След 13 г. чакане за общинско жилише, накрая няма тоалетна

Казали на наемателката сама да поеме ремонта
43
След 13 г. чакане за общинско жилише, накрая няма тоалетна
Снимка: БГНЕС

Пловдивчанка, чакала над 13 години за общинско жилище, получи апартамент без санитарен възел. От общинското предприятие "Жилфонд" обяснили, че жената трябва сама да ремонтира имота, ако иска да се нанесе. Тя обаче се грижи за възрастната си майка и дъщеря си, и няма средства за довършителните дейности. Така отново попада в листата на чакащите.

"Казаха ми или взимаш в този вариант жилището, или просто ви архивираме молбата и всичко е дотам. Край, приключва! Няма как аз да поема такъв голям основен ремонт. Искам да подчертая, че когато ми го предложиха, казаха, че това е лек козметичен ремонт", разказва тя пред БНТ.

В съобщението, че ще получи общинско жилище, било записано, че то ще е ремонтирано. От „Жилфонд“ обаче обясниха, че ремонти се правят само на апартаментите от фонд „Резервен“ – за краткосрочно настаняване на социално слаби и на имотите от фонд „Ведомствен“, а случаят на Мария касае фонд „Наеми“ - за там нямало достатъчно средства.

"Поради този малък ресурс, с който разполагаме - имаме само 23 работници, финансовият също е малък, а ние поддържаме всички общински жилища. И детски градини, и ясли също са към нас. При този нисък наем все пак можеше да вложи и той нещо от себе си, защото наемът е наистина символичен", казва Златка Андрова, техник в строителство и архитектура ОП „Жилфонд“ – Пловдив.

Наредбата за общинските наеми не е променяна от 2004-а година. И към момента месечният наем за конкретното жилище е 45 лева. Голяма част от апартаментите не се поддържат добре от наемателите. Но жилища без готови за ползване баня и тоалетна били рядкост.

"Ще ѝ бъде предоставено друго жилище за оглед. Ако то ѝ хареса, да го наеме", увери Пенка Арабаджиева, технически сътрудник в ОП „Жилфонд“ – Пловдив.


43
Още по темата: пловдив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 3 месеца
Хлябът се продава без данък добавена стойност, и без акциз, а разходите за гориво за 1 камион е 5-10 лева-тоест при 1000 хляба е 1 ст на хляб, 0,0005 лв акциз-*** и акциза, бюджета запълва!А работещия като социален асистент-това всъщност е получаване на заплата без да работиш. Социалния асистент-е субсидирано подаряване на заплата. Ти си длъжен да се грижиш за близките ти като морален дълг, без да чакаш друг да ти плаща. Ми ако искаш се грижи, ако не искаш-това е твой избор и отговорност.
37
2
 
6
 
! Отговори
преди 3 месеца
Общинските жилища трябва да се дават под наем ВРЕМЕННО-примерно за шест месеца, без право на закупуване. Какво е това-общинско жилище без краен срок за наемане, при мижава цена наем,че и после с претенции да го купиш -ама не на пазарна цена, а на тройно по-ниска. Редно е шест месеца под наем, после почваш да разчиташ сам на себе си. Ще почне работа в някой хипермаркет-стартова заплата 1500 лв, и ще ки наемеш гарсониера за 500лв, а не да чакаш на готово-никой не ти е длъжен.
36
4
 
3
 
! Отговори
преди 3 месеца
За наем от 45 лв, при пазарен-500 евро, плюс цена на закупуване 4 пъти под пазарната- нямаш право на претенции! Сама трябва да си ремонтира тоалетната.Аз казвам-нека ми дадат този апартамент за тази цена, с радост приемам да е без тоалетна. За 45 лв на месец-2 кг кашкавал-хайде със занижени претенции!
35
0
 
4
 
! Отговори
Пунт преди 3 месеца
Ама на Юксел е с тоалетна, нали?
34
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
До Анонимен33Ти откъде знаеш. Клавиатурна мишка.
33
2
 
8
 
! Отговори
До22 минало заминало преди 3 месеца
Преди 1989 от 14600 лева за апартамент с лихвите ставаха близо 15500 лева и при заплата 250 лева, това са 62 заплати. Сега за 400000 лева с лихвите, при заплата 1500 лева ти трябват 267 заплати. Кога ли е било по евтино?
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
София и околностите е пълно с празни жилища и неподдържани от десетки години.
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия по същия начин се раздават жилища. И понеже са държавни се правят допълнително и врати към тоалетната на съседните жилища.
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До16 да се поучат от Русия за държавните жилища. Те са с по голям опит.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България! Хъх! По-скоро 4алгария!
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 28 Рязбира са то разбира са ...
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
TOва дружетво "Жилфонд" поради безхаберие и безотговорност.Точно от Жилфонд тръгнаха големите далавери с имотите КОМУНИСТИ ЧЕРВЕЙ Къща в ТОП център :Ами ще ви я вземем защото имота ще бъде реновиран ...Продаден за 10 000 лева ... реновиран за 10 000 лева и продаден за 250 000 лева
26
2
 
7
 
! Отговори
Препатил от общинари преди 3 месеца
До Анонимен 27 Не ти се разбира какво искаш да кажеш, напиши го пак.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Мария плаща ли данъци на държавата? Това трябва да е основният критерий и от него следва да бъдат освобождавани само хората с тежка инвалидност и кръглите сираци." - Тинсинот тея, дето искат помощи, само за хора които е им трябвят помощи ...
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 23 - Те такива искат само заплати по 15к, нулеви данъци, всички около тях едвам-едвам д акретят, *** да си наемат присшуга за без пари ..
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако е хубава жената, нема значение за един мъж, дали била образована или не, все пак требва да и се помогне, ако можеш разбира се :))) Всеки простосмъртен може да изпадне в нелепа ситуация, требва ли да го погребваме заради това :)))
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Честита Промяна!
21
3
 
17
 
! Отговори
Котка преди 3 месеца
До Анонимен 18 И хляб само да купува, значи плаща данъци! Щото в цената на хляба влиза и акцизът на горивото, с което е транспортиран, ама ти откъде ще знаеш. Давай да плюем, жената сама си е виновна, че е в нужда, нали? Между другото, щом има болна майка, вероятно е неин личен асистент, откъдето следва, че има трудов договор и следователно отговаря на твоя строг критерий. Сега ще следва мрънкане, че плаща върху минимална заплата, а ти върху 10 000 месечно, нали?
20
5
 
9
 
! Отговори
минало заминало преди 3 месеца
До Анонимен 2От 14 600 лв с лихвите ставаха близо 17 000 лв при заплата 140лв =121 заплатиСега за 200 000 -220 000 лв апартамента при заплата 2 500лв ти трябват 88 заплати, кога е било по евтино?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В БГ нема значение дали си образован, стига да им служиш на мутрите, дето обират всичко :)))