Яйцата - все по-скъпи, но цената им ще продължи да расте

Това доведе до по-малко потребление
14 яну 2023 14:28, Петя Славова
144
Яйцата - все по-скъпи, но цената им ще продължи да расте
Снимка: БГНЕС

Производителите на яйца в България очакват цената им да продължи да расте и след двойното поскъпване през последната година. Прогнозата е на председателя на Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас Даниел Божанков.

Ако според индекса на тържищните цени, цените у нас са се повишили средно с 52% за година, то скокът в цената яйцата е 80, а на места 100 процента. Причините според Божанков са комплексни.

"Цената на яйцата, когато тръгнаха да поскъпват, беше изключително ниска. Години колегите работеха на загуба. Освен това 100% е скокът в цените на фуражите, увеличи се токът, горивата и всички други консумативи", обяснява птицевъдът.

Скокът в цените доведе до по-малко потребление на яйца у нас. Но за бранша има добра новина. Заради масовия птичи грип в Европа и заради войната в Украйна се отваря сериозна пазарна ниша.

"В цяла Европа има недостиг на яйца, получаваме запитвания постоянно от различни страни да им продаваме яйца, без оглед на цената", посочва Божанков, цитиран от БНР.

Лошата новина за потребителите е, че не се очаква поевтиняване, дори напротив.

"Тези прогнози са много трудни за правене в тази геополитическа обстановка, но ако продължат нещата в същия дух, най-вероятно цената ще се увеличава", смята Божанков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е инфлация, това е спекула!!! При инфлация растат всички цени, а при спекула- само тези, които се купуват най- много. Цените на цигари, месо, техника не са мръднали. Производителите на яйца ще фалират. Дано.
13
1
 
22
 
! Отговори
До Стоян преди 1 година
Ами яж си ги сам тогава. Както някой написа и аз минах на луканка и месо. По-изгодно е просто. Лато е поскъпнал тока и фуражите, прасетата и телетата също се отглеждат с ток и храна, ама няма такова дебелоочие. А горките фермери живи да ги ожалиш. Как пък така абсолютно всички работят с години на загуба, а продължават с това да се занимават. И като са на загуба с години как не са фалирали.
12
4
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Когато турчеещите се политици се гаврят с Вас,гаврете се и Вие.Купете си една койошчиьа и едно петленце.След кратко търпение ще имате яйца безброй.Имате балкони,нали? Действувайте!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и аз съм селянин, живея на Красно село в София, но комунистите навремето отчуждиха на безценица къщите и сега всички са наблъскани по блокове. Ако имах дворче и къща, може би щях да гледам домашни кокошки. А сега в апартамента е невъзможно.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е, че яйцата имат ужасен вкус. Не са като преди. По- добре без яйца.
9
0
 
24
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Тези яйца са със срок на годност 20дни макс.В Била периодично намаляват на 50% с изтичаш срок.Препълнени са с непродаваеми яйца!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става ми лоши като ям яйца. Те ги блъскат кокошките с антибиотици и това яйце дето се продава по магазините не се знае дали е полезно или вредно. Не ям яйца.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От няколко месеца не купуваме яйца, сирене и кашкавал. Заменихме ги с луканка и се чувстваме по- добре. Олиото заменихме със зехтин по същата причина. Разходът ни за храна е същия.
6
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Купувайте кокошки!
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как са цените на яйцата в омразните Русия и Беларус?
4
1
 
8
 
! Отговори
Хах преди 1 година
До Великден в най-добрия случай 1.50лв.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да си ги ядат. Няма да ги купуваме и ще им намалят цената.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми скъпи с щото са от г.з манджа.
1
2
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Мен ни мъ бърка! Даам мляко за яйца! И изобщо ний селяните сме си добре !