", смята Божанков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами на времето имаше БДС и всичко ставаше за ядене- сега си колония - кой те брои - разходен материал - каквото ти докарат това ще кусаш - е преди 30 години правихме демонстраци и ревяхме че сме изхранвали съветския съюз- и проблем с бананите- ами за май-му-ня-ци само банани са достатъчни - за такива ви имат- я напишете неща за путин оня лошия дето е напъхал чадър в американския за-ник
33
3
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Ич да не ви пука! Турските дънки кадя носите нъл ви боядисват яйцата ?
32
1
 
18
 
! Отговори
Тик Так преди 1 година
Вносните яйца са 3лева за 10 броя.Български яйца почти 6 лева. Сигурно са вдигнали заплатите на кокошките.Ако овчиятганьо спре да купува стоки със нереална цена пазара ще се регулира и ще изхвърли спекулантите.Кило месо=10бг яйца хахаха.Купувайте още стадо овце.
31
3
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Кът стане 1-1,5 лв яйцето до Великден тия дето имат пари ша имат яйца,други ша си барат яйцата и ша цъкат с язик и жа цуват !
30
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 1 година
Един месец, само едун месец масово да ви бойкотираме с непазаруване и сте до там! Спекуланти БГ! Фалирайте!
29
1
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Съветвам те да не купуваш кайма. Мели си месото сам. Намирал съм гадни неща в каймата. Неструваща луканката е за предпочитане пред неструващи скъпи яйца.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луканката не струва. И въобще продуктите от преработено месо не струват. Това значи всички колбаси, шунки, кренвирши и т. н. Купувам си само месо или продукти от кайма (кюфтета, кебапчета).
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да лев ,че стане едно яйце )
26
3
 
17
 
! Отговори
До Стоян преди 1 година
Няма да ти ям яйцата. Не са хранителен продукт от първа необходимост. Освен това са блъскани с хормони, а от частник съвсем не е ясно какво купуваш. Призовавам хората да не купуват яйца, а ти се спасявай както можеш, не ме интересува.
25
10
 
4
 
! Отговори
Производител преди 1 година
Бaaньo трябва да се научи да плаща, аз няма да работя за жълти стотинки нали и трябва да печеля. Комунизма свърши.
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че не послушах комшиите които си продадоха къщите животните градините и отидоха да се греят на парно и да пазаруват от моловете. Сега се проклинят за простотията. Идват при мен да си купуват краве мляко яйца свинско телешко месо сирене масло и кашкавал. А лятото им бера домати краставици и плодове от градината. Акъл царува. Акъл робува. Акъл патки пасе.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С толкова комунисти България ще си остане последната дупка на Европа. И няма какво да се чудим, просто това е положението. В България много хора не искат да са като ФРГ и Южна Коря, а искат да са като в ГДР и КНДР... При такива стремежи такъв живот... Хората са мазохисти...
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде има мегаполиси с къщи и дворове. Само в комунистическа България няма.
21
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е целта на САЩ. Да ни уморят със глад, студ и болести. Да се унищожи селското стопанство да няма евтина и качествена храна. Да се съсипе икономиката да няма наши производства. Да се закрие енергетиката и да нямаме ток. Да се изнесат всички ресурси, злато и др метали, дървесина и каквото може. И накрая като останат една шепа хора да закрият държавата и да си присвоят територията за военна база в бъдещата война срещу Русия и Китай. Тука е стратегическо място за тях
20
7
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Може, ама София нямаше да е столица тогава. Къде има столица в центъра с къщички и кокошки. Всички столици са промишлени центрове и полиси. Именно, за това там са съсредоточени инвестициите и хората. Така че, никакви комунисти не са ти виновни. Това е естествен процес. А, ако искаш къщичка с кокошки, не стой в София, в Бг има достатъчно села "столичанино" :-)))
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако го нямаше комунизма, сега в София нямаше да има пропаднали квартали като гета от типа "Люлин" с едни сиви панелки, а щеше да има къщи с дворове. И изхранването нямаше да е проблем. А и в къща с двор усещането е друго. Излезеш лятно време на двора под астмата... То даже апартаментите комунистите не са ги направили както трябва. Балконите са едни тесни. искам да сложа маса на балкона да се радвам лятно време на слънцето да си пия чая и не мога. В капиталистическите страни балконите са широки.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една голяма тояга ще спре поскъпването.
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В блока не може да се гледат прасета и кокошки. Не знам къде сте ги гледали тези филми с отглеждане на домашни животни в блока, но явно не сте живели в блок. Ако не беше 45 г. комунистическа диктатура, сега болшинството от Софиянци щяхме да живеем в къщи с дворове и да имаме и домашни животни и домати в двора. Българинът си е роден градинар. Само че комунистите му отнеха всичко.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българска работа срама нямате ей пpoпадняци такива!
15
3
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
На Българчето и 5лв да стане 1 яйце пак ще печели 1-2стотинки!Няма цена която да е добра!